Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,453 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Interakcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, môže sa HAK Softine znížiť účinok s užívaním lieku Dr. Max Goodbye stress? Znižuje ashwagandha účinok?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, neviem o tom, že by Ashwagandha mala mať vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Sú známe niektoré bylinky, ktoré tento vplyv mať môžu. Ashwagandha medzi ne nepatrí.

Podobné otázky

  • Antikoncepcia a Trittico

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o vysvetlenie. Užívam hak Ebelya a zároveň antidepresiva Trittico 150. V informáciách o interakciach týchto liekov sa píše nasledovné : Metabolizmus antidepresív sa zrýchľuje v dôsledku hepatálnych účinkov perorálnych kontraceptív, fenytoínu, karbamezapínu a barbiturátov. Znamená to že sa znižuje účinok antidepresiv alebo antikoncepcie? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pôsobením hormonálnej antikoncepcie dochádza k zrýchlenému zmetabolizovaniu a odbúraniu antidepresív. Vplyv na hormonálnu antikoncepciu by to nemalo mať. Predpokladám, že obvodný gynekológ, ktorý Vám hormonálnu antikoncepciu predpísal je oboznámený s tým, že užívate aj antidepresíva.

  • Otázka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    antikoncepciu (zoely) beriem tretí týždeň a pred pár dňami som kvôli panickej poruche začala brať lieky Serlift na zvýšenie hladiny serotonínu. Môžu mať lieky takéhoto druhu vplyv na účinok antikoncepcie?
    Ďakujem :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    lieková interakcia medzi spomínanými liekmi nie je popísaná, no poraďte sa ešte v lekárni.

  • acidum folicum a antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, včera mi lekár predpísal liek acidum folicum na 2 mesiace ,lebo mám nedostatok kyseliny listovej. už 6rokov beriem antikoncepciu Minerva. V interakciách som čítala,že účinky lieku acidum a súčasne užívaných liekov(antikoncepčné tabletky)sa môžu vzájomne ovplyvňovať? čo to znamená? môže znížiť účinok antikoncepcie?môžem súčasne brať tento liek s antikoncepciou?
    Za odpoveď vopred ďakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    vzájomná interakcia spočíva v tom, že dlhodobé užívanie antikoncepcie spôsobuje, že sa znižuje hladina kyseliny listovej. Interakcia v zmysle zníženia účinku a bezpečnosti antikoncepcie pri užívaní kyseliny listovej nie je známa. Takže obe liečivá môžete užívať bez zníženia efektu antikoncepcie.