Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vreya - ucinnost

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, po ukončení menštruácie (prvý deň po menštruácii) som začala užívať antikoncepciu Vreya, 27.8.24 som užila prvú tabletku a 5.9.24 sme mali s partnerom nechránený pohlavný styk (ejakuloval do mňa)....Od kedy je v mojom prípade antikoncepcia účinná a som chránená pred otehotnením? Moja doktorka vravela, že som chránená od prvého dňa užívania... Je teda v mojom prípade ovulácia blokovaná?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hormonálna antikoncepcia sa začína užívať v prvý deň menštruácie (vtedy ste chránená okamžite), nie prvý deň po menštruácii! Ak sa nezačne s užívaním prvej tabletky hormonálnej antikoncepcie v prvý deň menštruácie, ale druhý, či tretí deň menštruácie, účinnosť nie je okamžitá, ale je potrebné sa chrániť aj doplnkovo (používať kondóm) najmenej 7 dní. Vo Vašom prípade, kedy ste začali užívať antikoncepciu až po menštruácii, bolo vhodné sa chrániť aj doplnkovo celý prvý mesiac. Ak ste mali pohlavný styk po 10 dňoch užívania hormonálnej antikoncepcie, účinnosť nemusela byť stopercentná. Neviem či ste sa s lekárkou nepochopili. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Cyklus sa Vám za týchto okolností posunie o dĺžku menštruácie, ktorú ste mali. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.