Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Rhega

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň

    chcela by som sa spýtať. Potratila som v 9tt. a nebola mi pichnutá Rhega. moja krvná skupina je B- a partnerova je A+. Aktuálne sa mi znova podarilo otehotnieť a som cca 4-5 tt tehotenstva. Chcela by som sa opýtať či môžu nastať problémy, keďže mi nebola podana Rhega. následne mi urobili vyšetrenie krvy a výsledky boli dobre, že telo nebojovalo s plodom. U gynekológa som zatiaľ ešte nebola mám ho navštíviť hneď alebo mám počkať na vyšší týždeň tehotenstva.
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak bol potrat kompletný alebo pomocou liekov (nie chirurgický výkon) tak Rhegu nie je nutné podať. Pri chirurgickom ukončení je stále hypotetická, ale naozaj veľmi malá možnosť, že došlo k izoimunizácii a preto sa odporúča podanie.

Podobné otázky

  • rozdielny RH faktor

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den prajem, som na konci 19. tyzdna tehotenstva. Som 0RH negativ, partner RH pozitiv. Chcem sa spytat, ci je potrebne dat injekciu Regha na protilatky uz pred porodom, myslim, ze niekde sa uvadza 22.-24. tyzden, alebo ju staci podat az po porode. Co odporucate, prosim?

    S pozdravom a vdakou. :)

  • Anti D protilátky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    Moja krvná skupina je 0- manžel je 0+. Máme dvojročnú dcéru, ktorá je RH+. Po pôrode mi bola podaná rhega. Teraz som druhý krát tehotná. Od začiatku tehotenstva mám pozitívne anti D protilátky, spočiatku mi robili odber každé 4 týždne, ku koncu tehotenstva každé dva týždne. Posledné hodnoty, ktoré mám od môjho obvodného gynekológa boli NAT SA 32, po dvoch týždňoch NAT SA 64. Následne som začala chodiť do poradne v nemocnici, kde mi robili odber v 37tt a hodnota vyšla na 1:512 (pred tým som mala vždy pri výsledkoch záver že hodnoty sú ešte v poriadku pre plod a kedy treba odber opakovať, teraz prišiel len výsledok bez popisu). Doktorka nad tým len mávla rukou a presunula ma z rizikovej poradne do poradne pre nekomplikovane tehotenstvo. Teraz som už 39tt a ďalšie odbery nikto nerieši. Som z toho celkom nervózna nakoľko tá hodnota je podľa mňa dosť vysoká. Mám sa obávať alebo je to naozaj zanedbateľné?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite je potrebné zmerať pomocou ultrazvuku rýchlosť toku krvi v mozgovej tepne, čím sa dá stanoviť riziko chudokrvnosti plodu (anémie). V 37. týždni by som však pri takto vysokej hodnote uvažoval aj o pôrode, pretože protilátky prechádzajú k plodu a môžu spôsobiť hemolytickú anémiu, a po pôrode závažnú žltačku.

  • Rhega v 28 tyzdni

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den prajem Pan Doktor,
    citala som na stranke mama a ja, ze v "záujme predchádzania možným rizikám sa dnes preventívne podáva Rh negatívnej matke v 28. týždni tehotenstva prvá dávka injekcie Rhega (anti-D globulín)." Ja som tiez RH - , momentalne som v 22. tyzdni. Zatial u mna neboli zistene ziadne protilatky v krvi. Poradte mi prosim Vas Pan Doktor, ci aj pri 1. tehotenstve treba podat RHega injekciu v 28. tyzdni? Chcela by som sa este opytat ak by bolo babatko po porode tiez RH - , bude treba mi pichnut RHega injekciu, alebo v tom pripade nie?
    Dakujem za Vasu odpoved, zelam pekny den.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na to je pomerne zložité odpovedať. Približne jedna z 10.000 žien Rh negatívnych sa može senzibilizovať aj počas nekomplikovanej gravidity, preto sa v niektorých krajinách doporučuje podávať Rhegu všetkým negatívnym ženám v 28. týždni.
    Ale nie vždy sa to doporučuje, pretože riziko je naozaj minimálne a cena je privisoká. Ak porodíte Rh negatívne die´ta, nie je potrebné podať nič.

  • Nepodaná Rhega

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer Pán doktor! Chcem Vás poprosiť o radu. Som AB negatív a manžel AB pozitív. Pri prvom pôrode v roku 2003, kedy sa mi narodila dcérka AB pozitív mi nebola podaná Rhega. Lekári vôbec nevenovali pozornosť našim krvným skupinám a preto mi ju ani nepodali. Mám prepúšťaciu správu z nemocnice a nič také tam nie je uvedené. Sme zúfalí, spomínana dcérka nám zomrela na Edwarsov syndróm vo veku 7,5mesiaca. Podstúpili sme niekoľko vyšetrení - aj genetických, bola to čiste náhodná forma a vraj máme normálny karyotyp. Konečne sme sa rozhodli pre druhé bábo, som v 8.týždni, ale môj gynekológ je z toho v miernom šoku,že sa nestretol osobne z nepodanou Rhegou. Poslal ma na hematológiu- na hematológii u nás ma nasmerovali naspäť ku gynekológii. Prosím,čo máme robiť. Znovu prídeme o dieťa? Máme obrovský strach.Srdečná vďaka za Vašu odpoveď a pomoc.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    riziko tvorby protilátok po nepodanej Rhege nie je veľké, závisí aj na AB systéme a krvnej skupine dieťaťa.
    Teraz je potrebné sledovať Vás na tvorbu protilátok, ak sa nebudú tvoriť, je to výborné, nič sa nedeje, protilátky by Vám mali nabrať v každom trimestry.
    Keby sa začali tvoriť, tak je potrebné sledovanie vývoja gravidity a prípadne známok vývoja chudokrvnosti plodu, plod sa už dá liečiť aj v maternici.

  • Rh faktor

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor,
    som v 7.tyzdni gravidity, cakam druhe dieta (je to aj moja druha gravidita, Ab ani interr. som nemala). Mam krvnu skupinu 0 Rh-, manzel 0 Rh+. Prva gravidita prebehla bez tazkosti, syn je 0 Rh+, mal novorodenecku zltacku, Coombsa mal negativneho. Kedze som rodila sekciou, dostala som 2 davky Rhegy. Predpokladam, ze manzel je geneticky DD. Chcem sa spytat, ake mam riziko, ze sa u mna teraz rozbehne imunitna reakcia, kedze babo je skoro s istotou Rh+? Vsade sa len docitam, ze po prvom porode sa pichne Rhega a je po probleme, no ja to tak jednoducho nevidim. Zaroven sa chcem spytat na Vas nazor na preventivne podanie Rhegy v 29 tyzdni. Dakujem za Vas cas.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    riziko izoimunizácie po podaní Rhegy je minimálne, skoro nulové, osobne som sa ešte nestretol so ženou, ktorá by si i po podaná Anti D globulínu tvorila protilátky. Ale ako všetko v medicíne, nič nie je 100%, preto sa Vám budú odoberať protilátky, či náhodou ste predsa nezačala tvoriť protilátky, ale riziko je minimálne.
    V niektorých krajinách sa podáva Rhega aj vrámci gravidity, avšak farmakoekonomické štúdie tento zvyk nepodporili, je to aj preto, že by sa mala podať iba malá dávka 75 ug, a táto sa už nevyrába. V Českej republike tiež nepodávame počas nekomplikovanej gravidity Anti D. Inak toto podanie je skor prevencia pre ďalšiu /vo Vašom prípade 3./ graviditu.