Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,706 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • KATYA

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Vážená pani Dr.,
    beriem antikoncepciu MAITALON jeden rok,ale moja gynekologička mi predpísala antikoncepciu KATYA, pretože obsahuje menej estrogénu a stojí menej peňazí. Povedala mi, že keď doberiem MAITALON, tak si mám dať 7 dní pauzu a na 8. deň pokračovať už s KATYA (ako vždy s užívaním MAITALON). Prosím Vás, aký je Váš názor na hak KATYA ? Som hneď od prvého dňa užitia KATYA hránená?
    Ďakujem za Vašu odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ste správne poučená, pokračujte ako vám bolo lekárom doporučené
    chránená ste od prvého dňa
    každá antikoncepcia sedí inej pacientke, a vyhovuje jej v inej miere, uvidíte ako budete s týmto prepárom spokojná
    s podzravom

Podobné otázky

  • Hygiena po sexe

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mohla by som sa spýtať, uživam už 4 mesiace antikoncepciu Katya a s priateľom ju chceme využivať naplno, chcela by som sa ale spýtať či je potrebné po ejakulacii si pošvu vyplachnuť vodou alebo to môže spôsobiť nejaky neželaný zápal. Pripadne, či sa spermie dostanú z tela samé von.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená a môžete praktizovať pohlavný styk aj s ejakuláciou do pošvy. Nie je potrebné si po pohlavnom styku pošvu vyplachovať. Štandardná intímna hygiena postačí. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Stratená tabletka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    užívam antikoncepciu Katya tri mesiace. Dnes som mala dobrať poslednú tabletku z blistra a od zajtra som mala mať 7-dňový interval bez tabletiek, avšak ráno, keď som si tabletku išla zobrať, mi vypadla na zem a nenašla som ju. Ako mám prosím postupovať, aby som bola aj naďalej ochránená pred otehotnením?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste dnes už tabletku hormonálnej antikoncepcie neužili, dnes si rátajte ako prvý deň sedemdňovej pauzy a následne začnite s užívaním tabliet hormonálnej antikoncepcie z nového blistra. Cyklus sa Vám tak síce posunie o deň, ale budete aj naďalej chránená. Určite si nepredlžujte sedemdňovú pauzu!

  • Antikoncepcia a tabletka po

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. V piatok som zabudla užiť prvú tabletku z prvého týždňa, teda z nového blistra po 7 dňovej pauze (antikoncepcia katya). V ten istý deň som mala nechránený pohlavný styk. O cca 12 hodín na to som si bola kúpiť tabletku po (apreg) a dala som si ju, hneď na to som užila aj 2 tabletky antikoncepcie, aby som to nezameškala. Je tu šanca tehotenstva, alebo by malo byť všetko v poriadku? Viem, že účinok je po uplynutí siedmich dní nižší, preto som užila núdzovú antikoncepciu. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, urobili ste maximum preto, aby nedošlo k otehotneniu. Za predpokladu včasného a správneho užitia tabletky núdzovej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie a najbližších minimálne 7 dní používajte aj doplnkovú formu ochrany (kondóm).

  • Antikoncepcia bez pauzy a špinenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravím, posledných 5 rokov som brala antikoncepciu Katya, od Júna beriem Karhlu, rozhodla som sa, že si neurobím 7 dňovú pauzu, ktorá mala byť od 22.7-28.7 po 2. blistri tejto novej hak. Teraz som na 16. tabletke z 3. blistru a mám pocit akoby mi prichádzala menštruácia, mám hnedý výtok a bolesti v podbrušku. Myslíte že je to iba nejaké špinenie z antikoncepcie alebo mi naozaj menštruácia príde? Je to v poriadku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, rizikom kontinuálneho užívania dvoch, či viacerých blistrov hormonálnej antikoncepcie je riziko špinenia, či krvácania počas užívania druhého blistra. Je to veľmi časté a uvádza sa to v príbalovom letáku každého preparátu hormonálnej antikoncepcie. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Chybná antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň..
    Chcem sa spýtať, už dlhšiu dobu beriem antikoncepciu.. Pred jej branim som mala krasnu pleť sem tak nejaké akne ktore sa rychlo zahojilo.. Teraz ako beriem antikoncepciu mam vždy bolave akne po celej brade, lícach, krku, hrudi, myslela som si, že to je len zle nasadená antikoncepcia, ale uz som mala katya, vreya, sunya, karhla, karhla light teraz najnovšie sirmya.. Chcem sa spýtať, dá sa nejak na zaklade krvi alebo niečo take mi vybrať vhodnu antikoncepciu.. Uz som zmenila 2 krat gynekologa kvôli tomu, že mi antikoncepciu nasadil bez ziadnych testov.. Robia sa vlastne nejake testy nato aby mi konecne antikoncepcia nejak sadla?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, čo sa týka voľby preparátu hormonálnej antikoncepcie, rozhodujúcich kritérií pri predpisovaní hormonálnej antikoncepcie je viacero. Záleží aj od toho, či sa preparát predpisuje čisto iba pre antikoncepčné účinky, alebo pre účely liečby akné, prípadne úpravu cyklu. Preparátov hormonálnej antikoncepcie, ktoré sa predpisujú na liečbu akné je viacero. Jedná sa o "silnejšie" preparáty, teda s vyšším obsahom hormónov. Čo sa týka vyšetrenia krvi, pred nasadením hormonálnej antikoncepcie sa realizujú odbery krvi - krvný obraz a pečeňové testy, to však nehovorí o tom, ktorý preparát je vhodný. Podľa opisu nechápem, prečo Vám bol zmenený preparát, ktorý Vám vyhovoval. Skúsil by som u Vás preparát Belara. Neviem sa Vám viac takto bližšie objektívne vyjadriť.