Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,189 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Špinenie v 15. týždni, bolesti v podbrušku

    , Autor: Gréta2604

    Dobrý deň pán doktor. Mám za sebou dva potraty (MA), dva kyrety, jednu hysteroskopiu s odstránením zrastov po druhom čistení. Po roku som otehotnela a som v 15. týždni, momentálne v nemocnici, hospitalizovaná pre špinenie (svetlo hnedý výtok iba pri utretí na papieri) a bolesti v podbrušku (ktoré mám, dosť výrazné, od začiatku tehotenstva). Môžu tieto moje problémy súvisieť s predchádzajúcimi zásahmi do maternice? Taktiež mám nízko položenú placentu, avšak pán doktor povedal, že je priskoro na stanovenie diagnózy, placenta sa ešte môže posunúť. Užívam 2x1 duphaston a 2x1 cyclonamine. Stále však neviem, čo je za bolesťami a špinením. Som z tejto svojej cesty za dieťatkom už psychicky veľmi vyčerpaná. Vopred ďakujem za Vašu reakcii. Prajem všetko dobré.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kyretáže pri missed abortion môžu mať celoživotné následky, preto sa už vo svete roky používajú medikamenty na podporu vyprázdnenia maternice pri odumretom plode bez potreby chirurgického zákroku. U nás už sú tiež k dispozícii, ale žiaľ až teraz po dlhej namáhavej ceste plnej rôznych prekážok.
    Ak ste mala zrasty v maternici po kyretáži, tak je naozaj reálne, že bola sliznica poranená. Súčasný stav však nemusí s tým súvisieť. Naozaj v 15 týždni sa nedá hovoriť o nízko položenej placente, pretože placenta tvorí veľkú časť okolo plodového vajca a preto je nízka skoro vždy. Nič iné ako čakať sa vo Vašom prípade nedá, Duphaston a cyclonamine sú iba podporná liečba a nemajú príliš veľký význam, ale neškodia.
    Možno by pomohla naozaj konzultácia psychológa, ktorý Vám pomôže prečkať toto obdobie až do pôrodu.