Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
403 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • 17 mesačný syn mi nerozumie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať, kde treba riešiť problém s neporozumením u syna. Myslela som, že chápe čo od neho chcem, ale pochopila som, že ak nepoužijem gesto tak nevie. Ak mu poviem daj mi nevie čo ma robiť, ale ak poviem daj mi a nastavím ruku podá mi. Celkovo mi príde, že nerozumie ale viem, že počuje nakoľko na meno sa otočí ak ho vola hocikto iný okrem mňa. Neviem ako postupovať, bojím sa, že s ním nie je niečo v poriadku. Nerozumie, nerozpráva, nevie. Keď vidim deti v našom okolí tak mi je z toho do pl-áčko, že moja snaha je marná. Inak je spoločensky, udržuje očný kontakt, ukazuje prštekom.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Podľa toho, čo píšete si myslím, že ako prvé by som Vás poslala na vyšetrenie sluchu - a teda k oto-rhino-laryngológovi. Lebo, ak rozumie gestu, ale nie slovu (aj keď na meno reaguje, to predsa len počúva stále a môže byť už schopný práve svoje meno odčítať z pier napríklad), myslím si, že nejde o neporozumenie, ale o nepočutie. Preto by som začala vyšetrením sluchu. A potom uvidíte ďalej, ideálne v súčinnosti s Vaším ošetrujúcim lekárom, ktorý dieťa pozná od bábätka a vie Vás nasmerovať lepšie. Ono rozprávanie nie je úplne nutné v tomto veku. Ale mali by sme vidieť, že dieťa rozumie, čo mu hovoríme a, čo od neho chceme. U Vás zdá sa, rozumie, čo od neho chcete len, ako to urobíte aj gestom. Ale rozumie. Čiže možno bude len potrebné riešiť sluch a všetko bude v poriadku. Držím Vám palce. S pozdravom doki Katka