Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,457 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • tabletky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.užívam hak lindynette 20 obvykle medzi 7 a 9 večer .včera som vsakzzabudla a užila ju až dnes o 10 ráno.v balení zostáva este 7 tabletieť.takže šlo o 14.tu tabletku z balenia.som este chránená alebo treba používať kondom?ak ano tak.ako ddlho?ďakujem

Podobné otázky

  • Pokračovanie v braní HAK

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa spýtať ohľadne pokračovanie v braní antikoncepcie. Nebola som si istá či som si dala tabletku alebo nie tak som si zobrala v jeden večer ešte ďalšiu. T.j. neviem či som si dala ten večer 1 alebo 2 tabletky. Tú ďalšiu tabletku som si dala z rezervného blistru. Mojou otázkou je či si môžem dokončiť ten môj pôvodný blister t.j. že by za zvyčajných okolností moja posledná tabletka mala byť vo štvrtok alebo má byť o jeden kratšia? resp. kedy si mám dať ďalšiu tabletku po skončení pauzy?
    Užívam HAK Belaru

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, to, či ste užili jednu alebo dve tabletky v jeden večer nevadí. Dôležité je, že ste užili aspoň jednu tabletku a tak ste aj naďalej chránená. Ak ste si druhú tabletku dali z náhradného blistra, nemusíte nič meniť v užívaní a môžete pokračovať v užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie podľa plánu, teda môžete normálne dokončiť blister. Po doužívaní blistra si realizujte sedemdňovú pauzu a následne začnete s užívaním tabliet ďalšieho blistra hormonálnej antikoncepcie. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Vreya

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa Vás opýtať kedy mam začať užívať druhý blister? Včera 16.9. som užila poslednú tabletu. Mám ho začať užívať po 7 dňovej pauze bez ohľadu na to kedy dostanem menštruáciu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, presne tak. Ak ste včera užili poslednú tabletku z blistra, dnes (17.09.2024) máte prvý deň pauzy, ku krvácaniu zo spádu hormónov by malo dôjsť na tretí, štvrtý deň pauzy. S užívaním prvej tabletky ďalšieho blistra začnete 24.09.2024, bez ohľadu na to, či ku krvácaniu alebo špineniu dôjde, ako aj bez ohľadu na to, či ešte budete špiniť aj 24.09.2024, či neskôr.

  • Lieky a antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať užívam tabletky macmirror ústne že či ovplyvňujú účinok antikoncepcie aidee( tabletky beriem takmer presne na minútu). Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Macmiror nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia Mailaton

    , Autor: Registrovaný používateľ

    zdravím,rada by som dostala nejaku vašu skúsenosť niekoho kto sa s tym už s niečím podobným stretol. Beriem antikoncepciu prvý x v živote (Mailaton) presne 8dní, dnes sme sa s partnerom rozhodli mať nechránený sex a 2x sa do mňa urobil lenže som mala pocit že zo mňa nič nevyteká.
    Pockala som hodnú chvíľu myslela som že to príde ale vôbec nič. Aký môžeš byt dôvod že semeno nevytieklo a aké je riziko otehotnenia po takej krátkej dobe užívania antikoncepcie. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu, že ste začali s užívaním prvej tabletky v prvý deň menštruácie, ste chránená od začiatku užívania, takže môžete praktizovať pohlavný styk aj s ejakuláciou do pošvy. Na hustotu, či množstvo ejakulátu má vplyv viacero okolností, najmä dostatočná hydratácia, častosť ejakulácie, ... Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • covid a antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, ovplyvňuje prosím covid spoľahlivosť antikoncepcie karhleight? Zistila som, že som pozitívna, ale neužívam žiadne antibiotiká (iba trinell od bolesti hlavy). Antikoncepčné tabletky užívam včas a nemám žiadne tráviace ťažkosti.
    Môže byť ochranný účinok znížený iba samotným ochorením? Mám sa chrániť aj doplnkovo (ako dlho)? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak neužívate žiadne antibiotiká, ktoré by mohli spôsobiť zníženie účinku, ako aj nemáte žiadne ťažkosti, teploty, či najmä tráviace ťažkosti, samotný COVID-19 účinok hormonálnej antikoncepcie neznižuje. Ak ste však pozitívna, odporúčam skôr oddychovať, pokračovať v pravidelnom a správnom užívaní hormonálnej antikoncepcie môžete.