Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Hrozí predčasný pôrod?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    som v 34+3 týždni gravidity, do 28. týždňa som mala placentu praeviu partialis (teraz už upravená), v tom týždni mi bola zistená mierna hepatopatia gravidarum (ALT 1,6, AST 1,07) , v posledných výsledkoch z 6.5. boli ALT, AST aj žlčové kyseliny v norme, liečim sa aj na hypotyreózu v tehotenstve. Od 2. trimestra som pociťovala občasné tvrdnutie bruška pri chôdzi, bolesti symfýzy, ktoré pri oddychu ustúpili.
    Včera som však mala výrazné tonizácie maternice trvajúce asi 10 hodín nonstop, nepredchádzala im žiadna námaha, užila som 2 tbl magnézia, po celú dobu ležala v posteli, dala si teplú sprchu, do hodiny po sprche bolo brucho stále tvrdé, občas zabolelo podbruško na max 10 sekúnd, pohyby plodu som dobre cítila. Rozhodla som sa ísť na urgent, kde na CTG bola jedna slabšia kontrakcia (mimo tie pri pohybe plodu), USG v poriadku, až na skrátený cervix na 15 mm (týždeň a pol dozadu meral 42 mm), hrdlo otvorené na špičku prsta. Nekrvácam, voda neodtiekla. Podobné tonizácie som mala aj dnes.

    Aká je normálna dĺžka krčku v 35.týždni tehotenstva? Hrozí mi predčasný pôrod a mala by som opäť držať prísny kľudový režim? Môžem vzhľadom na tonizácie a nález na krčku predpôrodne rehabilitovať? Stačí užívať do konca 36.týždňa 3x denne 1 tbl Magnesii lactas ako doteraz? Ďalšiu poradňu mám plánovanú až o 2 týždne, mám požiadať radšej o skorší termín?

    Ďakujem Vám za odpoveď. Prajem pekný zvyšok dňa

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    už nie sú normálne hodnoty krčka v 35. týždni, pretože maternica sa už začína pripravovať na pôrod a niekto s 15 mm krčkom aj prenáša a niekto porodí do 24 hodín.
    Kludový režim nepredlžuje graviditu, nie je potrebné ho dodržiavat. Magnézium rovnako nepredlžuje graviditu. Stačí počkať ako sa situácia vyvinie, pretože ak naozaj hrozí predčasný pôrod, ničím ho nezastavíte a v 35. týždni už nemáte ani výhodu z podania kortikoidov.

Podobné otázky

  • nízko nasadajúca placenta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    v 19tg som bola na USG vyšetrenie a tam mi zistili o placente toto: zadná stena, typ 0, dolný pól placenty vzdialený od VB 1,41 cm, v závere: nízko nasadajúca placenta. Lekar mi povedal, ze nemam sportovat a mam sa setrit, na PN nemusim vraj ist, ze nie som jedina a vraj rastom maternice sa by sa mi mala placenta zdvihnut hore... Mozete mi poradit coho sa mam vyvarovat a ci je to nejako neohrozuje babatko pripadne ci hrozi predcasny porod? V ktorom tyzdni by som mohla ocakavat najskor zlepsenie tohto stavu? Toho casu som v 20tg a nemam ziadny problem, citim sa dobre.
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nič sa nedeje, v 19. týždni je často placenta nižšie, lebo zaberá vačšiu časť steny maternice. Nemusíte sa stresovať, stav sa postupne upraví.

  • obava z predčasného porodu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    som v 30tt a po vyšetrení na poradni na lekár vystrašil tým, že mám skrátený krčok, dĺžku neuviedol a na sone nemeral, dieťa má vraj hlavičku veľmi nízko uloženú a celé panvové dno je poklesnuté ako pred porodom. Cervikálne skóre napísal 5 a dal mi kontrolu o týždeň s tým, že moc neverí že dovtedy neporodím. Ja sa cítim relatívne dobre, dieťa cítim dole a močiť chodím snád každé dve hodiny ale inak som v pohode.Naozaj mi hrozí predčasný porod? Mám preventívne ležať, alebo čo teraz robiť, aby k tomu nedošlo. Aké šance má dieťa v prípade porodu? Ďakujem za odpoveď.

  • Cervix

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    chcela by som sa Vás opýtať, dnes som bola u môjho lekára, som v 34 a 4dni tehotenstva, vyšetril ma, povedal, že mám prísť o 2 týždne a nič viac. Ale doma keď som si doma prezrela svoju tehotenskú knižku, je tam napísané, že cervix 3. Znamená to, že sa otvára krček maternice??? Nie je to skoro na 34 týždeň??? Hrozí predčasný pôrod???
    Mávam raz za deň bolesti v podbrušku, lekár mi povedal, že to je normálne.
    Takže otázka: je to naozaj normálne a je všetko v poriadku???
    Veľmi pekne Vám vopred ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň.