Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Hnedý vytok

    , Autor: Katariiiiinka

    Dobrý deň, Som v 5tt, hcg 200, na sone vyzeralo byt všetko ok. Včera som bola u gynekologicky a bolo všetko ok. Už týždeň užívam ráno a večer progesteron- no včera večer som zabudla. Ráno som sa zobudila a mala som trocha ružového výroku a tedaz celý deň hnedý, nie je ho veľmi veľa ale je, momentálne nemám bolesti. Myslite, že je to kvôli progesteronu? Mám ísť na pohotovosť alebo je to ok? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri hladine 200 si neviem predstaviť, čo na sono vyzeralo OK, lebo je to veľmi nízka hladina na to aby sme videli plod. Netreba ísť na pohotovosť, vývoj plodu sa nedá ovplyvniť, stačí ultrazvuková kontrola podla objednania.

Podobné otázky

  • Hnedý výtok 25tt

    , Autor: tia_kn

    Dobrý deň.
    Včera som absolvovala vyšetrenie počas, ktorého lekár kontroloval palpacne krcok. Povedal,že je všetko v poriadku. Dnes ráno som však mala na vložke hnedý výtok. Následne som mu volala,či môže byť výtok spôsobený vcerajsou kontrolou, načo mi povedal,že nie a kázal len pridať aj ráno Progestenalle. Chcela by som sa opýtať,že či naozaj nemohlo dôjsť k poraneniu krčka? Som pomerne vystresovaná, celé tehotenstvo bojujem s hematomami. Naposledy som mala retroplacentarny v 19tt. Odvtedy bol kľud, lekár tvrdil,že hematom je preč. Tak naozaj nerozumiem,čo to teda tentokrát mohlo spôsobiť. Ďakujem krásne za odpoveď.

  • 6/1 tmavo hnedý vytok

    , Autor: 5ka1983

    Dobrý deň pán profesor.
    Prosím Vás som už vo veľkých obavách.
    Som v 6 týždni tehotenstva dňa10.1. som začala krvácať našťastie ako to začalo aj sa zastavilo. Bola som v nemocnici na pohotovosti tam mi pichli injekciu na zastavenie krvácania. Pán doktor zistil, že dieťatku je počuť srdiečko všetko vyzerá v poriadku . Keďže už beriem duphasto 3x2 , ascorutin 3×1 , pridal mi magnézium 3×1.
    Môj gynekológ po tel. rozhovore mi nariadil kludovy režim a mam prísť 31.1.
    11.1. som mala zvyšky z krvácania veľmi málo v hnedej farbe ale dnes 12.1. mam opäť teraz od poobedia keď sa utriem tmavšie hnedý vytok .
    Prosím Vás môže to byť ešte z toho krvácania čo bolo 10.1. a vyšetrenia ultrazvuku zo spolu čo mi robili v nemocnici. Ak áno dokedy to môže trvať? Alebo mam ísť keďže je začiatok víkendu na pohotovosť?
    Už som pred 8 rokmi prišla o dieťatko a mam naozaj z tejto situácie obavy a otázniky.
    Za odpoveď vám vopred ďakujem veľmi

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    netreba žiadne opatrenia, stačí počkať, ak je plod zdravý, prežije, ak je poškodený (čo sa stáva) tak sa potratí. Liekov máte habadej (väčšinou neúčinných), takže už aj tak Vám nemajúú čo napísať. HLáste sa v poradni podľa objednania, ak by ste krvácali silnejšie ako pri menštruácií, stačí kontrola v nemocnici ráno.

