Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
412 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Priberanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcem sa spýtať na otázku ohľadom priberania dieťatka. Na konci apríla sa nám narodil chlapček, mal hmotnosť 4100g za 12 dní bude mať 4 mesiace a teraz ma cca 6200g. Podľa tabuliek na internete by mal mať cca 6700g a aj mesačný prírastok je menší ako by mal byť. Na kontrole sme 24.7. mali 6060 g a dnes tých 6200g takže to je cca 140g za 17 dní. Čo som čítala , tak by mal pribrať cca 700g mesačne. Chcem sa spýtať či je to v poriadku alebo málo. Naša doktorka na poslednej kontrole povedala, že je to v poriadku.
    Je kojený a príležitostne aj dokrmovaný UM, keď vidím, že má málo MM. Aj dve bradicky má, aj "faldíky" na rucickach a aj nožičkách. Aj je aktívny, smeje sa. Na poslednej kontrole doktorka povedala, že počuje šelest, ale zatiaľ nas nikam neposlala, ale že nás asi pošle ju kardiológovi na kontrolu. Pre istotu. Nemôže byť príčinou slabeho priberania aj nejaká vrodená chýba srdca. Ale nie je ani fialový, ani opuchnutý ani spavý.
    Je teda všetko v poriadku alebo za tým niečo môže byť? Viem, že sa to takto nedá cez internet presne povedať, ale aspoň ako názor tretej strany.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Myslím si, že všetko je v najlepšom poriadku. Akby Vám malý priberal a rástol slabo, pani doktorka by Vás určite nabádala viac dokrmovať. A keďže tak nerobí, myslím, že si pekne ide po svojej rastovej krivke. Nie je dobré sledovať dáke internetové dáta, lebo neviete z akej krajiny je daná tabuľka. A hlavne, najpodstatnejšie je, ako dieťa rastie do dĺžky, ako ciká, kaká a psycho-motoricky sa vyvíja. Ak je toto všetko v poriadku a Vaše dieťa je spokojné, určite nie je potrebné riešiť jeho váhu takto napresno. S pozdravom doki Katka

Podobné otázky

  • Priberanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, synček sa narodil predčasne v 35+ tt. 13.7. mal váhu 2740g 48 cm.
    Po týždni nás pustili domov s váhou 2450g. Na ďalší deň keď som si ho vážila mal len 2385g. No potom už začal pomaličky priberať v sobotu mal 2395g, nedeľu 2455g a dnes 2465g.
    S papanim sa rozbiehal veľmi pomaličky, mal problém vypiť 30ml. Od štvrtku čo nás pustili mal piť pomaly 40ml a od víkendu 50ml. Teraz už krásne vypije 50ml, raz dokonca potiahol 60ml.
    Pije sunar premium, piša, kaka, je spokojný. Buď sa zobudí sám po 2,5h alebo ho budím ja po 3h.
    Je v poriadku takéto pomale rozbiehanie, priberanie alebo je to okej ? Zajtra máme kontrolu v nemocnici, tak sa trošku bojím čo povedia.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Všetko je v poriadku, nie je ani dobré ho takto každý deň vážiť. Ideálne prevážiť dieťa po týždni a medzitým sledovať hlavne pomočené plienky, príp. možno stolicu. No, ak je spokojný, budí sa na dávky, močí dostatočne (6-8 plienok za 24 hodín) a pekne kaká, nie je dôvod mať obavy. Spozdravom doki Katka

  • Priberanie v 10.mesiaci

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,pani doktorka,
    dcéra má aktuálne 9mesiacov a týždeň a váhu 6,8kg. Pôrodná hmotnosť bola 2950g,narodená v termíne. Príkrmy je 3x denne,zje takmer všetko (mäso,zelenina,ovocie,kaše,biely jogurt.. ),ale vždy iba v porcií do max. 150g. Tak isto UM (BEBA HA 2) vypije najviac 150ml. Psychomotorický vývin je v poriadku (sedí, plazí sa a začína štvornožkovať,stavať sa). Je potrebné túto jej váhu nejako riešiť? Pediatrička nám len odporučila,či nechceme skúsiť inú značku UM,ale ani nevedela ktoré konkrétne.
    Vopred ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Dobrý deň! Niektoré deti jednoducho nepotrebujú veľké dávky. Najdôležitejšie je, či rastie do výšky. Váha nie je až tak dôležitá. Zásadný je rast hlavy a rast do výšky. A k tomu psycho-motorický vývoj - ktorý píšete, že je v poriadku. Takže dáko špeciálne by som to asi neriešila - ak rastie. Samozrejme ďalšie jedlá ponúkať, postupne nahradiť mliečne dávky ďalšími jedlami - večera/raňajky. S pozdravom doki Katka