Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Prosim o radu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravim, uzivala som HK Belara pred viac ako pol rokom, potom som ju vysadila .. Teraz som ju znova nasadila spat v prvy den menstruacie a uz mam prve plato zjedene, nastala 7dnova pauza pred 4dnami a dnes sa dostavilo spinenie, hnedy vytok a vydesilo ma to pretoze nikdy pred tym sa mi to nestalo' s priatelom mame samozrejme sex aj s prezervativom estre stale, odvtedy co som nasadila znovu antikoncepciu mam neustali pocit hladu, ale snazim sa kontrolovat, prekvapilo ma to pretoze pred tym som to nikdy nepocitovala. Prosim o radu, dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    špinenie je normálne , môže pri novom nasadení byť prítomné
    vyčkajte 2-3, cykly, kým sa organizmus nastaví oppäť, ak by vám preparát nevyhovoval, dop. zvážiť zmenu
    prezervatív už používať nemusíte, ak užívate správne chránená ste
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Prasknutý kondóm

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, poprosím o radu. Včera sme mali s mužom styk, 2x s kondómom. Pri začatí druhého aktu sme nasadili nový kondóm, ktorý sa ale časom pretrhol, ale keď sme si to všimli už sme ďalej nepokračovali. Je tu šanca, že ejakulát z prvého rázu ešte stále mohol byť prítomný v kondóme ktorý praskol? Je tu šanca na tehotenstvo, keď som 4 dni pred MS? Ďakujem. Hana

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď je pravdepodobnosť otehotnenia za daných okolností pomerne dosť malá, nie je nulová. Odsledujte si to.

  • Cyklus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den prajem oan doktor. Chcela by som sa prosim opytat. Uz som vam pisala ohladom antikoncepcie len mam trosku zmätok v tom. 25.augusta som dostala prirodzenu menstruaciu a v ten den som zacala prvy x v zivote uzivat antikoncepciu. Po 4 dnoch som ju vsak vysadila nerobila mi dobre. A 31. augusta cize 6 dni od prveho dna menstruacie som zacala znova krvacat asi 5 dni zo spadu hormonov. Teraz neviem ako pocitat cyklus pretoze mam ist na zavedenie telieska na dalsiu menstruaciu ale ja neviem kedy ju dostanem pretoze neviem ci mam pocitat novy cyklus od prveho dna prirodzenej menstruacie alebo prveho dna krvacania zo spadu hormonov po vysadeni HAK. Prosim o radu kedy mi vlastne zacne novy cyklus. Dakujem vam pekne a prajem pekny den.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď to nemusí vyjsť presne, ale iba orientačne, počítajte si prvý deň menštruačného cyklu od dňa prvého dňa krvácania zo spádu hormónov. Je to však prakticky jedno. Vnútromaternicové teliesko sa zavádza pri končiacej menštruácii, takže si to odsledujte. Dovtedy je potrebné mať realizovaný výter z pošvy na kultivačné vyšetrenie s negatívnym výsledkom, ako aj zakúpené samotné vnútromaternicové teliesko.

  • Prosim o radu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň.
    Poprosim Vas p.Doktor o radu ohladom antikoncepcie.
    Uživam asi 7 rokov antikoncepciu Maitalon a teraz sa mi stalo ze som zabudla jednu tabletku užiť. Mala som nechraneny pohlavny styk v sobotu aj nedelu vecer ale v nedelu som zacala s prvou tabletou po 7 dňovej pauze, ale v pondelok som si ju zabudla dať a dala som si až v utorok večer dve naraz.Prosim Vas ako mam ďalej postupovať a môže byť riziko otehotnenia?
    Ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie a najlepšie po celý tento cyklus sa chráňte aj doplnkovo (používajte kondóm).

  • Medociprin a antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, prosim o radu. V nedelu rano som dobrala antibiotoka Medociprin (zapal mocovych ciest). V nedelu vecer som zacala brat po 7dnovej pauze antikoncepciu (Lunytta). Vcera, v utorok vecer sme mali s manzelom sex, mali sme aj kondom, ze vsak antibiotika znizuju ucinnost antikoncepcie, ale cele to aj tak skoncilo vo mne... Moja otazka, mam dbes uzit pre istotu nudzovu antikoncepciu? Bola ucinost hormonalnej antikoncepcie oslabena uzivanim Medociprinu? Vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Medociprin môže znížiť účinok hormonálnej antikoncepcie, aj keď riziko otehotnenia je malé. Za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie po skončení sedemdňovej pauzy je užitie tabletky núdzovej antikoncepcie na zváženie, rozhodnutie je na Vás. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. V prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Vynechanie tabletky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň , prosím o radu. V poslednom týždni bránia HAK som omylom neužila posledné dve tabletky (streda, štvrtok)pred 7 dnovou pauzou a keď som to zistila (piatok) hneď som si tabletku dala, urobila som tak aj v sobotu, v nedeľu som mala pohlavný styk, -tiez som si dala tabletku. Neviem ako teraz pokračovať, je prosím nejaká možnosť že by som mohla otehotnieť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, mohli ste skôr postupovať tak, že zabudnuté tabletky by ste už neužili ale pokračovali by ste v prakticky skôr začatej sedemdňovej pauze, počas ktorej by sa Vám dostavilo krvácanie z vysadenia. Ak ste vynechali niekoľko tabliet z balenia a následne ste užili ešte ďalšie tabletky, z toho predpokladám jednu už z ďalšieho blistra, a teraz počas obdobia bez tabliet nedôjde k menštruácii a ak bol navyše nedeľňajší pohlavný styk nechránený, tehotenstvo sa vylúčiť samozrejme nedá. Je potrebné kontaktovať alebo navštíviť Vášho obvodného gynekológa.