Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,453 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Artizia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer.Chcela by som sa spytat na nasledovne.Zacala som uzivat hak Artizia po prvykrat na 7 den menstruacie.Po uziti 9 tabletky som mala nechraneny styk.Je tam moznost tehotenstva?Ak ano, mozem uzit tabletku Escapelle?Dakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    nerozumiem z akého dôvodu ste začali užívať antikoncepciu na 7 deň menštruácie. Antikoncepcia sa má začať užívať na začiatku menštruácie + nasledovných 7 dni je nutné používať kondóm. Preto je šanca otehotnenia reálna. Escapelle ma zmysel do 72 hodín.

Podobné otázky

  • Antikoncepcia a antibiotiká

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu artizia, do konca blistra mi ostávajú tri tabletky, momentálne som chorá a beriem antibiotiká zinnat. Dnes sa u mňa objavil hnedý až krvavý hlienovity výtok, môže to byt spôsobené tými antibiotikami? Nikdy sa mi nič podobné nestalo. Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, antibiotikum Zinnat znižuje účinok hormonálnej antikoncepcie, preto sa u Vás pravdepodobne vyskytlo aj krvácanie, či špinenie. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie a počas užívania antibiotík, ako aj najmenej 7 dní po ich doužívaní používajte aj doplnkovú formu antikoncepcie (kondóm).

  • Ktora antikoncepcia?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor, ktora antikoncepcia je podobna antikoncepcii Sunya? Myslim, ze je to ta nizkohormonova, rozmyslala som teda aj nad inou alternativou, ktoru by som vyskusala, dakujem za odpoved!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, rovnaké zloženie, ako aj dávku hormónov ako Sunya má napríklad Gestodette, Lindynette 20, či Artizia. Na trhu je však veľa preparátov kombinovanej hormonálnej antikoncepcie. Nepoznám však dôvod, pre ktorý potrebujete zmeniť preparát hormonálnej antikoncepcie, či je potrebné zmeniť kombináciu hormónov, alebo je preparát nedostupný, ... Pri nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, s ktorým viete odkonzultovať potrebu výmeny preparátu hormonálnej antikoncepcie a ktorý Vám vie aj nový preparát prípadne predpísať. Ak však nemáte žiadne ťažkosti, ani prejavy vedľajších účinkov, nie je vhodné časté menenie preparátu hormonálnej antikoncepcie.

  • Vynechanie menštruácie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Užívam antikoncepciu Artizia takmer rok a zatiaľ mi vždy prišlo riadne krvácanie z vysadenia. Ale tento mesiac mi na deň krvácania prišlo len veľmi slabé špinenie. Čo mohlo spôsobiť túto zmenu? Znamená to nejaký problém?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie je to pomerne časté, niekedy sa krvácanie z vysadenia nemusí dostaviť vôbec. Nemusí to znamenať žiadny problém. Za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie je tehotenstvo veľmi málo pravdepodobné. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • ARTIZIA

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem prosím poraďte mi. Minuly mesiac som vynechala jedno blistro Artizie a teraz tento som začala krvácať tak slabo a veľmi tmavá krv akoby stara ale začala som užívať nove balenie a dnes tretí den uplne slabe krvácanie a mala som s priateľom sex bez ochranný dnes.Mam použiť tabletku po? Môžem pokračovať v užívaní je to ozaj menzes ci?? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste začali s užívaním prvej tabletky hormonálnej antikoncepcie v prvý deň cyklu, ste chránená od začiatku užívania. Ak ste posledný mesiac neužívali hormonálnu antikoncepciu, jedná sa pravdepodobne o menštruáciu. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Musmula

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den prajem, prosím o odpoveď týkajúcu sa o antikoncepcie artizia. Užívam ju dlhodobo ale naposledy som z jedného blistra uzila len 3 tabletky a potom som prestala lebo som ich zabudla zobrať so sebou. Teraz mam počkať na ďalšiu menštruáciu a potom môžem pokračovať v tomto balení kde mam este 18 tbl alebo zobrat úplne nové??? Veľmi pekne ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, najvhodnejšie je vyčkať menštruáciu a v prvý deň menštruácie začať s užívaním nového plného blistra hormonálnej antikoncepcie. Spomínaný začatý blister si môžete nechať do rezervy v prípade, že by ste si nestihli vybrať ďalšie balenia antikoncepcia včas.