Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,709 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Chybná antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň..
    Chcem sa spýtať, už dlhšiu dobu beriem antikoncepciu.. Pred jej branim som mala krasnu pleť sem tak nejaké akne ktore sa rychlo zahojilo.. Teraz ako beriem antikoncepciu mam vždy bolave akne po celej brade, lícach, krku, hrudi, myslela som si, že to je len zle nasadená antikoncepcia, ale uz som mala katya, vreya, sunya, karhla, karhla light teraz najnovšie sirmya.. Chcem sa spýtať, dá sa nejak na zaklade krvi alebo niečo take mi vybrať vhodnu antikoncepciu.. Uz som zmenila 2 krat gynekologa kvôli tomu, že mi antikoncepciu nasadil bez ziadnych testov.. Robia sa vlastne nejake testy nato aby mi konecne antikoncepcia nejak sadla?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, čo sa týka voľby preparátu hormonálnej antikoncepcie, rozhodujúcich kritérií pri predpisovaní hormonálnej antikoncepcie je viacero. Záleží aj od toho, či sa preparát predpisuje čisto iba pre antikoncepčné účinky, alebo pre účely liečby akné, prípadne úpravu cyklu. Preparátov hormonálnej antikoncepcie, ktoré sa predpisujú na liečbu akné je viacero. Jedná sa o "silnejšie" preparáty, teda s vyšším obsahom hormónov. Čo sa týka vyšetrenia krvi, pred nasadením hormonálnej antikoncepcie sa realizujú odbery krvi - krvný obraz a pečeňové testy, to však nehovorí o tom, ktorý preparát je vhodný. Podľa opisu nechápem, prečo Vám bol zmenený preparát, ktorý Vám vyhovoval. Skúsil by som u Vás preparát Belara. Neviem sa Vám viac takto bližšie objektívne vyjadriť.