Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
412 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Uzliny

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka. Chcem sa vás s dovolením spýtať, či je dla vášho nazoru v poriadku ak ma dieťa uzlinkovy syndróm a za 1,5roka sa uzliny na krku zväčšili na dĺžku o 1-1,3mm a na šírku sa zmenšili o 0,9m. Je to v poriadku? Nie som si vedomá žiadnej choroby ani zdravotných problémoch pri oboch sonach uzlín krku. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Ak k tomu rádiológ nedal nejaké odporučenie na ďalší postup, predpokladám, že je takýto vývoj možný a vrámci normy. Uzlinový syndróm sa nedá hodnotiť len na základe veľkostí, či rozmerov uzlín. Ide aj o ostatný zdravotný stav dieťaťa, okolie, ostatné uzlinové skupiny. Taktiež je dôležitý charakter uzliny - či je mäkká, pohyblivá, ako vyzerá okolie. Ak uzliny nevykazujú dáke podozrivé zmeny, či charaketeristiky a dieťa nemá žiadne klinické ťažkosti, v princípe sa tým nie je potrebné zaoberať. Nanajvýš skontrolovať s odstupom času - to však by určite navrhol rádiológ, akby to považoval za potrebné. Mnuž tak nejako. S pozdravom doki Katka

Podobné otázky

  • Svrbenie tváre

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    syn (3,5roka) si asi týždeň a pol šucha tvár. Nie je to vyslovenie škrabanie,je to tak že si stále pretiera oči a aj nos,občas aj inú čast tváre. Pred vyše mesiacom bol naposledy chorý,odvtedy ma aj hmatateľné uzliny na krku na dvoch stranách. Ale to šúchanie tváre alebo ako to nazvať je stále intenzívnejšie. Neviete mi poradiť,čo na to a čo to môže byť? Naša doktorka ma celý júl dovolenku a zastupujúca berie len veľmi súrne prípady.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný večer! Kľudne ho môžu dráždiť dáke alergény zachytené na chĺpkoch tváre. Treba mu umyť tvár aj uši vždy po návrate zvonka a môžte skúsiť aj Fenistil kvapky 3x15kv. Premastiť tú tvár môžete tiež skúsiť kyselinou mliečnou. S pozdravom doki Katka

  • Uzliny

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Ospravedlňujem sa, dodatok k mojej otázke o zväčšených uzlinach: na prvom sone boli o veľkostiach 10,1x5,5 a 10,9x5,2. Sono po 1,5roku 12x5mm a 12x4mm.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Odpovedala som spolu na Vašu prvú otázku - čítala som aj túto doplňujúcu ;) K

  • Tvrdé hrcky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, v prvom rade mi odľahlo keď som Vás tu našla , chcem sa opýtať na nato inej lekárky . Dcérka keď mala rok a štyri mesiace tak sme jej našli dve nepohyblivé tvrdé hrcky na hlave . Boli sme na usg kde vraj všetko Ok sle dalo zabrať to vyšetriť keďže bola nepokojná . Uzavrel to ako Ok. Tak sme v apríli mali covid neviem či to stym môže súvisieť ona nemala žiadne znaky choroby ale pribudli jej ďalšie hrcky na hlave . V júni sme boli pre môj pokoj na krvných testoch u pediatrixky a tá povedala že ma všetko Ok že nieje ani anemicka ale vraj prekonala mononukleozu tak že to je vraj z toho. Porom jej zmizli alebo sa stiahli neviem presne tak som sa upokojila no v july sa jej urobili zas na hlave len na inom mieste akoby 5cm od ucha , od stredu hlavy až po koniec. Ma ich aj tuším na vrchu hlavy z boku akoby sa konci obočie takým smerom. Tam by vraj LU byt nemali tak čo to môže byt? Na usg ju vyšetrila na hrubo a vraj nič nevidela pýtala som sa či to niesu nádory tak nie . Hádam vie čo hovorí . Krvné testy zas v poriadku len vyššie pečeňové testy. Tie prvé uzliny mala nad uchom taký oblúčik smerom dole . Povedzte mi. O to môže byt ak sú tvrdé a nepohyblivé ? Sk by boli mekke bola by som kludnejsia . Strašne sa bojim či to nemôžu yt lymfony , alebo onko pôvod,rakovina a tak . Ideme k chirurgovi na moje želanie nech sa vyjadrí . A tak prisim o vyjadrenie a vás ????

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Dobrý deň! Z toho, čo píšete si myslím, že Vaša pani doktorka pre Vás urobila všetko, čo bolo možné - asi aj viac, ako by som urobila ja osobne. Ťažko sa mi k tomu vyjadruje, lebo si dieťa nemôžem vyšetriť, neviem, ako sa jej tie uzlinky menia a, či to nemá k práve prebiehajúcej infekcii alebo idúcim zubom alebo mliečnej chraste vo vlasoch. Ak sa uzlinky zväčšia a zmenšia, je to skôr pozitívny znak, že reagujú na proces v drénovanej oblasti. Každopádne si myslím, že pani doktorka pre Vás urobila maximum. S pozdravom doki K.