  • Svetlo hnedý výtok v 32. týždni

    , Autor: Gréta2604

    Dobrý deň pán doktor. V 31gt. som sa ráno zobudila s pyžamom celým špinavým od hnedej krvi. Následne som bola hospitalizovaná a týždeň som pobudla v nemocnici. Záver: nízko nasadajúca placenta (neprekrýva bránku). Po prepustení som 3 dni strávila doma a objavil sa svetlo hnedý (miestami hlienovitý) výtok po utretí na papieri (nie na vložke). Opäť som hospitalizovaná, viac-menej na pozorovanie, nemám žiadnu liečbu. Plod je v poriadku, placenta sa neodlučuje, infekciu nemám, krčok sa neskracuje. Moja otázka: z čoho potom vzniká ten neustupujúci výtok? Je to normálne? Netreba uháňať na pohotovosť keď sa objaví? Pripadám si už ako hysterka. Je to moje tretie tehotenstvo (2xMA). Po druhom MA Aschermanov syndróm. Neviem, či tá poranená sliznica môže mať niečo s touto diagnózou, ktorá však bola preliečená, zrasty odstránené, cyklus obnovený. Ďakujem za Vašu odbornú radu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte nízko nasadajúce lôžko, krvácať môžete z okraja lôžka aj keby neprekrývalo bránku. Placentu by som odporúčal poriadnu ultrazvukom vyšetriť, aby sa vylúčila aj patologická placentácia (vrastená placenta) ak Vám robili kyretáže pre missed abortus, je tu isté riziko aj tejto komplikácie.

  • Špinenie v 15. týždni, bolesti v podbrušku

    , Autor: Gréta2604

    Dobrý deň pán doktor. Mám za sebou dva potraty (MA), dva kyrety, jednu hysteroskopiu s odstránením zrastov po druhom čistení. Po roku som otehotnela a som v 15. týždni, momentálne v nemocnici, hospitalizovaná pre špinenie (svetlo hnedý výtok iba pri utretí na papieri) a bolesti v podbrušku (ktoré mám, dosť výrazné, od začiatku tehotenstva). Môžu tieto moje problémy súvisieť s predchádzajúcimi zásahmi do maternice? Taktiež mám nízko položenú placentu, avšak pán doktor povedal, že je priskoro na stanovenie diagnózy, placenta sa ešte môže posunúť. Užívam 2x1 duphaston a 2x1 cyclonamine. Stále však neviem, čo je za bolesťami a špinením. Som z tejto svojej cesty za dieťatkom už psychicky veľmi vyčerpaná. Vopred ďakujem za Vašu reakcii. Prajem všetko dobré.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kyretáže pri missed abortion môžu mať celoživotné následky, preto sa už vo svete roky používajú medikamenty na podporu vyprázdnenia maternice pri odumretom plode bez potreby chirurgického zákroku. U nás už sú tiež k dispozícii, ale žiaľ až teraz po dlhej namáhavej ceste plnej rôznych prekážok.
    Ak ste mala zrasty v maternici po kyretáži, tak je naozaj reálne, že bola sliznica poranená. Súčasný stav však nemusí s tým súvisieť. Naozaj v 15 týždni sa nedá hovoriť o nízko položenej placente, pretože placenta tvorí veľkú časť okolo plodového vajca a preto je nízka skoro vždy. Nič iné ako čakať sa vo Vašom prípade nedá, Duphaston a cyclonamine sú iba podporná liečba a nemajú príliš veľký význam, ale neškodia.
    Možno by pomohla naozaj konzultácia psychológa, ktorý Vám pomôže prečkať toto obdobie až do pôrodu.

  • 17tt krv z pošvy po stolici

    , Autor: Miiirkaa

    Dobrý deň. Som v 17tt+4 dni. Mávam momentálne problém so špinenim. Stalo sa to v priebehu dvoch týždňov 3x (na papieri po stolici ružovkastý výtok a raz hnedý výtok malého množstva na vložke). Na vyšetrení všetko stále v poriadku. Jedine placenta 18mm od vb vraj sa ešte povytiahne. Nariadený kľudový režim. Dnes pri stolici na papieri krv z pošvy. Hneď aj prešlo. Stolica je momentálne problémová asi užívaním železa. Mám z toho veľké obavy. Stáva sa to? Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    každé krvácanie v tehotnosti znamená hrozbu, ale nedá sa s tým nič robi´t, iba počkať, ako sa situácia vyvinie, zrejme je to kvôli nižšie uloženej placente. Kľudový režim je nezmysel, nič to nepomôže.