Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
360 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Papanie

    , Autor: Lucka30

    Dobry den mam 8 mesacnu dcerku chcem sa spytat ci je to takto v poriadku. Rano ked sa zobudi ma mlieko (vzdy robim 150 ml a ona vypije vela krat menej)potom okolo 10 ide spat a vacsinou vyzaduje mlieko aj ked par ml inak nezaspi.Ked vstane ma prikrm masovo zeleninovy 90-110ml potom ponukam vodu ale aj tak ked ide spat znova chce mlieko malokedy zaspi bez neho.potom sa zobudi davam 100ml ovocia potom ma kasu co zje iba par lyziciek potom idem spat ma mlieko a v noci sa vacsinou zobudi este dva krat.dcerka pekne prospieva ma cez 9 kg.dakujem

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Dobrý deň! Nuž princíp príkrmovania je ten, že by sme chceli postupne nahradiť mliečne dávky - mlieko z fľaše - normálnym jedlom. Takže by sme chceli, aby postupne mala tých fliaš menej. Na desiatu by už mala mať ovocnú výživu s nejakými chrumkami alebo niečím z oblinín. K obedu by mala mať pohárik s vodou. Na olovrant môžte skúsiť jogurt s ovocím alebo kašu s ovocím a večer pred spaním kľudne môže mať ešte mlieko. Aj trochu mlieka pred poobedným spánkom. To nevadí, len ide o to, aby ste sa dopracovali postupne k tomu, že keď má niečo z misky/taniera, už by nemala mať mlieko z fľaše. Určite nie krátko za tým, až v čase najbližšieho "jedla" alebo teda pred tým spaním v pohode. No ono sa to nedá nalinajkovať, každé dieťa je iné. Treba skúšať ponúkať na jedlo rôzne kombinácie a postupne sa dopracovať k 5 jedlám a mlieku nanajvýš pred spánkom v roku života.
    Tu linky o príkrmoch:
    https://open.spotify.com/episode/0wMYXIY0hxPK4NoqOYnW3D?go=1&sp_cid=f0c61e12bd09e9da02062d98c995d4e5&utm_source=embed_player_p&utm_medium=desktop&nd=1&dlsi=db76bd67c84e4965
    https://vasaokidoki.sk/zavadzanie-prikrmov/
    A v knižke "Pediatria pre zvedavách rodičov" máte k príkrmom článok, aj k ďalším témam okolo dojčenského jedenia/nejedenia iné články.
    S pozdravom doki Katka