Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
412 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Bexsero

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    chcela by som sa opytat na Vas nazor na ockovanie vakcinou Bexsero proti meningokokom typu B,ide o 8 mesacne babatko. Mam respekt pred ockovanim a viem,ze Bexsero je najsilnejsia vakcina na trhu.Nasa pediatricka sa vyjadrila namastne-neslane,cosi v tom zmysle,ze ano aj vakcina moze sposobit vedlajsie ucinky.Ako samozrejme s nejakou teplotou alebo bolestou ruky pocitam.Ale je tato vakcina nejakym sposobom rizikova-ze vedlajsie ucinky mozu byt vazne?Prekvapila ma doktorka tym,ze nepovedala:jasne,dajte ockovat,je to smrtelna choroba,Bexsero je bezpecna vakcina alebo cosi podobne aby ma ukludnila.Lebo viem,ze to je choroba zriedkava,ale zhodou okolnosti poznam cloveka co na nu skoro zomrel.Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Ak rodičia chcú očkovať dieťa proti meningokoku typu B, osobne im odporúčam, čím skôr, lebo menšie deti zvládajú tú vakcínu lepšie ako staršie deti. Deti nad 2 roky už sa očkujú do ruky a registrujem aj niekoľkodňové bolesti končatiny, do ktorej bola vakcína očkovaná, či dokonca opuchy uzlín v podpazuší. Ak chcete počuť, či je vakína bezpečná - aby bola na trhu, musí byť bezpečná. Nik Vám však nezaručí, že práve Vaše dieťa nezareaguje na vakcínu turbulentnejšie - čiže nejakou výraznejšou rekaciou - výraznou horúčkou, niekoľkodňovou mrzutosťou, či bolesťami končatiny, do ktorej sa vakcína podala. Každé liečivo môže mať časté, ale aj zriedkavé reakcie. Týka sa to aj každej vakcíny a pravda je taká, že osobne registrujem najviac búrlivých reakcií po Bexsere (v porovnaní s inými očkovacími látkami). S veľkou pravdepodobnosťou to súvisí so závažnosťou ochorenia a silou očkovaných antigénov. Môžete si vaic prečitať aj tu:
    https://vasaokidoki.sk/meningokokova-nocna-mora/
    S pozdravom doki Katka

Podobné otázky

  • Bexsero (meningokoky - koľko dávok?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka, moji chlapci boli očkovaní dvomi dávkami Bexsero vakcíny proti meningokom. Starší (3,5 r.) bol očkovaný prvýkrát ako 17 mesačný, druhý raz ako 34 mesačný. Mladší (1,5 r.) bol zaočkovaný prvýkrát ako ročný a druhýkrát ako 1,5 ročný. V niektorých prípadoch údajne stačia dve dávky, v iných 3. Je v našom prípade potrebná aj tretia dávka? Ďakujem pekne za odpoveď, K.S.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Obaja Vaši synovia by mali dostať ešte posilňujúcu tretiu dávku a to s odstupom 12-23 mesiacov od druhej dávky. Čiže ten starší niekedy okolo 4. roka života a mladší okolo 3. roka života. Deti, ktoré dostanú prvú dávku Bexsero po dosiahnutí 2. roka života a kedykoľvek neskôr, môžu dostať len dve dávky. S pozdravom doki Katka

  • očkovanie meningitída

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    môj syn mal mať teraz preočkovanie na meningitídu treťou dávkou po roku Bexsero , lenže už 2x ho ma odložene kvôli ochoreniu. O týždeň máme ísť na dovolenku, takže preočkovanie nestihneme. Prosím je chránený?
    A moja druhá otázka je ohľadom piatej choroby. Teraz má už týždeň výsev, teploty nemá, sopel, kašeľ tiež nie. Dr povedala, že je to piata choroba a už by mu to malo ustupovať. Vzhľadom na našu dovolenku mám tiež otázku či môže vôbec isť ? Kedy môže ísť vlastne dieťa po piatej chorobe do kolektívu? ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Dobrý deň! Očkovanie proti meningokokom - 3. dávku môžte kľudne odložiť, keď sa vrátite z dovolenky. Čo sa týka piatej choroby, keď sa dieťa vysype, už by nemalo byť infekčné. Takže dovolenku podľa toho, ako sa cíti. S pozdravom doki Katka

  • Očkovanie meningokoky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pani doktorka, chcela by som sa opýtať na Váš názor na očkovanie proti meningitíde /Bexsero aj Nimenrix /detí mladších ako 2 roky. Moja dcéra má 13 mesiacov a na ročnej prehliadke som pediatričke povedala, že chcem dať dcéru určite zaočkovať, povedala, že to budeme riešiť až po 2 rokoch. Argumentuje tým, že potom stačia 2 dávky vakcíny.

    Premýšlam, či sa spolahnúť na jej úsudok a skúsenosti a zbytočne na to netlačiť, ale na druhej strane ma vystrašila informácia, že práve u detí do 2 rokov býva priebeh v prípade nákazy často fatálny.

    Neviem sa rozhodnúť, preto sa Vás chcem opýtať, aký máte na tento typ očkovania názor, najmä pokiaľ ide o očkovanie detí pod 2 roky.


    Ďakujem za odpoveď!

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Dobrý deň! Napíšem Vám môj osobný názor, ktorý sa nemusí zhodovať s názorom iných pediatrov. Ako píšete, ťažkým priebehom meningkokovej infekcie typu B sú postihnuté najčastejšie dojčatá do roka, so širším ohraničeným deti do 4 rokov. Avšak tie bábätká do roka sú gro. Potom sú vážnejšie ohrození adolescenti a mladí dospelí, najmä preto, že majú rizikové správanie. Ďalšia vec je, že bábätká do roka zvládajú očkovanie omnoho lepšie ako deti nad 2 roky. Bexsero je najsilnejšia vakcína na trhu a má najvýraznejšie vedľajšie účinky. Deti v škôlkarskom veku majú niekedy aj týždeň bolesti ruky, do ktorej boli očkované, vysoké horúčky a iné. Aj u dojčiat sú pomerne časté horúčky, avšak vo všeobecnosti to zvládajú lepšie ako tí starší. Preto ja osobne, odporúčam očkovať, čím skôr, to znamená, určite v prvom roku života. Neskôr už vidím väčší význam v očkovaní adolescentov. Čo sa týka Nimenrixu (očkovanie proti meningokokom A, C, W, Y) - tam je to vcelku jedno. Vakcína sa znáša veľmi dobre, je to len jedna dávka. Avšak tiež ju odporúčam skôr u cestovateľov alebo adolescentov. Malé deti najčastejšie skolí meningokok B - proti tomu je určená vakcína Bexsero. Takže toľko môj pohľad na vec. Snáď som Vám aspoň trochu pomohla. S pozdravom doki K.