Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,453 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Užívanie HaK

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ci dlhodobé užívanie HAK (10 a viac rokov) ma vplyv na otehotnenie? Dokáže žena po vysadení HAK hneď otehotnieť? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, dlhodobé užívanie hormonálnej antikoncepcie by nemalo mať negatívny vplyv na otehotnenie po vysadení. Nemusí sa však podariť otehotnieť hneď v prvý mesiac vysadenia.

Podobné otázky

  • Metlickove žily a hak

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Ďakujem za odpoveď ešte jedna otázka nakoľko som hak brala v minulosti teraz som mala pauzu 8m cca a opäť som začala brať tu istú co predtým ale dr mi nerobila žiadne krvne testy ani nič dali by sa tie krvne testy požiadať aj u obvodného? Predstavujem si to tak ze ho informujem co a ako a ci nebude dobrý neurobí mi všetky krvne testy ci som vôbec "vhodná " na uzivanie HAK ..Nakoľko obvodného mam tu v meste kde žijem a gyn mam ešte na adrese trvalého bydliska co je asi cca 370km vzdialené odomna.. ďakujem..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, Vás obvodný lekár Vám môže realizovať odber krvi, krvný obraz, koagulačné parametre a pečeňové enzýmy. Ak budú výsledky v poriadku, môžete pokračovať v užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Užívanie HAK

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Chcem sa Vás opýtať, v stredu začínam užívať znovu aktívne žlté tabletky (používam Leverette). Momentalne dnes beriem poslednú placebo tabletku. Som chránená už hneď v stredu? Alebo počas týždňa je potrebné používať nejakú doplnkovú ochranu? HAK už budem používať tretí mesiac. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie nie je potrebné používať doplnkovú formu antikoncepcie. Ste plne chránená, nemusíte sa obávať. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Kontinualne uzivanie HAK

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcem sa opytat ci kontinualne uzivanie HAK zvysuje riziko trombozy alebo inych vedlajsich ucinkov? Nepotrebuje si telo "oddychnut" od hormonov ten 1 tyzden?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od preparátu hormonálnej antikoncepcie. Niektoré preparáty hormonálnej antikoncepcie obsahujú v blistri aj tzv. placebo tabletky, ktoré neobsahujú žiadne hormóny a užívajú sa iba kvôli tomu, aby žena nezabúdala užiť každý deň tabletku hormonálnej antikoncepcie. Ak však máte preparát hormonálnej antikoncepcie, ktorého blister obsahuje 21 tabliet, štandardne sa medzi blistrami realizuje 7 dňová pauza, počas ktorej dôjde ku krvácaniu z vysadenia. Vo výnimočných prípadoch sa dá kontinuálne užívať niekoľko blistrov za sebou, ak si napríklad žena potrebuje posunúť krvácanie, nemalo by to však byť štandardné a časté.

  • uzivanie hak

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den chcela by som sa spytat prvy krat mi dala gynekologicka antikoncepciu dayla ja som ju zacala uzivat az na 4 den menstruacie povedala mi ze tak mozen zacat uzivat tablety. uzila som 6 tabliet a na 6 den som mala nechraneny sex . citala som ze ich mam uzit 7 dni a tak budem chranena..som uz chranena ked som uzila len 6 tabliet alebo mozem otehotniet. prosim vas o radu dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, s užívaním prvej tabletky hormonálnej antikoncepcie sa má začať na prvý deň menštruácie, kedy za týchto okolností je ochrana okamžitá. Ak sa s užívaním antikoncepcie začne na druhý, tretí, či štvrtý deň menštruácie, najbližších najmenej sedem dní je potrebné používať aj doplnkovú formu antikoncepcie (kondóm), pretože antikoncepčný účinok nie je za týchto okolností okamžitý. Ak ste užili iba šesť tabliet hormonálnej antikoncepcie a mali nechránený pohlavný styk, tehotenstvo sa za týchto okolností vylúčiť nedá, aj keď pravdepodobnosť je pomerne malá. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Užívanie HAK a strata cyklu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa spýtať či je v poriadku keď som po začatí užívania hormonálej antikoncepcie nedostala menštruáciu (už 3 mesiace). Jedná sa o antikoncepciu Drovelis.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je to možné. Nie je to nič výnimočné. Aj za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie sa krvácanie počas užívania placebo tabliet nemusí dostaviť vôbec, prípadne môže byť vo forme slabého špinenia, či krvácania. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. V prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.