Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,360 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • uzivanie hak

    , Autor: kacenka19

    Dobrý deň, obraciam sa na Vás lebo neviem ako teraz postupovat. Začala som z užívaním Dienorette. Beriem ju iba 7 dní ale včera na 6 deň som mala silnú hnačku asi dve hodiny po užití tablety tak som postupovala ako na letáku a vzala si daľšiu tabletu a tak sa teraz chcem spýtať že či mám vziať teraz len tých 20tabliet alebo si tú jednu vziať z dalšieho balenia? A ešte aký časový odstup medzi užívaním tabliet denne je prípustný ? Rozdiel nejakých 20 minút je v poriadku ? ďakujem Vám pekne za odpoveď :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    vziať ďalšiu z ďalšieho balenia,
    časový odstup,- denne užívajte priližne v rovnakom čase, 20 minút aj hodina aj hodina a pol je v poriadku.Neobávajte sa
    S pozdravom

Podobné otázky

  • Užívanie HAK

    , Autor: Didijonela

    Dobrý deň. Chcem sa Vás opýtať, v stredu začínam užívať znovu aktívne žlté tabletky (používam Leverette). Momentalne dnes beriem poslednú placebo tabletku. Som chránená už hneď v stredu? Alebo počas týždňa je potrebné používať nejakú doplnkovú ochranu? HAK už budem používať tretí mesiac. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie nie je potrebné používať doplnkovú formu antikoncepcie. Ste plne chránená, nemusíte sa obávať. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Kontinualne uzivanie HAK

    , Autor: Iva_1233

    Dobry den, chcem sa opytat ci kontinualne uzivanie HAK zvysuje riziko trombozy alebo inych vedlajsich ucinkov? Nepotrebuje si telo "oddychnut" od hormonov ten 1 tyzden?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od preparátu hormonálnej antikoncepcie. Niektoré preparáty hormonálnej antikoncepcie obsahujú v blistri aj tzv. placebo tabletky, ktoré neobsahujú žiadne hormóny a užívajú sa iba kvôli tomu, aby žena nezabúdala užiť každý deň tabletku hormonálnej antikoncepcie. Ak však máte preparát hormonálnej antikoncepcie, ktorého blister obsahuje 21 tabliet, štandardne sa medzi blistrami realizuje 7 dňová pauza, počas ktorej dôjde ku krvácaniu z vysadenia. Vo výnimočných prípadoch sa dá kontinuálne užívať niekoľko blistrov za sebou, ak si napríklad žena potrebuje posunúť krvácanie, nemalo by to však byť štandardné a časté.

  • uzivanie hak

    , Autor: Puvasana

    dobry den chcela by som sa spytat prvy krat mi dala gynekologicka antikoncepciu dayla ja som ju zacala uzivat az na 4 den menstruacie povedala mi ze tak mozen zacat uzivat tablety. uzila som 6 tabliet a na 6 den som mala nechraneny sex . citala som ze ich mam uzit 7 dni a tak budem chranena..som uz chranena ked som uzila len 6 tabliet alebo mozem otehotniet. prosim vas o radu dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, s užívaním prvej tabletky hormonálnej antikoncepcie sa má začať na prvý deň menštruácie, kedy za týchto okolností je ochrana okamžitá. Ak sa s užívaním antikoncepcie začne na druhý, tretí, či štvrtý deň menštruácie, najbližších najmenej sedem dní je potrebné používať aj doplnkovú formu antikoncepcie (kondóm), pretože antikoncepčný účinok nie je za týchto okolností okamžitý. Ak ste užili iba šesť tabliet hormonálnej antikoncepcie a mali nechránený pohlavný styk, tehotenstvo sa za týchto okolností vylúčiť nedá, aj keď pravdepodobnosť je pomerne malá. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Užívanie HAK a strata cyklu

    , Autor: TatianaM

    Dobrý deň, chcem sa spýtať či je v poriadku keď som po začatí užívania hormonálej antikoncepcie nedostala menštruáciu (už 3 mesiace). Jedná sa o antikoncepciu Drovelis.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je to možné. Nie je to nič výnimočné. Aj za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie sa krvácanie počas užívania placebo tabliet nemusí dostaviť vôbec, prípadne môže byť vo forme slabého špinenia, či krvácania. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. V prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Problémy s tlakom a HAK

    , Autor: Janula2511

    Dobrý deň, prosím vás , mám veľmi bolestivú ovuláciu, silnú menštruáciu a pms.Zvažujem nad antikoncepciov.dlhodobo beriem liek na tlak bigital a cinarizin na točenie hlavy.Poradte mi či je vôbec vhodné užívanie HAK pre mňa a ak áno tak akú by som mohla? ktorú by ste mi volili?a môžem brať kombinovanú alebo jednozlozkovu? mám 40 rokov.Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vo Vašom prípade je vhodné užívanie jednozložkovej, čisto gestagénove, hormonálnej antikoncepcie, bez obsahu estrogénu. Za úvahu stojí aj aplikácia vnútromaternicového telieska. Na trhu je viacero voľnopredajných doplnkov výživy určených na zmiernenie predmenštruačných syndrómom, vyskúšať môžete aj tie. Pri ťažkostiach odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.