Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som skoro 3 mesiace po pôrode prvú menštruáciu som mala 4. 1. a gynekologička mi predpísala antikoncepciu Maitalon. Bohužial na dalšie krvácanie stále čakám kedže aj pred pôrodom som mávala dlhší cyklus a často mi aj menštruácia meškala. Chcem sa opýtať či je nutné čakať na prvý deň krvácania aby som antikoncepciu nasadila. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    bolo by to ideálne,ale v takomto prípade môžete začať s užívaním antikoncepcie aj mimo menštruácie, je však nutné počítať s mimomenštruačným krvácaním, resp. s nepravidelným cyklom.

Podobné otázky

  • Vreya

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň ak sa antikoncepcia nezačne užívať počas menštruácie ale po nej má to nejaký významný vplyv na prerušenie ovulácie?? Aj keď prešlo už 10 dní od kedy ju užívam?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tak áno. K ovulácii dochádza štandardne na 14. - 16. deň menštruačného cyklu. Ak žena začne s užívaním tabliet hormonálnej antikoncepcie tak, ako sa má, teda na prvý deň menštruácie, ovulácia stihne byť blokovaná. Ak už aj začne s užívaním na 2. - 5. deň menštruácie, je potrebné sa chrániť minimálne 7 dní, aby došlo k blokovaniu ovulácie. Ak sa však začne s užívaním tabliet hormonálnej antikoncepcie ešte neskôr, existuje riziko, že ovulácia nestihne byť blokovaná, prípadne, ak žena ovuluje skôr ako na 14. - 16. deň cyklu, ovulácia môže prebehnúť. Preto je potrebné sa chrániť aj doplnkovo, minimálne 7 dní, prípadne, ak sa začne s užívaním tabliet ešte neskôr, tak ako vo Vašom prípade, najvhodnejšie je sa chrániť doplnkovo celý prvý blister. Neviem Vám však povedať, ako je to vo Vašom prípade, či ovulácia stihla byť blokovaná alebo nie.

  • Vreya - ucinnost

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, po ukončení menštruácie (prvý deň po menštruácii) som začala užívať antikoncepciu Vreya, 27.8.24 som užila prvú tabletku a 5.9.24 sme mali s partnerom nechránený pohlavný styk (ejakuloval do mňa)....Od kedy je v mojom prípade antikoncepcia účinná a som chránená pred otehotnením? Moja doktorka vravela, že som chránená od prvého dňa užívania... Je teda v mojom prípade ovulácia blokovaná?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hormonálna antikoncepcia sa začína užívať v prvý deň menštruácie (vtedy ste chránená okamžite), nie prvý deň po menštruácii! Ak sa nezačne s užívaním prvej tabletky hormonálnej antikoncepcie v prvý deň menštruácie, ale druhý, či tretí deň menštruácie, účinnosť nie je okamžitá, ale je potrebné sa chrániť aj doplnkovo (používať kondóm) najmenej 7 dní. Vo Vašom prípade, kedy ste začali užívať antikoncepciu až po menštruácii, bolo vhodné sa chrániť aj doplnkovo celý prvý mesiac. Ak ste mali pohlavný styk po 10 dňoch užívania hormonálnej antikoncepcie, účinnosť nemusela byť stopercentná. Neviem či ste sa s lekárkou nepochopili. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Cyklus sa Vám za týchto okolností posunie o dĺžku menštruácie, ktorú ste mali. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Biopsia močového mechúra vs. antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    20.8. mi robili biopsiu močového mechúra. Pred operáciou som vysadila antikoncepciu. Výsledky z histológie budú 18.9.. Po operácii som 10 dni brala flaxiparine. Prosím Vás o Vašu radu, a teda kedy môžem opäť začať užívať antikoncepciu? Užívala som MAITALON. Ďakujem krásne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardne sa začína s užívaním hormonálnej antikoncepcie v prvý deň menštruácie, takže najlepšie bude počkať do najbližšej menštruácie a následne v prvý deň menštruácie začať s užívaním tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Drovelis

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcela som sa opýtať na antikoncepciu Drovelis,doktorka mi ju nasadila kvôli vysokej sliznice maternici,mala som zákrok v júni, odstránenie polipov,no po zákroku som nemala menzes 2 mesiace,sliznicu som mala vysokú 20mm tak mi pichli vyvolavacku,mala som začať z antikoncepciou Drovelis keď začnem krvácať.Menzes som dostala 18.8 a začala som aj tie tabletky užívať,mala som silné bolesti pod bruškom a veľké zrazenini,krvácanie sa nezastavilo tak som o dva týždne zase išla doktorke ,sliznica sa znížila na 11 mm tak mi nasadila Dicinone 3x1a Askorutin 3x 2, a ešte mi dali inekciju na stahovanie maternice.Drovelis mi povedala že mám ešte stále užívať,ale mne krvácanie stále pretrváva a už som z toho vyčerpaná a cítim sa slabo.Za 6 dní už dopijem prvé balenie a potom zase mám mať menzes, ktorý mi ešte stále pretrváva.Mozem samá vysadiť Drovelis,lebo si myslím že mi to všetko spôsobuje práve táto antikoncepcia?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu si tiež myslím, že príčinou krvácania budú vedľajšie, či nežiadúce účinky preparátu hormonálnej antikoncepcie, ktorý užívate. Určite je vhodné to prekonzultovať s obvodným gynekológom a uvažovať o zmene preparátu hormonálnej antikoncepcie. Navštívte Vášho obvodného gynekológa, s ktorým si dohodnite ďalší postup.

  • Náplasť Evra

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p.doktor tak pomaly vyše mesiaca dozadu som sa vás p.doktor pýtala na antikoncepciu Karhla a tablety norethison, čo mi p.gynekolog predpísal a mala som vtedy dlhé krvácanie.P.gynekolog mi predpísal náplasť Evra, tu som si dala prvý raz 2.8 . neviem, či už vtedy to bolo z náplaste no mala som črevné problémy (hnačky) bolesti brucha ,ako nejak som to zvlášť neriešila hovorím si prejde no okolo 6.8 som začala mať teploty a dr.zistila v moči krv, hnis a bielkoviny nasadila mi amoksikslav a probiotiká no začalo sa zhoršovať vracanie a hnačky nepríjemné bolesti brucha tak mi antibiotiká vysadila a dala nolicin vracanie ale bolo stále 9.8 som si dala druhu náplasť no v nedeľu som ju dala preč,ako mi poradila dr.ze možno reagujem aj na náplasť zle no a veru,ako som ju dala preč bolo lepšie tak nechápem veď je to náplasť.13.8 mi zistila v moči pri kontrole glukózu(mala som závraty búšenie srdca a aj triesky)mohla to spôsobiť Evra s kombináciou antibiotik či len blba náhoda ???? V sobotu 17.8mi začala menštruácia o 11 dní prv je silná aj zo zrazeninami spôsobila to zrejme,asi Evra.Rozmyslam , že po mesiaci keď mi príde ďalší menzes, že ju nasadim naspäť no bojím sa že, či mi antikoncepcia neurobí proste Ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hormonálna antikoncepcia môže spôsobiť rôzne vedľajšie, či nežiadúce účinky. Nevylučujem, že na tom mohla mať podiel aj hormonálna náplasť. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri opätovných ťažkostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.