Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,944 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Hnačka

    , Autor: pt_mich

    Dobrý deň, nedávno som tu písala o vonkajších hemoroidoch, ktoré sa samozrejme ešte nestihli preliečiť a začala ma trápiť hnačka. Netrvá dlho, ale znepokojuje ma farba a kŕče v bruchu. Som v 34. týždni tehotenstva a užívam (naordinované gynekológom) Tardyferon 1x denne (pre nedostatok železa v krvi), Magnerot 3x denne (pre tvrdnutie bruška). Dávam si pozor, aby som ich užívala s odstupom najmenej 3 hod. Doteraz som mala stolicu normálnu, skôr zápchu a odkedy som začala užívať železo, bola veľmi tmavá. Táto hnačka je aj napriek železu žltá a sprevádza ju aj bolesť brucha. Teplotu nemám, ani nezvraciam. Do poradne idem o pár dní. Mala by som to riešiť okamžite? Bojím sa o malú. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hnačku spôsobuje najskôr magnerot, kľudne ho vysaďte, nie je dokázané, že by predlžoval graviditu. Je to zrejme najčastejšie placebo, aké sa u nás používa.

Podobné otázky

  • Hnačka

    , Autor: SimGas

    Dobrý deň pán doktor chcela by som sa spýtať aký liek môžem pri hnačke brať. Môže sa aj kojiť pri hnačke?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri hnačke je dojčenie povolené, a liečba hnačky je podľa jej príčiny. Skúsi´t môžete Hylac, ak nepomôže, treba navštíviť lekára.

  • Hnačka v 36tt

    , Autor: Dia632

    Dobrý deň som v 37tt a trápi ma vodnatá hnačka ale je to vždy ráno a pred spaním a už to trvá tretí deň dávam si pozor na to čo zjem takže fakt neviem z čoho to môže byť magnezium užívam ako mam ... môže to byt blížiaci sa pôrod?

  • hnacka v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    DObry den,som v 6 tt a kazde rano mam hnacku uz asi 5 den,chcem sa teda opytat ci je to normlane.Pred dvomi dnami som celu noc strasne hnackovala a bolelo ma aj brucho,dala som si cierne uhlie a to mi pomohlo.Mam sa niecoho obavat?Neuskodi to babatku

  • hnacka v 29. t. tehotenstva

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den,

    som v 29. tt. a mam 3. den stale v noci a potom rano hnačku. V priebehu dna nehnackujem. Popritom beriem 1x denne magnézium. Hnacka sa mi objavila, aj ked som Magnezium vynechala. Pravdou je, ze so zazivanim mam problemy uz od zaciatku tehotenstva. Travenie mi funguje pomalsie, obcas mam krce v crevach. Vcera som citila slabu bolest v podbrusku, ale dnes je to uz lepsie. Na prehliadke som bola pred 2 tyzdnami a podla mojho gynekologa je vsetko v poriadku. Nemam mat strach, ze by sa mohlo jednat o predcasny porod, alebo ze hnacky ohrozia plod? Je nejaky liek proti hnackam, ktory je vhodny aj v tehotenstve? Ďakujem za odpoved.

  • užívanie antibiotík a tehotenstvo

    , Autor: evulka-k

    Prosím o radu s manželom sme velmi nepokojný. Už 2 roky sa pokúšame o druhé babätko, a až teraz sa nám to podarilo. Lenže za akých okolností. Posledný menzes som mala 6.6.2010 a odvtedy som bola chorá. Užívala som antibiotiká unisan, robittusin na kašel a 24.6. som bola na rengen prínosových dutín. Do toho prišla hnačka a užila som asi 7 tabliet endiex. Teraz v piatok 9.7. som si robila test a vyšiel pozitívne, tak som hneď bežala ku gynekologovi, ale ten mi odobral krv, že výsledky budú v piatok, lebo na ultrazvuku ešte tehotnosť nevidno. Moja obvodná lekárka tvrdí jednoznačne potrat a gynekolog, že bud sa to samovolne potratí, ak by mali tabletky ublížiť, alebo to ukončíme porodom. Strašne sa s manželom bojíme, ak by to malo mať nejaké následky koli antibiotikám a rentgenu, tak sa toho radšej vzdáme. To je že mám bolesti, až velké, riadka stolica, a včera večer som mala také vetry, že so mna vyšlo také čosi ako želé. Už som sa bála, že som potratila. Prosím Vás, čo mám robiť? Môže sa mi narodiť choré dieťatko? Prosím Vás o odpoveď, nakolko sme zúfalí. Ďakujem Evka.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v žiadnom prípade nechoďte na potrat, ani Unasyn ani RTG plod nepoškodili.
    Okrem toho naozaj v tak malej tehotnosti plod reaguje všetko alebo nič, buď sa potratí alebo prežije. Ak prežije, nebol poškodený.
    A zvážte okamžite zmenu gynekologičky, vážne. Ak po 2 rokoch snahy má taký laxný vzťah k Vašej tehotnosti, tak nie je všetko o.k.