Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
419 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • 16 mesačný nerozpráva

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem,

    chcela by som sa informovať, či je v poriadku ak syn, ktorému práve prebieha 16ty mesiac nerozpráva nič. Asi dvakrát na ulici urobil na psa hau hau, inak len hmka a vydáva zvuky. Tvári sa pri tom extrémne seriózne, akovy niečo vysvetľovať. Bľabotá sem tam, nie stále.
    Chodí sám od 13 mesiacov, motoricky je šikovný, rozumie (ak chce) keď mu poviem daj mi, poď sem, nono, ideme mňam mňam, ideme sa kúpať, keď mu dám telefón a poviem halo halo priloží ho k uchu.
    Knižky mu ukazujem denno denne., čítam, vysvetľujem ale zatiaľ nevidím nejaký posun. Treba to riešiť? Naša pediatrička sa mi k tomu nevyjadrila tak neviem čo ďalej.

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Dobrý deň Každé dieťa má svoj čas. Je veľmi dôležité, či Vám rozumie, vie naznačiť, ak niečo chce alebo potrebuje a vie vyhovieť Vašim pokynom. Treba stále čítať, veľa sa s ním rozprávať, zrozumiteľne a správne vyslovovať a on sa rozbehne. Akby nič nehovoril aj po druhom roku, začnite to riešiť s pediatrom. No dovtedy si myslím, že mu môžme nechať priestor, ak rozumie a vidíte, že počuje. S pozdravom doki Katka