Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Unik plodovej vody

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, možno úplne hlúpa otázka???????? ale ako spoznám prípadný únik plodovej vody? Opíšem situáciu:Dnes sme šli na kúpalisko a po ceste som mala už plavky a pokiaľ sme tam došli už som mala malý mokrý fliačik na kraťasoch. A plavky viac prepúšťajú. Tam som mala mokrý fľak tiež.Nekúpala som sa a mala som so sebou náhodou aj vložku tak som si ju založila keby čo. No tak 3-4 hodiny od toho a vložka úplne suchá???????? mám podozrenie, že išlo skôr o únik moču (aj mi to tak páchlo ale tak nikdy človek nevie) alebo teda mala som tú noc predtým aj preventívne čípok probiotiká Gynimun a to vyteká niekedy aj počas celého druhého dňa.Otázka je- keby mi unikala po kvapkách plodová voda, vložka by bola asi aj tak časom úplne mokrá či? Nevsiakla by proste plodovu vodu uplne dovnutra. Asi by nebolo možné, že uniklo kúsok raz a potom už vôbec nič…. Lebo nechala som si vložku stále preventívne aj na noc a proste stále je uplne suchá ked po nej prejdem prstom. Len mi to vŕta hlavou???? kebyze aj chcem ist na pohotovost nechat to skontrolovat, tak nemam co????
    Resp. Vie kusok vody odtiecť a už neodtečie? Ohrozuje to nejako tehotenstvo ? Vždy som si myslela, že ak raz unikne, postupne bude unikať, keďže je plodový vak porušený. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    plodová voda uniká po "kvapkách" veľmi zriedka, a takmer vždy keď sa takéto niečo objaví je to moč alebo pošvový sekrét. Plodovej vody je v termíne pôrodu až liter a uníká väčšinou celá naraz. Ak máte suché vložky, nie je potrebné zaťažovať pohotovosť zbytočným vyšetrením, aj tak by sa nič neobjavilo.

Podobné otázky

  • Únik plodovej vody

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    v stredu som kvôli mykóze pretrvavajucej skoro celé tehotenstvo (aktuálne 29+2 tt) dostala Lomexin tablety. Tabletu som si zaviedla v stredu pred spanim a v piatok okolo obeda som na toalete zbadala mokre nohavičky, boli tam dva veľké fľaky vody, bez žiadnej bielej prímesy a moč som tiež z nich necítila. Mohol by sa obsah vyplaviť až po dvoch dňoch alebo môže ísť o plodovú vodu? Môže plodová voda uniknúť jednorazovo a potom už len sem tam kvapka? Dole som sa prezrela so zrkadielkom a mam pri vchode biely výtok a celkovo mokro.

    Ďakujem za odpoveď, nechcem hneď otravovať na pohotovosti.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    predpokladám, že výtok nebola plodová voda, pretože to by v tomto týždni tehotenosti znamenal veľký problém a voda by odtekala už potom stále až do pôrodu. Ale bez vyšetrenia sa to nedá dokázať a riziká vyplývajúce z predčasného odtoku plodovej vody sú tak vysoké, že by som odporúčal to vylúčiť vyšetrením.

  • Plodová voda?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán dr.. Som v 27tt a mala som tráviace ťažkosti - bolesti v žalúdku, ktoré začali večer a pretrvávali miestami aj v noci (nesadlo mi jedlo) a nebola som si istá, či náhodou pri veľkej potrebe nešla zo mňa aj plodová voda. Teraz mi bábo dosť tlačí na moč. mechúr, chodím veľmi často močiť, čo je v teho normálne. Len ma trošku znepokojil únik tekutiny, nebol to taký samovoľný, neovládateľný únik, že by sa nejak nedal udržaŤ, ale bol to taký vačší prúd tekutiny možno 1 dcl... pri vykonávaní stolice (pri tlačení)... tak neviem, či to bol moč, alebo nedajbože pl. voda. Pohyby cítim v pohode, ani žiadne iné príznaky nemám,ani bolesti, pichanie, tvrdnutie. Ubehlo 24 hodín. Mám aj vložku, ale nič samovoľné zo mňa okrem trošku mliečneho hlienu nevychádza. Neviem, či sa mám znepokojovať a robiť paniku. Ďakujem. Podobné sa mi stalo pri prvom dieťati a bol to moč... Kedy može nastať únik plodovej vody, predchádza tomu nejaká príčina...

