Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Triple test

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, zaujíma ma Váš názor na tripple test. Čítala som, že keď je medzi odbermi veľké rozpätie, tak zvyknú vyjsť zlé výsledky, je to tak? Ja som mala prvý odber už v 10tt a druhý až v 17tt, výsledky ešte nemám, ale sama dr mi vravela niečo, že ako blbo mi dala sestrička termíny, že prvý odber mi robili dosť skoro a teraz zase neskoro... Môže mať toto vplyv na výsledky? Berie ten tripple test do úvahy aj nejaké časové rozpätie, teda že medzi odberom ubehlo 6-7 týždňov? Ako vlastne funguje trnto tripple test? Ide čisto len o porovnanie hodnôt z prvého odberu krvi s druhým odberom a nejaký ich nárast? Ďakujem pekne

Podobné otázky

  • Trikuspidalna regurgitacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor.
    Na ll.trimestralnom skríningu (19+1tt) zistili že ma bábätko trikuspidalnu regurgitaciu 1 stupňa (do 100cm/sek). Prvý kombinovaný skrining bol v poriadku, triple test v 16 týždni tiež, celkove rizika choromozomnych anomálii sú nízke.
    Dočítala som sa že trikuspidalna regurgitacia môže byt aj v dôsledku nejakej genetickéj vady a teraz mám veľký strach o bábätko. Moj gynekológ ma upokojoval že nie je to nic hrozne, ale že to riziko nejake vady tam stále je. Rozmýšľam aj nad tym že by som išla urobiť aj trisomy test, aby sa mohli vylúčiť nejake genetické vady.
    Chcela by som počuť aj váš názor.
    Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    každá odchýlka môže byť známkou nejakej genetickej poruchy, avšak je potrebné všetko hodnotiť komplexne. Môžete navštíviť znova genetiku a oznámiť nález, nech Vám prepočítajú prípadne nové riziko a určí sa postup.

  • Môže byť zvýšené AFP kvôli krvácaniam a hematómom?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán profesor,

    Veľmi pekne ďakujem za odpoveď na otázku:

    https://mamaaja.sk/poradne/archiv-poradne-gynekologa-mudr-z/tehotenstvo-a-dojcenie/otazka-69166

    Po všetkých komplikáciách som dostala informáciu, že mi vyšiel pozitívny triple test na NTD, 1:25. Ihneď som sa objednala k Dr.Čunderlíkovi - aj keď som len v 17tt, veľké deformácie by už mali byť zreteľné. Sestrička sa ma spýtala, či som v tehotenstve nekrvácala, lebo vtedy majú skúsenosť, že vychádzajú tieto testy falošne pozitívne. A ja krvácam/špiním už mesiac, mala som aj niekoľko hematómov.

    Môže súvisieť vyššie AFP (hodnotu neviem) s krvácaním? Stretli ste sa, prosím, s niečím takým?

    Ďakujem Vám veľmi pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno krvácanie zvyšuje prechod niektorých látok od plodu k matke, a teda môžete mať v krvi vyššie hladiny AFP, pričom v plodovej vode sú normálne hladiny a plod nemá rázštep chrbtice (NTD).
    Potrebné je dôkladné UZV vyšetrenie, prípadne zvážiť aj odber pldoovej vody na stanovenie hladiny AFP.

  • Triple

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prosím vás chcem sa spýtať robili mi screening na triple test vyšiel pozitívny 1:240 sú prosím vás tie hodnoty vysoké na môj vek? mam len 20 rokov ďakujem vopred za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    1:240 je tzv. šedá zóna, za negatívny test považujeme hodnotu nižšiu ako 1:1000 a za jasne pozitívnu hodnotu 1:240.
    Určite je potrebná konzultácia genetika, ktorý Vám vysvetlí možnosti ďalšieho upresnenia výsledkov. Možností je viac, každá má inú presnosť. Dá sa výsledok spresniť stanovením DNA plodu z krvi matky, ale žiaľ nehradí to poisťovňa.

  • Genetické testy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor chcela by som sa poradiť mám skoro 38 rokov som v 18 tt, afp mi robili v 17 tt a vyšlo negatívne, nt v 12+4 som mala 1,1 mm, viete my poradiť či je nutné absolvovať Triple testy alebo ďalšie genetické testy? je tam stále riziko že môže mať dieťa nejakú vývojovú poruchu aj napriek výsledkom. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zrejme nerozumiete pojmu Triple test, je to test, ktorý pozostáva z kombinácie ultrazvuku a z krvných testov. Výsledkom je výpočet rizika, aké máte pre genetické poškodenie plodu, do toho rizika sa započítava aj Váš vek.
    Na základe tohto rizika sa potom dá rozhodnúť pre ďalšie testy. Váš lekár by Vám mal oznámiť toto riziko a na základe toho konzultovať ďalší postup.

  • Triple testy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, môj gynekolog berie druhu vzorku krvi a tripple testy až v 16tt. (Prvu v 12tt) Nie je to neskoro? Predsa len treba ešte čakať na výsledky, v prípade ze nedopadnu dobre podstúpiť amniocentezu a čakať na ďalšie výsledky. Alebo sa toto vyšetrenie robí štandardne v 16tt? Ďakujem za odpoved aj za Váš čas.