Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,242 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Ureaplazma

    , Autor: Ina.

    Dobrý deň pán profesor,
    Som v 19. týždni tehotenstva, na gynekologickej pohotovosti mi v 17. týždni bol robený ster z krčka pre kŕče v podbrušku s nálezom urepalasma species 10na 4. Citlivosť: moxifloxacín, levofloxacín, erytromycín.Pri odbere krčok nebol skrátený, nebol prítomný zápal.V kultivácii bol našťastie prítomný laktobacilus. Občasne pri zníženom pitnom režim som pociťovala prechodné pálenie, pripisovala som to skôr kvasinkám, výtok je skôr taký normálny tehotenský.Probiotiká užívam perorálne aj vaginálne.
    Gynekologička mi oznámila, že keď sa ureaplasma našla, určite to treba preliečiť v schéme: Sumamed 500mg á 24 h. 6dní po sebe.
    1. Je podľa Vás liečba nutná?
    2. Je navrhnutá schéma liečby efektívna a bezpečná? V guidelinoch som takúto schému nenašla.
    3. Akú schému v prípade preliečenia odporúčate?
    Ak je to potrebné, určite sa preliečim.
    Ďakujem vopred veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nález ureaplazmy je vždy veľmi kontroverzný. Považuje sa síce za možnú príčinu infekcie plodu a plodových obalov a za riziko predčsasného pôrodu, avšak ich prítomnos´t v pošve alebo krčku nemusí znamenať, že sa šíria odtiaľ. Okrem toho štúdie, ktoré dokázali vplyv ureaplazmy na tehotenstvo sú málo kvalitné a nemáme jasný dôkaz, že liečba kolonizácie pošvy prináša benefit, napriek tomu liečbu niektoré odborné spoločnosti odporúčajú.
    Liečba Summamedom je efektívna a správna, zatiaľ pretrváva slušná citlivosť ureaplazmy na makrolidy.

Podobné otázky

  • Vytok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den!
    Chcela by som vas poprosit o radu, pretoze zijem v zahranici a mam
    trochu problemy aj s komunikaciou aj s trochu odlisnym pristupom. Som
    v 15tt a v 5tt mi bola zistena Candida albicans a Ureaplazma (mala som
    svrbenie, vytok). Dostala som jednorazovu masticku a Macmiror 500 do
    posvy, ale mala som brat len 3 tobolky, a dalsich 6-7 po 12 tyzdni. To
    bolo na Slovensku. V zahranici mi robili vyter (asi v 11tt), ale
    trochu inak - bez akychkolvek nastrojov pouzili len "palicku" s vatou
    - "sup dnu, sup von":-), lebo som vraj tehotna, tak inak sa neda,
    robili kultivaciu kompletnu, "na vsetko" (pouzili asi 4 palicky),
    vysledky boli negativne. (Je taky sposob kultivacie hodnoverny?
    Myslim, ze na Ureaplazmu treba vzorku sliznice z krcka, alebo tak
    nejako..) Ale mne stale pretrvava zlty, dokonca niekedy az do zelena
    vytok - ale vacsinou len na papieri po toalete, podotykam nie vzdy ale
    dost casto. Niekedy az take huste kusky. Dr. tvrdi, ze vyter bol
    negativny a nejako mi akoby ani neverila, lebo pri vysetreni nic zlte
    nevidela, tak nemam douzivat ani ten Macmiror. Od 9 tt az do cca 14 tt
    som mala opakovane spinenie, dokonca krvacanie, ale vzdy ma poslali
    domov, ze je tam nejake miesto v maternici, odkial krvacam, ale ze je
    to v poriadku. Tak mi prosim vysvetlite, ako je to s tymi vytermi, ci
    ten zlty vytok (bez inych problemov) neohrozi babatko (jeden MA mam za sebou), som tu dost
    stratena, ale na porod sa urcite chystam na Slovensko.
    Dakujem velmi pekne a prajem pekny den.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kultivácia je naprosto zbytočné a zavádzajúce vyšetrenie. Ak máte potiaže, kúpte si antimykotickú vaginálnu mastičku a preličte sa. Je to bezpečné.

