Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Kontrola prietokov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Som v 40tt a dnes som mala poradňu u zastupujúcej lekárky. Kontrolovali ma vaginálne aj sonom cez bruško. Som menšia takže bábätko je do 3 kíl. Pýtala som sa, že či je všetko v poriadku a údajne, že áno. Pani doktorka pozerala dosť dlho na monitor, ja som ho nevidela, čo presne pozerá. Keď som odišla, napadlo mi, že som sa mala opýtať, ako prietoky. Vždy u mojej lekárky počujem šum. Zapisuje to aj do správy. Teraz tam nemám nič, ani hmotnosť ani prietoky.
    Mám obavy, či ich kontrolovala. Naposledy mi kontrolovali prietoky v pondelok, ďalšiu prípadnu poradňu mám deň po termíne, čiže o týždeň v piatok. Čo by sa stalo, kebyže mi tie prietoky neskontrolovala ? Nie som lekár a tak som sa len zbežne opýtala či je to všetko ok a nenapadlo mi ani ju napomínať. Len teraz nad tým rozmýšľam????
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nechápem prečo by mal niekto každý týždeň kontrolova´t prietok plodu. Tie sa robia u zdravého plodu 2x za tehotenstvo.
    Ak máte poruchu rastu plodu, potom je potrebné to riešiť (mali ste byť už po pôrode) alebo máte zdravý plod a nie je potrebné ho zaťažovať zbytočným meraním prietokov.

Podobné otázky

  • Prietoky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem.
    Rada by som sa opýtala na Váš názor ohľadom môjho momentálneho stavu. Som v 38tt. Od 37 tt mi lekár na bežnej poradni povedal že mám hraničné prietoky.0.72 na druhý deň som bola na kontrole u iného lekára hodnota bola 0.51. Moj lekar ich klasifikoval ako hraničné. CTG záznam v poriadku. Odvtedy som na prietoky kontrolovana niekoľko krát týždenne. Teraz v 38tt som mala hodnotu prietokov 0,62 ctg záznam bol znovu v poriadku. Dieťa má odhadom 2600g. Sama som pri narodení mala tiež 2600g a vlastne nikto z rodiny nemal viac ako 3000g. Chcela by som poznať Váš názor na moju situáciu. Je dieťa nejak ohrozené? Kontrola prietokov je 3x do týždňa stále sú prietoky hraničné. Obávam sa či sa situácia nemôže zhoršiť zo dňa na deň a nebolo by vhodnejšie vyvolať pôrod. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hodnoty indexu placentárnych prietokov je potrebné hodnotiť komplexne v súvislosti s ostatnými parametrami. Bolo by dobré zadať namerané hodnoty rastu plodu spolu s hodnotou prietokov v pupočníkovej tepne a mozgovej tepne do tabuliek (sú prístupné na online) a následne sa riadiť výsledkom, kde je jasné odporučenie na ďalšie sledovanie a postup. Takto chaotické výsledky skôr svedčia o nepresnom meraní.

  • skrateny krcok na 1cm

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, rada by som pocula aj vas nazor na vysledky vysetreni.
    Mam jedno dieta s.c 2007, teraz cakam dvojicky, cele tehotenstvo bez komplikacii(aj prve). Rano som bola u svojej gynekologicky a vsetko bolo ok len sa jej deti zdali male podla utz, poslala ma do nemocnice na utz, kde bolo tiez vsetko ok(deti boli zrazu normalnej velkosti), kontrola prietokov o 14 dni, zrazu lekar odbehol za inym, vraj je potrebna hospitalizacia lebo cakam dvojicky, este ma palpacne vysetril a zistil skrateny krcok na 1cm. Pytala som sa ci mi nieco hrozi, tak vraj musim hned do nemocnice a lezat do porodu, ale nevysvetlil v com je problem.
    Z jeho spravy:
    palp.hrdlo polotuhe, skratene na 1cm, vonk. branka pre spicku, vnutorna uzavreta, KP nad vchodom, DK bez edemov
    prietoky:
    I.plod : 0,74
    II.plod: 0,76
    Vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nepíšete gestačný týždeň, ale 1 cm hrdlo ak je uzavreté tak je normálne aj v 34. týždni, nepíšete ani dlžku hrdla meraného ultrazvukom