Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,453 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Softine

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať na antikoncepciu Softine. Beriem ju už druhý mesiac , a pri sexe s partnerom sme si nedávali pozor (ejakuloval do mňa) . A asi ako každý žena, mám trošku strach, je prosím Vás riziko otehotnenia menšie , aj keď spomínanú antikoncepciu beriem len 2. mesiac ? Za odpoveď Vám vopred ďakujem .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    účinnosť antikoncepcie, ako som viackrát písala , je takmer 99 %, aj bez prerušovanej súlože. To znamená, že bez inej ochrany pri normálnej súloži bez prerušovania otehotnie približne 1 % žien. Čiže pravdepodobnosť, že otehotniete pri pravidelnom užívaní liekov je prakticky veľmi mála a antikoncepcia je bezpečná forma ochrany pred neželaným otehotnením.

Podobné otázky

  • Vysadenie HAK

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pred 2 mesiacmi som začala užívať antikoncepciu Softinelle, avšak nesadla mi keďže som pri nej začala skôr krvácať, tak mi doktor zmenil HAK na Softine. Avšak necítim sa dobre pri užívaní HAK. Mám migrény, zmeny nálad, som naliata atd. Môžem antikoncepciu po dobratí blistra z tejto antikoncepcie, vysadiť HAK úplne? Chcem, aby to pre moje telo bolo bezpečné a neľutovala som potom nejaký krok. Poradia by som sa aj s doktorom, ale je na dovolenke a teraz neviem ci začať užívať ďalší blister. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste rozhodnutá ukončiť užívanie hormonálnej antikoncepcie, môžete tak urobiť prakticky kedykoľvek. Ak si však nechcete posúvať cyklus a nesúri Vám to, doužívajte aktuálne užívaný blister a ďalší už neužívajte. Treba však myslieť na to, že nebudete chránená.

  • Bolesť prsníkov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, beriem antikoncepciu Softine už od februára tohto roku. Myslela som si že sa to časom napraví ale ani moc nie. Ide o to že v blistri prvý týždeň (4.-5. deň) ma začnú pobolievať prsia a potom je to až dokonca pokiaľ nemám pauzu (4.-5. deň pauzy) a takto dookola. Chcem sa opýtať je to v poriadku? Iný problém s ňou nemám.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bolestivosť prsníkov patrí medzi časté vedľajšie účinky niektorých preparátov hormonálnej antikoncepcie, aj Softine. Ak je bolesť silná, či rušivá, bude vhodné pouvažovať o zmene preparátu hormonálnej antikoncepcie. Konzultujte to s Vašim obvodným gynekológom.

  • Interakcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, môže sa HAK Softine znížiť účinok s užívaním lieku Dr. Max Goodbye stress? Znižuje ashwagandha účinok?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, neviem o tom, že by Ashwagandha mala mať vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Sú známe niektoré bylinky, ktoré tento vplyv mať môžu. Ashwagandha medzi ne nepatrí.

  • Antikoncepcia a čaje

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu Softine.
    Chcela by som sa spýtať na čierny čaj značky Pigi.
    O 9:00 beriem každý deň hak a asi okolo 15:00 (dnes aj včera) som si dala šálku čierneho čaju. Zníži to účinok?
    A ešte sa chcem spýtať dala som si včera aj theraflu príchuť citron má aj on nejaký vplyv na hak?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pitie čierneho čaju, navyše s odstupom nemá na účinok hormonálnej antikoncepcie vplyv. Theraflu, navyše v jednorázovej dávke, tiež nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • 7 dňová pauza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, beriem antikoncepciu Softine som 2. deň pauzy a krvácanie stále nedošlo. Tento mesiac som v blistri (2.tyzden) užila tabletu o 6 hodín neskôr. Mám dôvod na obavy?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď sa vo všeobecnosti najčastejšie krvácanie, či špinenie z vysadenia dostavuje na 3. až 4. deň pauzy, aj napriek pravidelnému a správnemu užívaniu tabliet hormonálnej antikoncepcie sa nemusí dostaviť vôbec. Je to pomerne časté. Jednorazový 6 hodinový posun v užití tabletky hormonálnej antikoncepcie nemá na účinok hormonálnej antikoncepcie vplyv. Za daných okolností ste aj naďalej chránená. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.