Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,097 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Antikoncepcia

    , Autor:

    Dobrý deň, 4.2. Som bola na preventivnej prehliadke u gynekologa.. Prespisala mi antikoncepciu Novynette. Menštruáciu som mala dostať o 8 dní, no dostala som ju hneď 5.2. Večer... Lekárka mi kazala začať brať prvú tabletku až na tretí deň... Tak som si teda prvú tabletku dala až 7.2. Menzes zvyčajne trvá tak 5-6 dní, no je 15.2. A ja stále krvacam. Nie moc, len tak spinim, niekedy viac a niekedy menej... Farbu to má tak do hneda ale sem tam aj takú ruzovocervenu. Za toto obdobie tejto "menštruácie" má vedia sem tam boliet vajecniky a mám citlivé prsia. Chcem sa teda spýtať, či mám počkať a brať tabletky ďalej, alebo hneď navštíviť svoju lekarku... Rozmýšľala som aj nad tým, že lieky vysadim, ale nechcem zase toto isté podstupovat odznova, ak je to v poriadku... Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste začali užívať tablety hormonálnej antikoncepcie až na tretí deň menštruácie, najbližších 7 dní musíte používať aj doplnkovú formu antikoncepcie (kondóm). Bolesti v podbrušku ako aj bolesti prsníkov patria medzi časté vedľajšie účinky. Čo sa týka špinenia alebo výtoku, počas užívania hormonálnej antikoncepcie sa môže vyskytovať. Treba si to však odsledovať, samozrejme ak to nie je silné krvácanie. Ak bude špinenie alebo výtok pretrvávať, lieky nevysadzujte, ale navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Antikoncepcia a otehotnenie

    , Autor: monika111991

    Dobrý deň pán doktor, prosím Vás kedy po vysadení HA je vhodne sa snažiť o otehotnenie? Čítala som názory že ihneď lebo po vysadení Ha vaječníky vraj pracujú omnoho lepšie než pred nasadením piluliek preto je ideálne tesne po vysadení ale aj názory že treba počkať aspoň mesiac nakoľko by mohlo ísť len o tzv. biochemické tehotenstvo. Ako to teda odporúčate? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, snažiť sa otehotnieť môžete prakticky hneď po vysadení hormonálnej antikoncepcie. Z hľadiska lepšej prípravy slizničnej výstelky dutiny maternice je možno vhodnejšie vyčkať na prvú menštruáciu a následne sa snažiť otehotnieť.

  • Antikoncepcia a vyberanie mandlí v celkovej narkóze

    , Autor: simka_12-2

    Dobrý deň,

    čaká ma operatívne vyberanie krčných mandlí v celkovej anestéze a chcela by som sa informovať či je možné užívať antikoncepciu aj počas zákroku a rekonvalescencie. Viac ako 6 rokov užívam antikoncepciu Belara a mám obavy že pri jej vysadení mi opäť vyskočia všetky problémy. Pri antestéziologickom vyšetrení mi nedodali informáciu, že by som mala vysadiť.


    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vo všeobecnosti by sa mala hormonálna antikoncepcia (neplatí to pre vnútromaternicové teliesko) pred chirurgickým operačným výkonom vysadiť, aspoň na mesiac. Aj pre prípadné možné pooperačné komplikácie, aj keď sa u Vás jedná o pomerne malý zákrok. Najlepšie je sa spýtať priamo v zdravotníckom zariadení, na ORL oddelení, kde máte v pláne operačný výkon realizovať.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Stanka12

    Dobrý deň je to normálne, že v prvý deň menštruácie som začala brať Mistru a hneď na druhy deň mi skončila menštruácia?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je to častým prejavom pri prvotnom začínaní s užívaním hormonálnej antikoncepcie. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Antikoncepcia a antibiotika

    , Autor: Anonnym

    Dobrý deň, užívam leverette a dnes som užila 8. tabletku z blistra ale začala som užívať aj antibiotiká rovamycine 3. m.i.u. Po dobu piatich dní. Ako dlho po doužívaní antibiotik sa mám chrániť aj inak? Budem chránená od nového blistra?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Rovamycine nepatrí medzi antibiotiká, ktoré spôsobujú možné zníženie účinku hormonálnej antikoncepcie, takže za predpokladu pravidelného a správneho užívania ste chránená a nie je potrebné sa chrániť aj doplnkovo. Ak však chcete byť absolútne kľudná, môžete sa počas užívania antibiotík chrániť aj doplnkovo (používať kondóm).

  • Estradiol

    , Autor: Ema77

    Dobrý deň pán doktor, kvôli hormóalnej nerovnováhe ( prejavujúce sa ako hnedy vytok medzi cyklom) som posledne 3 mesiace brala HA Dayllu, cyklus som počas užívania mala v poriadku, ani som nemala žiadne vedľajšie účinky, ani výtoky. po 3 mesiacoch užívania Daylla mi v teste hormonálneho profilu vyslo že mám nižšiu hladinu estradiolu ( 80 – aj keď je ešte stále v norme ) ostane hodnoty mám ok. Pán doktor mi na úpravu predpísal na 3 mesiace HA Mistra. Potom by som to podla vas už mala mat v poriadku aj bez užívania Ha ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na úpravu cyklu sa štandardne používa hormonálna antikoncepcia. Ak Vám hormonálna antikoncepcia nerobí ťažkosti, splnila svoj účel, aj naďalej plní a neplánujete v dohľadnej dobe tehotenstvo, nemusíte užívať hormonálnu antikoncepciu iba krátkodobo na 3 mesiace, ale kľudne aj dlhodobejšie (aj niekoľko rokov). Keďže však nepoznám žiadne bližšie informácie, okolnosti, ani ďalšie nálezy, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Čo sa týka obdobia po vysadení hormonálnej antikoncepcie, cyklus môže ostať aj naďalej upravený, no nemusí. Po vysadení hormonálnej antikoncepcie môže dôjsť opäť k jeho znepravidelneniu.