Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,159 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • ster

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den. odber na chlamydie,ureaplazmu a mykoplazmu idu do 1 skumavky, alebo chlamydia do 1 skumavky,urea a myko do 2hej... alebo chlamydia a myko do 1 a ureaplazma samostatne do 2 skumavky. dakujem

Podobné otázky

  • Funeling

    , Autor: Kika_211

    Dobrý deň pán doktor, veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď k nižšie položenej otázke ohľadom ck33 mm v 28tt a kludoveho režimu. Veľmi ma Vaša odpoveď potešila avšak ešte by som sa chcela opýtať na doplnenie, čo znamená to ,,funeling v dĺžke od 8mm do 4 mm" .
    Ešte raz veľmi pekne ďakujem za Váš čas a za to čo pre nás ženy robíte.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    musel by som vidieť nález na krčku, pretože by sa mala písať čisto funkčná časť krčka.
    Ak ste v okolí BA a chcete druhý názor, prídite v utorok na ambulanciu č. 55 medzi 9.00 a 11.30 na našej poliklinike v Ružinove.
    Ak by bol skrátený krčok, jediná overená liečba je vaginálne podávanie progesteronu.

  • Enterococcus faecalis

    , Autor: Fialka444

    Dobrý deň, som v 32 g.t. a z pošvy mi bol vykultivovaný enterococcus faecalis, žiadne ťážkosti nepociťujem, jedine jemnú citlivosť pri pošvovom chode, ale to prisudzujem tomu, že si 2x za deň zavádzam progesteron, pre skracujúci sa krčok. Je nutné danú baktériu preliečovať, nerobi nejake rizika pre plod ? Alebo je to vporiadku. Ďakujem pekne za odpoveď.

  • Svetlo hnedý výtok v 32. týždni

    , Autor: Gréta2604

    Dobrý deň pán doktor. V 31gt. som sa ráno zobudila s pyžamom celým špinavým od hnedej krvi. Následne som bola hospitalizovaná a týždeň som pobudla v nemocnici. Záver: nízko nasadajúca placenta (neprekrýva bránku). Po prepustení som 3 dni strávila doma a objavil sa svetlo hnedý (miestami hlienovitý) výtok po utretí na papieri (nie na vložke). Opäť som hospitalizovaná, viac-menej na pozorovanie, nemám žiadnu liečbu. Plod je v poriadku, placenta sa neodlučuje, infekciu nemám, krčok sa neskracuje. Moja otázka: z čoho potom vzniká ten neustupujúci výtok? Je to normálne? Netreba uháňať na pohotovosť keď sa objaví? Pripadám si už ako hysterka. Je to moje tretie tehotenstvo (2xMA). Po druhom MA Aschermanov syndróm. Neviem, či tá poranená sliznica môže mať niečo s touto diagnózou, ktorá však bola preliečená, zrasty odstránené, cyklus obnovený. Ďakujem za Vašu odbornú radu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte nízko nasadajúce lôžko, krvácať môžete z okraja lôžka aj keby neprekrývalo bránku. Placentu by som odporúčal poriadnu ultrazvukom vyšetriť, aby sa vylúčila aj patologická placentácia (vrastená placenta) ak Vám robili kyretáže pre missed abortus, je tu isté riziko aj tejto komplikácie.

  • slaboruzovy vytok zac.tehotenstva

    , Autor: laura207

    Dobry den pan Dr, mam otazku. Som na zac.tehotenstva, akt. dnes 4+2, vsetky testy mi vychadzaju pozitivne, den co den su silnejsie, .Len vcera ked som bola na WC, nasla som si na toaletnom papieri troska, naozaj to bolo velmi malo bledoruzovy vytok..mozno niektora by si to ani nevsimla, ale ja sa dost sledujem takze hned si to vsimnem. Co to mohlo byt? Dost ma to vystrasilo. Implatnecne krv. asi uz skôr nie kedze to sa deje pred vynechanim menst., Bolesti nemam.Je to moje 3.tehotenstvo po dvoch MA, takze preto ten strach. Uzivam uz tyzden progesteron 400mg raz denne a anopyrin 100 (z hematolog.dôvodu)..resp. moze to sposobit jedno z toho?Odporucate ist radsej hned sa dat skontrolovat alebo to takto skoro asi aj tak nema zmysel kedze je to este aj tak dost skoro?dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    treba počkať, zakrvácanie mohlo byť v súvislosti so zahniezďovaním, alebo sa jedná o ďalší neúspech a plod sa potratí. Nič iné sa nedá robiť, iba počkať, ako sa bude situácia vyvíjať. Ak je plod zdravý, mal by sa udržať.

  • progesteron a anopyrin

    , Autor: Lucia7933

    Dobry den,je bezpecne pre embryo ak hned od sameho zaciatku uzivam progesteron Amelgen 400mg raz denne vkladat a anopyrin 100mg 1x denne ? Nic sa nestane plodu? Je to bezpecne? Som po dvoch ab. avsak moja gyn. mi nerobila ziadne odbery ci mam dostatok progesteronu nasadila mi ich aj bez toho, je to spravne?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    progesteron je ochranca tehotnosti a je bezpečný. Anopyrín sa obvykle dáva až po prvom trimestri, ak však nie je na neho dôvodo (dokázaný antifosfolipidový syndróm)