Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
412 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Krvný obraz

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Listujeme dcerinu (5r) zdravotnú kartu, po odbere mi vždy bolo povedané že má krvy obraz ok, ale pozerám že tam má odchýlky. Je atopička neviem či to môže súvisieť s tým ale tieto hodnoty mala zvýšené na viacerých odberoch: B_str.obj.hb v erytr. 26,6, B_distr.krivka erytr. 16,9, B_neutr.granul.abs.p. 6,36, B_neutr.granul% 56,2, B_monocyty abs p 0,62, B_eozinofily abs p 0,320. Prosím čo to znamená? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Dobrý deň! Nie je možné vyjadrovať sa takto k pár parametrom odberu, keď neviem celkový stav pacienta, ako vyzerá, aké má pridružené ťažkosti a aj tie ďalšie hodnoty z výsledkov. Ak pani doktorka, ktorá ju pozná a vie, aké má ťažkosti, nevenovala pozornosť týmto hodnotám, predpokladám, že sú zanedbateľné. Akby ste chcela vedieť viac, potrebujem sa s Vami viac porozprávať a vidieť celý výsledkový list - môžme napríkald formou videokonzultácie:
    https://services.bookio.com/oki-doki/widget
    S pozdravom doki Katka

Podobné otázky

  • pozitivne cmv a toxoplazmoza u 2 mes.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den prajem, syn, 2 mes je stale zlty tak mu dr robila odbery- krvny obraz v poriadku, bilirubin mierne zvyseny ( cca 100) ale zo serologie vysli pozitivne protilatky - toxoplazmoza pozitivne IGG, a CMV infekcia pozitivne IGG aj IGM.
    mam ist ajja na odbery, zistit od gynekologa vysledky odberov ( ake pokial viem, vsetko som mala pozitivne) ale pediatricka nas nikde inde neposiela a chce robit kontrolne odbery o 2 mesiace. maly vyzera byt okrem tej žltačky zdravy. chcem sa spytat, chcela som ist na infektologiu s nim ale ppvedala ze to nie je potrebne. mam strach o maleho, ci nemoze mat nasledky z tychto infekcii. dakujem

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Je pomerne pravdepodonné, že malý má prinajmenšom protilátky proti toxoplazmóze len transplacentárne prenesené od Vás. Neznamená to, že on má alebo mal infekciu. Čo sa týka CMV protilátok, keďže sú aj IgG aj IgM svedčia aj o akútnej prebiehajúcej infekcii, ale opäť môže ísť o protilátky, ktoré má cestou Vášho mlieka (tie IgM; IgG sú s veľkou pravdepodobnosťou opäť záležitosť transplacentárneho prenosu). Existuje možnosť aj taká, že ste sa práve stretli s CMV vírusom, a preto má pozitívne aj protilátky typu IgM. Avšak táto viróza sa nejak špeciálne nelieči. S najväčšou pravdepodobnosťou má malý žltačku len vrámci - dojčenskej žltačky. Sú deti, ktoré sú žltšie a keby sa prestali dojčiť vyblednú. Ale nie je to dôvod prestať dojčiť. Lebo okrem sfarbenia to nepredstavuje pre dieťa žiadny problém. Myslím si, tiež, že infektológia zatiaľ nie je potrebná, najmä, ak sa má inak dobre, prospieva a vyvíja sa psychmoroticky. S pozdravom doki Katka

  • celiakia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer, dcere 2r 8m zistili v novembri celiakiu z krvneho obrazu. Od leta minuleho roku bola liecena na anemiu, nereagovala na liecbu a tak v novembri nasa pani pediatricka vykonala aj krvne testy na celiakiu, ktore vysli silno pozitivne: anti TTG IgA 206,72, anti tTG IgG 138,66, anti deam. gliad. IGA 229,27, anti gliad. IgG 256,85. Na gastroenterologicke vysetrenie sme cakali vyse dvoch mesiacov, boli sme tam teraz v januari a pani doktorka z gastro dcere robila ultrazvuk bruska a opakovane krvny obraz a biochemiu. S dietou mame pockat az do dalsej kontroly, ktora bude vo februari, kde sa dozvieme aj vysledky. Nasa pani pediatricka nam odporuca zacat s dietou okamzite, kedze dcera byva za posledne mesiace casto chora (dovtedy nikdy nebyvala), stazuje sa na bolest bruska, jedava velmi slabo a ma casto stolicu. Tiez nam nasa pani pediatricka vravela, ze na gastro mali dcere jednoznacne urobit aj geneticke testy, kedze biopsiu vylucili. Mozem vas poprosit o vasu odbornu radu, ako mame postupovat? Neviem ako sa mam teraz rozhodnut, ked kazdy tvrdi nieco ine. Ako je to prosim Vas aj s receptami na preplacanie bezlepkovanej stravy? Je tam nutna biopsia alebo geneticke testy? Dakujem za radu. Martina

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Dobrý deň! Podľa toho, čo píšete, si osobne myslím, že pani gastroenterologička jej urobila aj genetiku, keď vravíte, že vo februári máte kontrolu a budú aj výsledky - veľmi pravdedpodobne to budú výsledky genetické. Keďže všetko ostatné má lekár v podstate hneď v ten deň.
    Keď bude genetika pozitívna, ak mala pozitívne aj endomýzium - čo je veľmi pravdepodobné (ale to nepíšete), tak bude mať hotovú diagnózu. Keď má dieťa diagnózu celiakie, má nárok na predpis bezlepkových potravín a taktiež na preukaz ŤZP.
    Akby predsalen gastroenterologička nerobila genetiku - tak, áno, treba ju určite dorobiť. Pretože diagnóza sa stanovuje na základe pozitívnej genetiky, protilátok proti tkanivovej transglutamináze (anti-tTG IgA) a protilátok proti endomýziu.
    S pozdravom doki Katka