Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,450 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Dlhodobé užívanie ho

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň chcela by som sa spýtať ohľadom dlhodobé užívanie Hak. Beriem YAZ cca a 10 rokov predtým 3 roky Novynette teda celkovo 13 rokov. Do teraz som nepociťovala žiadne problémy len teraz ma prepadla panika či takéto dlhodobé užívanie Hak môjmu telu neškodí .Nedavno som absolvovala kompletné vyšetrenie krvi všetko v úplnom poriadku.Aky je prosim Vas nazor?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, správne zvolená antikoncepcia nie je pre ženu ohrozením a ak sú všetky výsledky v poriadku, tabletky nijako nepoškodzujú fungovanie. Problémom by následne nemalo byť ani otehotnenie po vysadení tabletiek či samotná gravidita. Teoreticky môže žena užívať hormonálnu antikoncepciu aj celý svoj aktívny sexuálny život, kým sa sama nerozhodne, že už ochranu pred počatím nepotrebuje.
    Sú ženy, ktoré aj po niekoľkoročnom užívaní tabletiek žiadne problémy s telom, vysadením a ani otehotnením nemajú. Niektoré ženy vidia v hormonálnej antikoncepcii hrozbu hlavne pre pokusy o založenie rodiny. Dôvodom je už samotný fakt, že po vysadení tabletiek sa telo zväčša spamätáva a nabieha na prirodzený cyklus bez vplyvu pridaných hormónov. Kým niekomu tento proces prebehne jednou posunutou menštruáciou a následne je cyklus normálny, iné ženy riešia obrovské výkyvy. Z 28 dní môže byť aj 60, menštruácia chýba a v niektorých prípadoch je po istom čase opäť umelo vyvolávaná u lekára. Závisí aj od toho, či máte deti, či plánujete ešte otehotnieť. Poraďte sa s Vašim obvodným gynekológom, ktorý Vás pozná najlepšie. Rozhodnutie je na Vás.

Podobné otázky

  • Užívanie HaK

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ci dlhodobé užívanie HAK (10 a viac rokov) ma vplyv na otehotnenie? Dokáže žena po vysadení HAK hneď otehotnieť? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, dlhodobé užívanie hormonálnej antikoncepcie by nemalo mať negatívny vplyv na otehotnenie po vysadení. Nemusí sa však podariť otehotnieť hneď v prvý mesiac vysadenia.