Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
412 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • celiakia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer, dcere 2r 8m zistili v novembri celiakiu z krvneho obrazu. Od leta minuleho roku bola liecena na anemiu, nereagovala na liecbu a tak v novembri nasa pani pediatricka vykonala aj krvne testy na celiakiu, ktore vysli silno pozitivne: anti TTG IgA 206,72, anti tTG IgG 138,66, anti deam. gliad. IGA 229,27, anti gliad. IgG 256,85. Na gastroenterologicke vysetrenie sme cakali vyse dvoch mesiacov, boli sme tam teraz v januari a pani doktorka z gastro dcere robila ultrazvuk bruska a opakovane krvny obraz a biochemiu. S dietou mame pockat az do dalsej kontroly, ktora bude vo februari, kde sa dozvieme aj vysledky. Nasa pani pediatricka nam odporuca zacat s dietou okamzite, kedze dcera byva za posledne mesiace casto chora (dovtedy nikdy nebyvala), stazuje sa na bolest bruska, jedava velmi slabo a ma casto stolicu. Tiez nam nasa pani pediatricka vravela, ze na gastro mali dcere jednoznacne urobit aj geneticke testy, kedze biopsiu vylucili. Mozem vas poprosit o vasu odbornu radu, ako mame postupovat? Neviem ako sa mam teraz rozhodnut, ked kazdy tvrdi nieco ine. Ako je to prosim Vas aj s receptami na preplacanie bezlepkovanej stravy? Je tam nutna biopsia alebo geneticke testy? Dakujem za radu. Martina

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Dobrý deň! Podľa toho, čo píšete, si osobne myslím, že pani gastroenterologička jej urobila aj genetiku, keď vravíte, že vo februári máte kontrolu a budú aj výsledky - veľmi pravdedpodobne to budú výsledky genetické. Keďže všetko ostatné má lekár v podstate hneď v ten deň.
    Keď bude genetika pozitívna, ak mala pozitívne aj endomýzium - čo je veľmi pravdepodobné (ale to nepíšete), tak bude mať hotovú diagnózu. Keď má dieťa diagnózu celiakie, má nárok na predpis bezlepkových potravín a taktiež na preukaz ŤZP.
    Akby predsalen gastroenterologička nerobila genetiku - tak, áno, treba ju určite dorobiť. Pretože diagnóza sa stanovuje na základe pozitívnej genetiky, protilátok proti tkanivovej transglutamináze (anti-tTG IgA) a protilátok proti endomýziu.
    S pozdravom doki Katka