Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Cyklus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den prajem oan doktor. Chcela by som sa prosim opytat. Uz som vam pisala ohladom antikoncepcie len mam trosku zmätok v tom. 25.augusta som dostala prirodzenu menstruaciu a v ten den som zacala prvy x v zivote uzivat antikoncepciu. Po 4 dnoch som ju vsak vysadila nerobila mi dobre. A 31. augusta cize 6 dni od prveho dna menstruacie som zacala znova krvacat asi 5 dni zo spadu hormonov. Teraz neviem ako pocitat cyklus pretoze mam ist na zavedenie telieska na dalsiu menstruaciu ale ja neviem kedy ju dostanem pretoze neviem ci mam pocitat novy cyklus od prveho dna prirodzenej menstruacie alebo prveho dna krvacania zo spadu hormonov po vysadeni HAK. Prosim o radu kedy mi vlastne zacne novy cyklus. Dakujem vam pekne a prajem pekny den.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď to nemusí vyjsť presne, ale iba orientačne, počítajte si prvý deň menštruačného cyklu od dňa prvého dňa krvácania zo spádu hormónov. Je to však prakticky jedno. Vnútromaternicové teliesko sa zavádza pri končiacej menštruácii, takže si to odsledujte. Dovtedy je potrebné mať realizovaný výter z pošvy na kultivačné vyšetrenie s negatívnym výsledkom, ako aj zakúpené samotné vnútromaternicové teliesko.

Podobné otázky

  • Vynechana menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu leverette už viac ako 2 roky. Doteraz nebol problém ale včera ráno mi mala prísť menštruácia a doteraz žiadna neprišla. Neurobila som žiadnu chybu v užívání a ani som neužívala iné lieky ktoré môžu znížiť účinnosť antikoncepcie. Test bol ráno negatívny aj keď som ho robila asi skoro. Je možné, že som tehotna a test to ešte nezachytil? Momentálne má však trápi aj anorexia a pri ktorej žiaľ trpím aj podvahou. Môže mať aj podvaha vyplýv na menštruáciu aj napriek tomu, že mám umelý cyklus vplyvom antikoncepcie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie sa krvácanie z vysadenia, či spádu hormónov nemusí dostaviť. Na základe opisu si však myslím, že na to má vplyv podvýživa. Ak Vám bola diagnostikovaná anorexia, postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich odborníkov. Ja sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Vreya - ucinnost

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, po ukončení menštruácie (prvý deň po menštruácii) som začala užívať antikoncepciu Vreya, 27.8.24 som užila prvú tabletku a 5.9.24 sme mali s partnerom nechránený pohlavný styk (ejakuloval do mňa)....Od kedy je v mojom prípade antikoncepcia účinná a som chránená pred otehotnením? Moja doktorka vravela, že som chránená od prvého dňa užívania... Je teda v mojom prípade ovulácia blokovaná?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hormonálna antikoncepcia sa začína užívať v prvý deň menštruácie (vtedy ste chránená okamžite), nie prvý deň po menštruácii! Ak sa nezačne s užívaním prvej tabletky hormonálnej antikoncepcie v prvý deň menštruácie, ale druhý, či tretí deň menštruácie, účinnosť nie je okamžitá, ale je potrebné sa chrániť aj doplnkovo (používať kondóm) najmenej 7 dní. Vo Vašom prípade, kedy ste začali užívať antikoncepciu až po menštruácii, bolo vhodné sa chrániť aj doplnkovo celý prvý mesiac. Ak ste mali pohlavný styk po 10 dňoch užívania hormonálnej antikoncepcie, účinnosť nemusela byť stopercentná. Neviem či ste sa s lekárkou nepochopili. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Cyklus sa Vám za týchto okolností posunie o dĺžku menštruácie, ktorú ste mali. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Doplnenie k otázke

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Užívam tabletky vo frekvenciách 21 dní beriem a 7 dní pauza a zabudla som ich teda brať prvý týždeň cyklu po skončení menštruácie.

    Dobrý deň, potrebujem poradiť. Zabudla som si blister na druhej strane republiky a vynechala som 4 dni čo som si mala dávať HA. Po 4 dňoch som sa k nim dostala. Mám pokračovať ďalej či?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za týchto okolností, ak ste teda ani nezačali s užívaním tabliet nového blistra, ostaňte tento mesiac bez tabliet a chráňte sa inak (používajte kondóm). Následne v prvý deň najbližšej menštruácie začnite s užívaním prvej tabletky hormonálnej antikoncepcie. Budete tak chránená od prvej tabletky blistra. Ak sa rozhodnete užívať tabletky teraz, teda od piateho dňa cyklu, musíte sa aj tak celý tento cyklus chrániť aj doplnkovo a navyše si tak cyklus posuniete o spomínané štyri dni.

  • Nezobrane tabletky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, v pondelok som mala brat prvu tabletku (belara) ale som v holandsku a tabletky mi dosli az dnes (stvrtok) mam zobrat dnes prvu alebo pockat na prvy den menstruacie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vám to neponáhľa a ak si nechcete rozhádzať menštruačný cyklus, môžete počkať do ďalšej menštruácie a v prvý deň začať s užívaním prvej tabletky hormonálnej antikoncepcie. Ak sa rozhodnete užívať antikoncepciu teraz, posuniete si tým cyklus o štyri dni. Je však potrebné sa minimálne 7 dní, prípadne aj celý prvý cyklus chrániť aj doplnkovo (používať kondóm).

  • Stratená tabletka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    užívam antikoncepciu Katya tri mesiace. Dnes som mala dobrať poslednú tabletku z blistra a od zajtra som mala mať 7-dňový interval bez tabletiek, avšak ráno, keď som si tabletku išla zobrať, mi vypadla na zem a nenašla som ju. Ako mám prosím postupovať, aby som bola aj naďalej ochránená pred otehotnením?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste dnes už tabletku hormonálnej antikoncepcie neužili, dnes si rátajte ako prvý deň sedemdňovej pauzy a následne začnite s užívaním tabliet hormonálnej antikoncepcie z nového blistra. Cyklus sa Vám tak síce posunie o deň, ale budete aj naďalej chránená. Určite si nepredlžujte sedemdňovú pauzu!