Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
460 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Nosenie bábätka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, moja malá bude mať 10 týždňov a zistila som, že by som ju nemala nosiť v polohe zvislo. Ja som ju však takto nosila už od 1 mesiaca. Inak ju chytiť ani neviem. Nenosím ju dlho v tejto polohe, len na odgrgnutie po kojení, ak to potrebuje, niekedy keď ju prenášam na prebaľovací pult alebo keď veľmi plače, či je nepokojná na chvíľku, kým sa ukľudní. Mohla som jej za ten čas veľmi ublížiť? Vždy jej podopieram chrbátik aj hlavičku a držím ju pod zadočkom. Viem už, že je vhodná poloha tigrik, ale ja si to neviem predstaviť, ako ju takto položiť na moju tenkú a slabú ruku, keď malá má viac ako 5 kg a je aj dosť vysoká. Ona sa narodila 4,4 kg a 55 cm, takže je veľké bábätko. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Nič vážne sa nestalo, avšak je skvelé, že ste si začala študovať správnu manipuláciu s bábätkom. Ak je občas zvislo, nie je to nič hrozné, žiadne odporúčania netreba brať dogmaticky. Ale bude určite skvelé, ak väčšinu času budete manipulovať správnym spôsobom a podporovať psycho-motorický vývoj správne. Určite Vám v tomto krásne poradia na Baby balanse cvičení, ktoré môete začať cca po ukončenom treťom mesiaci. S pozdravom doki Katka