  • obavy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Pysala som vam ohladne ranky na krcku,opakovanym vytokom a ze mi nechce dr. zobrat stery z krcka ze sa v nom nechce rypat. Som v 24tt. Mam len obavy z predcasneho porodu kvoli moznej infekcii na krcku,aj ked dr.ma uistila ze z infekcie sa predcasne nerodi. Aj ked vsade citam ako take chlamydky,ci ureaplazma to mozu zapricinit.Tak moze pripadny infekt zapricinit odtok PV? Co by ste robil vy? A 2 vec odporucili ste mi lactovag,pytala som sa dr. ci mozem uzivat probiotika do posvy a ona ze nemozem lebo vylucuju prostaglandin a v mojom pripade to moze vyvolat otvaranie krcka. Teraz neviem ci uzivat,mam v tom misung. Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak si naozaj Váš lekár myslí, že probiotiká vylučujú prostaglandín, bude najlepšie, ak vyhľadáte iného lekára.
    Čo sa týka tej ranky, musel by som vidieť nález, ak je tam zápal, potom je potrebný odber na infekcie, ale nemusí ísť o zápal. Probiotiká sú doležité a v tehotnosti znižujú výskyt infekcii pošvy, ktoré sú zodpovedné za predčasný porod.

  • ster

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den. odber na chlamydie,ureaplazmu a mykoplazmu idu do 1 skumavky, alebo chlamydia do 1 skumavky,urea a myko do 2hej... alebo chlamydia a myko do 1 a ureaplazma samostatne do 2 skumavky. dakujem

  • infekcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Moze v tehotenstve,hlavne v 2 trimestri sposobit potrat,alebo v 3 trimestri sposobit predcasny porod ureaplazma a mykoplazma,chlamydie,trichomoniaza,strep. agalactiae? A hlavne ma zaujima kedy sa rozhodne gynekolog pre odber ureplazmy a mykoplazmy v tehu u zeny,kedze to nema skoro ziadne priznaky a moze sposobit galibu v tehotenstve??? Ake to ma priznaky? dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ureaplazma a mykoplazma síce podľa niektorých štúdíí može zvyšovať riziko potratu, avšak tento vzťah je veľmi zložitý a liečba nedokázala zníženie rizika, nejde o tak jednoduchú záležitosť, koincidencia može byť náhodná (napríklad majú ich promiskuidnejšie ženy, ktorých životný štýl je samotný rizikový), preto sa nenaberajú a neliečia, je to zbytočné. Hlavne u bezpríznakovej ženy.

  • urea a myko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Rada by som sa vas opytala ci je ureaplazma a mykoplazma nebezpecna v tehotenstve a ci je pravda ze zapricini zapal plod. obalov pripadne predcasny porod. Som v 3 mesiaci,pytala som sa sa na to sestricky ci sa robia na to odbery a ona ze nie. Tiez nechapem preco sa nerobia odbery na trichomonazy a ine choroby ktore mozu ohrozit tehotnost,alebo sa dieta nakazi pri porode. Vytery sa robia len na zakladne veci..dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    DObrý deň,
    niektoré štúdie dokázali zvýšené riziko predčasného porodu pri pozitivite ureaplaziem a mykoplaziem, avšak výsledky nie sú presvedčivé, hlavne je sporný priaznivý efekt liečby. Odbery sa na to nerobia, lebo naozaj je riziko sporné a aj celoplošný skríning by nepriniesol zlepšenie výsledkov tehotnosti a bol by príliš nákladný. Mimochodom skríning na uvedené ochorenia nie je zavedený nikde na svete.
    Avšak samozrejme si možete tieto odbery vyžiadať a zaplatiť.