Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
403 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • 20 mesačny chlapec nerozprava a neukazuje

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    mame 20 mes. syna, coskoro dovrsi 21 mes. Zatial nerozprava. Povie len “brm” na auto alebo traktor, ked vidi psa alebo macku povie “av” namiesto hav a mnau. No a este namiesto bum bac povie “bum baaaa”. Je velmi aktivny, kontaktny, hravy, vnimavy. Na meno reaguje a aj na pokyn napi sa, ideme papat alebo ine bezne jednoduche pokyny reaguje. Mozno rozumie aj viac ako si myslime, rozpravame sa snim casto uplne bezne ako keby bol dospely, o beznych cinnostiach.
    Ked ho vyzvem aby mi nieco ukazal v knihe alebo ked nieco chce aby ukazal co chce, tak neukaze. Posledne 3 tyzdne nas vsak zacal tahat za ruku ked nieco chce- napr ked chce vytiahnut nieco odniekial, alebo ked sa chce ist hrat do izby atd a pripoji k tomu len take zvuky. Ked ho vyzvem aby ukazal co chce, alebo mu vezmem ruku a nou ukazem za neho napr v knihe kde je psik, tak bud ju odtiahne alebo sa hneva. Kazdopadne si myslime ze je toto asi jeho forma ukazovania (to tahanie za ruku). predtym to nerobieval. Chcem sa vsak spytat ci je v poriadku ak dieta neukazuje, ci to ma prist samo alebo ho to len ja musim dalej ucit a ci je v poriadku ze nerozprava. Nebyt dotaznika tak ani neviem ze ho to mam ucit popravde. Vo vyvoj. dotazniku u pediatra okrem tohto by mal este aj imitovat hru napr akoze telefonuje alebo pod. No toto on nerobi. Iba imituje ze ma krmi prazdnou lyzickou…. nic viac.
    Dakujem za rady a nazor.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Každé dieťa je iné a vývinový dotazník treba brať orientačne. Ak niekto doma nemá tendenciu hrať určitý typ hier s dieťaťom, je úplne očakávateľné, že to dieťa nebude vedieť. Ale bude vedieť iné veci - podľa toho, ako sa s ním okolie hrá. Takže neberte to nikdy doslovne, že musí robiť všetko, čo tam je. To, že zatiaľ nerozpráva viac, ako tých pár citoslovcií je tiež v princípe ešte v poriadku. Veľmi dôležité je, že rozumie pokynom, vie naznačiť, čo potrebuje, čo mu nevyhovuje. Jednoducho komunikuje s Vami svojm spôsobom a vidíte, že rozumie tomu, čo hovoríte. Takže Vašou úlohou je veľa s ním čítať vhodné knihy (Ninka ide spinkať, Hugov stratený šál, Kubko sa učí rozprávať, či iné), zrozumiteľne a čisto s ním rozprávať (nešušľať, nepoužívať jeho slová, ale tie správne Vaše), ukazovať mu nové veci, kde si bude situačne rozširovať slovnú zásobu. Oni všetko nasávajú, ako sama píšete, rozumejú viac, ako by sme si mohli myslieť a niektorí rozprávajú veľmi skoro a niektorí si dajú načas. Akby okolo 2,5 roka stále nič nehovoril, bude vhodné to skonzutlovať s pediatrom a objednať sa do nejakého centra reči, či k psychológovi. Ešte predtým bude treba dať vyšetriť sluch u ORL. Ale to zatiaľ predbiehame. Ešte si nemyslím, že je to potrebné. S pozdravom doki Katka