Poradňa fyzioterapeuta

Poradňa fyzioterapeuta
182 otázok

Na vaše otázky odpovedá Mgr. Lucia Madejska.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa fyzioterapeuta
  • štvornožkovanie

    , Autor: veronika1812

    Dobrý deň, dcérka bude mať o chvíľu 9 mesiacov, zatial sa len plazí dozadu a okolo svojej osi, dopredu nelozi a ani ešte neštvornožkuje. Akými cvikmi jej dopomôcť aby sa to naučila?

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň,

    Cvičenie na správny vývoj sa nedajú poradiť takto na diaľku. Vašu dcérku je potrebné vyšetriť ako je na tom vývojovo. Sú špeciálni fyzioterapeuti, ktorí sa venujú bábätkám a ak je potrebné, tak Vám ukážu čo je potrebné cvičiť.

    Pekný deň

Podobné otázky

  • Vtáčanie nôžky dovnútra, w sed..

    , Autor: MaI

    Pekný deň. Ročná dcérka aktuálne chodí popri nábytku a pri tom vytáča celé chodidlo do vnútra ( špička smeruje k päte druhej nohy ).Robí to v aj samostatnom stoji. Chodiť sa sama ešte nepúšťa, nakoľko jej toto vytáčanie prekáža a stále padá. Sadá si výlučne do w sedu( pokiaľ ju napravím do správnej polohy tak sedí v miernom predklone a dlho tak nevydrží), štvornožkovanie aktuálne vymenila za chodenie na kolenách. Pediater tvrdí, že je to všetko v úplnom poriadku avšak ja mám pochybnosti. Sú toto dôvody na návštevu fizioterapeuta prípadne ortopéda?

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň.

    Vtáčanie chodidla dovnútra nie je v poriadku v rámci správneho pohybového vývoja a samé sa to určite nenapraví. Čím skôr pôjdete k fyzioterapeutovi tým je väčšia pravdepodovnosť, že to ovplyvníte cvičením. Vtočenie chodidla smerom dovnutra nie je len o chodidle - ide o vnútornú rotáciu celej dolnej končatiny, takže ani bedrový kĺb nie je v spravnej pozícii. Chôdza po kolenách ani sed do tvaru W takisto nie je v poriadku.
    Fyzioterapeut, ktorý sa venuje bábätkám Vám určite poradí čo s tým.

    Držím palce a prajem pekný deň

  • Štvornožka

    , Autor: Mata98

    Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať či je problém štvornožka môjho syna. Sám si začal sadať ako 5,5 mesačný, hneď nato začal štvornožkovať, staviat sa a teraz ako 10 mesačný samostatne chodí (nikdy nemal choditko, nebol do ničoho nútený, nemá topanocky, všetko je čisto na ňom). No znervoznila ma moja mama, keď poukázala na 4nožku syna. Totižto nikdy nemal takú peknú, klasickú, obe kolienka na zemi a tak. Ale on ma prave kolienko na zemi, ľavú nožičku ma na chodidle a tak ide. Z tej nožičky ľavej si vždy aj sadal aj sa teraz stavia. Ja som myslela, že je mu to len proste pohodlnejšie a rýchlejšie na plávajúcej podlahe ale mama ma zneistela. Je táto 4nožka priveľký problém? Ak áno, dá sa s tým aj po 4 mesiacoch niečo urobiť? Nezanedbala som to moc? Ďakujem veľmi krásne za odpoveď. Ešte dodam, že sa vie postaviť aj z pravej nožičky, a keď lezie po schodoch, krásne strieda obe.. Len pri tom 4nozkovani uprednostnuje tu ľavú.

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň,
    Vývoj Vášho syna je trošku rýchlejší ako obvykle. To, že všetko robí sám bez podporovania je v poriadku. Aj pozícia, ktorú opisujete je v poriadku - ide o tzv. "tripod" kedy jedna nožička je na kolienku a druhá na chodidle. Je to prechodová fáza do stoja. Problémom v rámci vývoja môže byť to, že preferuje stále len jednu stranu a nepoužíva aj klasické lezenie (štvornožkovanie). Odporúčam navštíviť fyzioterapeuta, ktorý sa venuje bábätkám a ovláda Vojtovu metódu, aby Vášho synčeka vyšetril či vývoj prebieha symetricky. Niekedy stačí minimum a všetko sa dá rýchlo upraviť. Čím skôr pôjdete tým je väčšia šanca, že sa to upraví rýchlo. Prajem pekný deň

  • Stvornozkovanie

    , Autor: Matadodok

    Dobry den nasa dcerka ma 7 mesiacov bude mat 8 ...bie sa prebracat z chrbatika na brusko hlavmu drzi peknd je ziva hrava ....vie sa aj postavit ..aj stvornozkovat aj sedkat ale co ma ttapi ze do kym nevedela stvornozkovat casto sedkala do w ...a ze vraj to neni dobre je velmi ohybna a pri stvornozklvani nepodsuva tak nozky ako keby ale ich dava tak do von a potom alo keby podsunie bojim sa aby nrmala problem s klbikmi ze co spravit dakujem za radu

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň,

    Určite navštívte fyzioterapeuta alebo rehabilitačného lekára, ktorý sa venuje bábätkám a malým deťom. Je potrebné vyšetrenie pohybového aparátu. Môže sa jednať o hypermobilitu. Sedom do tvaru "W" sa dieťatko akoby zastabilizuje v sede. Ale keďže to vidíte aj pri štvornožkovaní tak najlepšie bude nech sa na ňu pozrie odborník. Pekný deň

  • Nezrele stvornozkovanie

    , Autor: krina

    Dobry den, dcerka uz 2 mesiace nezrelo lozi - opiera sa o vnutornu stranu kolienok a spicky chodidiel jej smeruju von. Tiez ako si sadla zo sikmeho sedu sama, tak zial ale so zhrbenym chrbatikom. Smiem sa spytat, je mozne este doposilovat na zrele stvornozkovanie alebo sa to uz neupravi? Pripadne ako jej pomoct k vykonaniu kvalitnejsieho lezenia a rovnemu chrbatiku? Strasia ma, ze ked sa postavi mi potom aj pri chodzi bude dava spicky chodidiel von...zacina sa nam totizto stavat popri nabytku, mame 9,5m, nevieme ci jej branit v tom ktm neupravi lezenie alebo co robit?ako jej teda pomoct prosim?

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň,
    Určite navštívte fyzioterapeuta, ktorý sa venuje Vojtovej metóde. Ten je schopný Vašu dcérku pohybovo vyšetriť a vysvetliť Vám, kde je problém. Ak je totiž problém už v týchto polohách (sed, lozenie) tak určite sa to neupraví samo. Fyzioterapeut Vás naučí čo budete s dcérkou cvičiť doma. Je lepšie to riešiť čím skôr ako keď sa potom zafixuje nesprávny pohybový stereotyp vo vyšších pozíciach (stoj, chôdza, ...)
    Pekný deň