Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,527 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Po amniocenteze

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor.

    Tento týždeň po konzultácii s genetičkou som podstúpila odber plodovej vody.

    Chcela by som sa opýtať :
    - koľko dní po amniocentéze sa neodporúča ísť napr. plávať? (pýtam sa kvôli prípadnej infekcii v mieste vpichu).
    - či môžem po cca 10 dňoch absolvovať menšiu túru/prechádzku do nadmorskej výšky cca 1200 m?

    Samozrejme ak sa to neodporúča, určite by som nešla, len chcem vedieť.

    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    infekcia z vpichu hrozí iba počas neho a možno bezprostredne po ňom. Dierka po ihle je v podstate okamžite zacelená, takže túra po 10 dňoch (ak sa budete cítiť dobre) by nemala ohroziť vývoj tehotnosti. Plávanie sa nazdávam, že po 7 dňoch je úplne bezpečné.

Podobné otázky

  • Pozitívny Tripple test na DS

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    vyšiel mi poz.skríning na DS 1 v 130 (poz.riziko DS je vyššie ako je očakávané len podľa veku matky 1 v 810).
    nameraná hodnota NT v 11tt bola 1,5mm, BPD 34mm
    výsleky TT:
    vek matky 31
    vek pri 2vzorke 15t5d(podla UZV)
    AFP 1,47MoM
    uE3 0,64MoM
    hCG total 1,28MoM
    PAPP-A 0,15Mom
    momentálne som v 17tt. Som objednaná na morfo.sono. V 11tt som bola hospitalizovaná kvôli krvácaniu-hematóm 10x4mm. Užívala som Duphaston, Ascorutin a naďalej pokračujem s Magne B6. Myslíte, že to krvácanie a užívanie liekov mohlo ovplyvniť výsledky testu? Aké by mali byť normo hodnoty? Je na sone rozpoznateľné DS?Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    krvácanie na začiatku gravidity možu ovplyvniť výsledok testu ale aj tak je potrebné ho brať do úvahy.
    Za negatívny považujeme výsledok vtedy ak je riziko nižšie ako 1:1000.
    Ak je riziko medzi 1:100 a 1: 1000 je to výsledok v tzv. šedej zóne.
    Riziko potratu po amniocentéze je 1: 200 a je na zváženie, či Vám vyšetriť plodovú vodu alebo nie. Existuje aj možnosť ultrazvukového vyšetrneie tzv. minor markerov, kedy sa dá riziko spresniť a podľa toho rozhodnúť odber plodovej vody.

  • vysledky AFP testov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry de, mam 26rokov a boli my zistene zle AFP testy.moja vaha je teraz 90kg a termin porodu mam 26.10.2011. MS-AFP hodnota 16,3ng/mL 0,52MoM Total hCG hodnota 31,232kiu/L 1,48MoM PAPP-A HODNOTA 2,34MIU/Ml 1,13MoM vysledok skriningu je negativny riziko DS 1v430 riziko NTD 1v7,000 chcela by som vedie vas nazor a ci sa mam strachovat.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    riziko, že budete mať dieťa s Downovým syndromom je 1:430, znamená to, že jedna žena zo 430 s rovnakými výsledkami má dieťa s DS. Tento výsledok nie je ani pozitívny ale ani negatívny, je to tzv. šedá zóna.
    Máte 2 možnosti, buď amniocentézu (odber plodovej vody), ktorá na 100% určí, či je dieť apostihnuté (riziko potratu po amniocentéze je 1: 200) alebo sa objednáte na superkonziliárny ultrazvuk na tzv. minor markery, kde sa riziko spresní.

  • pozit. protilatky po amniocenteze

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    chcem sa spytat na pozitivne protilatky po amniocenteze. Citala som, ze po podani Rhophylacu po amniocenteze sa mozu v testoch dlhsie objavit pozitivne protilatky. Ja som mala amniocentezu koncom januara a koncom marca (30. TG) mi robili test na protilatky. Test bol pozitivny. Pre info, som po jednom potrate (cca 11. tyzden), podali mi injekciu, toto je moje druhe tehotenstvo, v prvom trimestri som mala negativne protilatky.
    Moja otazka je, odkial si mozem byt ista, ze pozitivny vysledok testu je kvoli podaniu Rhophylacu po amniocenteze? Pocula som, ze sa moze ultrazvukom sledovat plod, ci sa u neho neobjavuju znamky anemie. Co sa na plode sleduje?
    Vopred dakujem za odpoved.
    Silvia

  • triple tesy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,
    v 17 tyzdni tehotenstva som bola na triple testoch, ktore mi vysli pozitivne. Z vysledkov uvadzam len tie, ktore mi p. sestricka stihla nadiktovat do telefonu - ntd 1/20 000, downov syndrom 1/250, riziko downovho syndromu je vyssie podla veku matky 1w720. chcem sa len opytat, ci je v mojom pripade nutna amniocenteza. teraz som v 18-tom tyzdni a mam 31 rokov. je to moje druhe tehotenstvo.
    Viem, ze je to otazka, ktoru by som mala riesit so svojim gynekologom, ale ten je nanestastie na dovolenke.
    Dakujem ze odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Váš výsledok znamená, že máte šancu 1:250, že máte postihnuté dieťa. Riziko potratu po amniocentéze je cca. 1:200. Musíte zvážiť, či hodláte toto riziko podstúpiť.
    1:250 je tzv. šedá zóna, nie je to ani pozitívne (to je 1:100) ani negatívne (1:1000). Amniocentéza sa prevádza na žiadosť rodičov. Ešte existuje možnosť expertného ultrazvuku, ktorý zníži alebo zvýši toto riziko (podľa nálezu).

  • Nekompletné výsledky screeningu a amniocentéza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den prajem! Som v 17tt tehotenstva a cakame nase prve babatko. Absolovovala som sceering v 13tt aj 16tt. Vysledky testu zo 16tt su negativne, avsak, bohuzial, vysledky krvi z 13tt nebolo mozne spracovat z dovodu poskodenia biologickeho materialu (krv do laboratoria nedorazila vcas). Podla UZV v 13tt bola hodnota NT = 1,5mm.
    Pan doktor mi vysvetlil, ze testy sa musia pozerat vo vzajomnej suvislosti, a teda, aby som si bola ista negativnym vysledkom, mam zvazit amniocentezu. V case narodenia dietatka budem mat 29 rokov a ani v mojej, ani v manzelovej rodine sa nevyskytli ziadne geneticke poruchy. Som trocha zmatena uvedenym postupom a nie som si ista, ze je v mojom pripade amniocenteza naozaj nevyhnutna. Mohla by som Vas poprosit o Vas nazor? Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tomuto až neverím.
    Takže integrovaný skríning (13. aj 16.) nie je štandardne doporučovaný, lebo nezlepšuje záchytnosť. Preto sa robí buď jeden alebo druhý.
    Ak máte 16. týždeň negatívny, potom nie je indikovaná amniocentéza. Nechápem postup lekára, ak by ste po amniocentéze potratila, tak ho možete žalovať.