Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • novynette

    , Autor: mina

    antikoncepciu som zacala uzivat pre napravidelnu menstruaciu uzivam ju sest rokov mam 49 rokov chcem sa opytat do kedy sa moze uzivat

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    zavísí od vášho hormonálneho statusu, od intenzity pohl.stykov, možnosti otehotnenia a podobne, doporučujem to prekonzultovať s vaším gynekológom
    S pozdravom

Podobné otázky

  • Vynechanie tabliet

    , Autor: Lucinka222

    Zdravím vás pán doktor potrebovala by som radu.. Užívam niekoľko rokov hak Novynette.. V 3.tyzdni uzivania tabliet som zabudla uzit 3 tablety.. Zacala som slabo krvacat len som urobila asi chybu lebo som tie chybajuce tablety dojedla...nasledne prisla 7.dnova pauza.. Uz je to 6.ty den 7.dnovej pauzy a menstruacia sa mi nedostavila.. Co mam robit moze byt ze som si zblbla cyklus alebo je tu aj riziko otehotnenia.. Tehotensky test negativny

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepostupovali ste celkom správne. Cyklus ste si rozhádzali, krvácanie z vysadenia sa už teraz nedostaví, dostavilo sa pri vynechaní spomínaných troch tabliet. Ak sa vynechá čo i len jedna tabletka, je nutné užívať nasledujúcich 7 dní hormonálnu antikoncepciu aj za predpokladu, že by sa vynechala 7 dňová pauza. Teraz Vám už neostáva nič iné, ako začať užívať nový blister hormonálnej antikoncepcie a následne si urobiť 7 dňovú pauzu a následne pokračovať v užívaní ďalšieho blistra. Nasledujúcich 7 dní sa ale doplnkovo chráňte kondómom a dbajte na pravidelné užívanie tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Posunutie menštruácie s Novynette

    , Autor: janka-343

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ako postupovať v braní zvyšného počtu tabliet antikoncepcie Novynette v prípade, že som po prvom mesiaci bez prestávky zobrala prvé tri tablety z nového platíčka kvôli oddialeniu menštruácie a po nich zahájila 7dňovú pauzu. Po jej skončení na 8.deň mám dobrať zvyšných 18 tabliet a znova zahájiť pauzu pred ďalším platíčkom alebo je nutné zobrať 21 tabliet. Príapdne ako postupovať. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môžete postupovať aj tak, že doberiete blister z 18 tabletkami a cyklus si tento mesiac skrátite, alebo začnete s užívaním nového blistra. Pri užívaní už načatého blistra však dávajte pozor, aby nedošlo k zámene alebo vynechaniu tabletky.

  • Antikoncepcia

    , Autor:

    Dobrý deň, 4.2. Som bola na preventivnej prehliadke u gynekologa.. Prespisala mi antikoncepciu Novynette. Menštruáciu som mala dostať o 8 dní, no dostala som ju hneď 5.2. Večer... Lekárka mi kazala začať brať prvú tabletku až na tretí deň... Tak som si teda prvú tabletku dala až 7.2. Menzes zvyčajne trvá tak 5-6 dní, no je 15.2. A ja stále krvacam. Nie moc, len tak spinim, niekedy viac a niekedy menej... Farbu to má tak do hneda ale sem tam aj takú ruzovocervenu. Za toto obdobie tejto "menštruácie" má vedia sem tam boliet vajecniky a mám citlivé prsia. Chcem sa teda spýtať, či mám počkať a brať tabletky ďalej, alebo hneď navštíviť svoju lekarku... Rozmýšľala som aj nad tým, že lieky vysadim, ale nechcem zase toto isté podstupovat odznova, ak je to v poriadku... Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste začali užívať tablety hormonálnej antikoncepcie až na tretí deň menštruácie, najbližších 7 dní musíte používať aj doplnkovú formu antikoncepcie (kondóm). Bolesti v podbrušku ako aj bolesti prsníkov patria medzi časté vedľajšie účinky. Čo sa týka špinenia alebo výtoku, počas užívania hormonálnej antikoncepcie sa môže vyskytovať. Treba si to však odsledovať, samozrejme ak to nie je silné krvácanie. Ak bude špinenie alebo výtok pretrvávať, lieky nevysadzujte, ale navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Dlhodobé užívanie ho

    , Autor: miska-4

    dobrý deň chcela by som sa spýtať ohľadom dlhodobé užívanie Hak. Beriem YAZ cca a 10 rokov predtým 3 roky Novynette teda celkovo 13 rokov. Do teraz som nepociťovala žiadne problémy len teraz ma prepadla panika či takéto dlhodobé užívanie Hak môjmu telu neškodí .Nedavno som absolvovala kompletné vyšetrenie krvi všetko v úplnom poriadku.Aky je prosim Vas nazor?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, správne zvolená antikoncepcia nie je pre ženu ohrozením a ak sú všetky výsledky v poriadku, tabletky nijako nepoškodzujú fungovanie. Problémom by následne nemalo byť ani otehotnenie po vysadení tabletiek či samotná gravidita. Teoreticky môže žena užívať hormonálnu antikoncepciu aj celý svoj aktívny sexuálny život, kým sa sama nerozhodne, že už ochranu pred počatím nepotrebuje.
    Sú ženy, ktoré aj po niekoľkoročnom užívaní tabletiek žiadne problémy s telom, vysadením a ani otehotnením nemajú. Niektoré ženy vidia v hormonálnej antikoncepcii hrozbu hlavne pre pokusy o založenie rodiny. Dôvodom je už samotný fakt, že po vysadení tabletiek sa telo zväčša spamätáva a nabieha na prirodzený cyklus bez vplyvu pridaných hormónov. Kým niekomu tento proces prebehne jednou posunutou menštruáciou a následne je cyklus normálny, iné ženy riešia obrovské výkyvy. Z 28 dní môže byť aj 60, menštruácia chýba a v niektorých prípadoch je po istom čase opäť umelo vyvolávaná u lekára. Závisí aj od toho, či máte deti, či plánujete ešte otehotnieť. Poraďte sa s Vašim obvodným gynekológom, ktorý Vás pozná najlepšie. Rozhodnutie je na Vás.

  • antikoncepcia

    , Autor: simicka

    dobrý den chcem sa opýtat brala som 10 mesiacom novynette nerobila mi dobre bolest hlavy tmena nalady atd presla som na naplaste zase to iste naplast som mala týžden a vysadila som ju opat po 5 dnoch sa mi objavilo krvacanie može byt zmenou alebo tzv cistenim že neberiem žiadnu antikoncepciu už nikdy dakujem ya odpoved pekný den

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    krvácanie po vysadení hormónov je absolútne normálne, nastalo kvôli náhlemu poklesu hormónov.