Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,818 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Kvasinková infekcia

    , Autor: Trulinka

    Dobrý deň, som v 27tt a od začiatku tehotenstva ma trápi opakujúca sa kvasinková infekcia. Vybrala som rôzne vaginálne tablety, avšak po čase sa mi tá infekcia opäť vráti. Tentokrát mi gynekológ predpísal Fluco Sandoz 150 mg perorálne. Je to bezpečné pre dieťa? V pribalovom letáku aj na internete som sa dočítala že sa neodporúča užívať v tehotenstve. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    perorálny fluconazol sa v tehotnosti odporúča iba vo veľmi závažných prípadoch, pretože pokusy na zvieratách pri vysokom dávkovaní potvrdili možnosť poškodenia plodu. V 27. týždni je to však málo pravdepodobné. Napriek tomu by som viac odporúčal lokálne opakované liečby, ktoré sú bezpečné, žiaľ v tehotnosti môže mykoza sa vracať opakovane.

Podobné otázky

  • Macmiror 500 v tehotenstve

    , Autor: Maria92

    Dobrý deň, pred tyzdnom som dobrala antibiotiká Zinnat na streptokoka v hrdle a antivirotika Herpesin 400 na pásový opar. Som na konci 19 týždňa tehotenstva a dostala som biely hrudkovity vytok zrejme kvasinky aj keď si stále dávam probiotika do posvy aj probiotika do úst. Gynekológ mi nespravil kultiváciu ale hneď mi predpísal Macmiror gulicky na vklad do posvy. Prosím je tento Macmiror bezpečný v tehotenstve aj z toho pohľadu, že som brala antibiotiká a nechcem aby to uškodilo plodu. Na veľký ultrazvuk idem až 14.2 - myslite, ze je v poriadku počkať a urobiť si radšej kultiváciu ? Je kvasinkova infekcia nebezpečná pre dieťa ?
    Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    macmiror nie je najlepší na mykozu, kúpte si jenamazol krém a preliečte sa. Kultivácia je zbytočná a nepresná, a nemá sa robiť, dôležitý je klinikcký obraz.

  • Kvasinková infekcia bradaviek

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den.Obraciam sa na Vás s problemom kvasinkovej infekcie bradaviek.Postihlo ma to nečakane.Z netu som sa dočítala,že najčastejšie vznika prenosom z babätka.I ked dcérka má pusu čistú.
    Boli to najbolestivejšie dni,kedy som nezniesla nič čo by sa mi len dotklo prsníkov,dojčenie bola pre mna nočna mora s neskutočnými bolesťami,nepočitajuc popraskané bradavky.
    V prvem rade som to začala liečiť Gencianovou violeťou ale aj Citrovitalom
    T.č. už nemám tie neznesitelné bolesti ,bradavky sa zahojili ale stale ma trápi neutíchajúce svrbenie prsníkov.
    Vyšetrenie u gynekologa som postupila,ale nedozvedela som sa nič ohľadne toho problemu.Zaujímalo by ma z čoho tento problem vzniká,ako mu predísť a veci okolo toho.
    Za odpoved Vám veľmi pekne dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kvasinka je normálnou súčastou našej flóry, žije na slizniciach ako tzv. komenzál, neškodný mikroorganizmus. Za istých okolností sa premnoží a zmení formu existencie a sposobí infekciu. Príčin je viacero, ale často sa to stane bez zjavného dovodu.
    Ak máte ešte stále potiaže, kúpte si canesten vaginálny krém a nanášajte si ho na prsníky po kojení.

  • kvasinkova infekcia na zaciatku tehotenstva

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den , pred tyzdnom som mala kvasinkovu infekciu.V lekarni som si kupila tablety Clotrimazolum 100mg a mast Canesten .Tablety som si aplikovala kazdy vecer jednu tabletu do posvy.Dnes som zistila , ze som tehotna.Poslednu menstruaciu som mala 6.11.2010.POdla tehotenskej kalkulacky som v piatom tyzdni .Kvasinkovu infekciu uz nemam ale mam velku obavu ci by tie tabletky mohli nejak vazne ohrozit vyvoj plodu nakolko som si spätne na pribalovom letaku precitala ze tieto tablety sa neodporucaju v prvom trimestri tehotenstva .Dakujem.

  • candibene

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Som v 23tt. Uzivala som 2 tyzdne dalacin krem ale asi sa mi po nom premnozili kvasinky. Je to mozne? Od vcera ma svrbi posva,poradnu mam v stredu, tak neviem ci pockat do poradne alebo nieco kupit v lekarni. Canesten 500mg jednorazovo je velka davka,ci lepsie candibene 100 alebo 200mg. A moze kvasinkova infekcia sposobit predcasny porod,myslim zapal plodovuch obalov.Mam aj ranku na krcku. Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vhodný je canesten vaginálny krém, jednorázová dávka v tehotnosti nemusí byť účnná. Kvasinky nesposobujú predčasný porod, ale je vhodné ich preliečiť. Na úpravu pošvovej flory je potom vhodný Lactovag, prevencia návratu infekcí.