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na 99% to bol moč, ale bez vyšetrenia sa to nedá potvrdiť. Dajte si vložku, ak presiakne, navštívte nemocnicu, ak ostane suchá, nebola to plodová voda.

  • vytok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor. Momentalne som v 12 tyzdni, v stredu 28.5 som absolvovala poradnu a vsetko bolo ok, od zaciatku ma vsak trapil zlty vytok, ktory nezapachal, nepalil ani nesvrbel, asi v 6 tyzdni mi lekar predpisal gynoflor, ale vytok sa zmiernil iba o kusok, tak mi ho teraz predpisal opat, avask mam ho brat iba 1x tyzdenne,( nie je to malo?) pretoze mi zistil slabulinky zapal. Od tej poradne, po podani gynofloru, cca 3 dni pozorujem, ze vytok sa zmenil na vodnaty, a mam pocit, ze zo mna stale nieco tecie. Bojim sa, ze by mohlo ist o unik plodovej vody, na poradni bol krcok zavrety.Mierne ma pobolieva v podbrusku, co po ultrazvuku pozorujem stale. Mam sa znepokojovat a hned v pondelok utekat k lekarovi, alebo je to v poriadku? Porsim poradte. Dakujem

  • unik plodovej vody alebo mocu?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,
    rada by som sa spytala, ako rozoznam unik plodovej vody od mocu? a predchadzaju uniku plodovej vody aj kontrakcie? moze plodova voda unikat postupne?
    som v 33 tt a pri zakaslani,kychnuti mi vzdy unika moc, no aspon dufam ze je to moc a nie plodova voda.
    za odpoved vopred dakujem. Kamila

  • privelka hlavicka / unik plodovej vody?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    mam na Vas tych otazok viac. Teraz som 27+1. Bola som v pondelok na UZV, podla menzes 26+6, maly ma ale 1300g, co vraj zodpoveda 29+1. Lekar skonstatoval, ze ma privelku hlavicku (BPD=75N30). Poslal nas kvoli tomu na specialny ultrazvuk s komentarom, ze sa mam bezpodmienecne este v ten den objednat a ked som sa spytala, ze preco, co by to mohlo znamenat - povedal mi, ze to mam urobit preto, aby som mohla pokojne spavat. Priznam sa, ze mi velmi nepomohol, lebo vobec neviem, co je vo veci, akurat som nervozna z toho, ze so mnou takto jednal. Malemu nasli v 20tt cystu na hlave, ale ta sa za ten cas zmensovala tak, ze nam pred 3 tyzdnami povedali, ze ma uz len 4mm a ze uz by ju ani nenasli, keby o nej nevedeli. Tento lekar cystu nekomentoval, skor ma odbil, ze ma vela pacientok a teda nema cas. Mohlo by to dako suvisiet? Vsetky ostatne vysetrenia mam negativne.

    A druha moja otazka sa tyka toho, ze si posledne dni nachadzam mokre nohavicky, no nie je to unik mocu (nezapacha to, bezfarebne) ani vytok, aky by som poznala, lebo toto je riedke. Mohla by to byt v malom mnozstve plodova voda? Ak ano, co by z toho vyplyvalo?

    Vopred dakujem za Vasu odpoved!

    Jana

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak naozaj išlo iba o rozmer tak to nič neznamená, ale je možné, že tam našiel aj niečo iné, čo ja neviem.
    Cysta chorioidálneho plexu je častá a vačšinou nemá na vývoj plodu vplyv.
    Zrejme nejde o plodovú vodu, ale dajte si vložku až ju premočíte navštívte nemocnicu, ak Vám odteká pldoová voda musíte porodiť.,