Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • glukozovy test

    , Autor: Mimi1809

    Dobry den prajem, moze Euthyrox 50mg ovplyvnit vysledmy glukozoveho oralneho testh, ked si ho dam s vodou nalacno asi hodinu pred prvym odberom krvi, prosim? A naozaj sa pred tym testom nesmie ani pit cistu vodu? Byva mi dost casto zle a mavam nizky tlak.

Podobné otázky

  • Zvýšený cukor v moci + mierny polyhydramnion

    , Autor: Ami24

    Dobrý deň, som aktuálne v 34 týždni tehotenstva a už druhý krát na poradni mi vyšiel zvýšený cukor v moči. Plus mi doktor povedal, že mam mierny polyhydramnion 9,6 hodnota. Glukozovy test v 24 týždni mi vyšiel negatívny avšak bol mi robený tak, že nalačno mi zobrali krv zo žily, vypila som sladký roztok a potom po dvoch hodinách mi bola hodnota nameraná glukomerom. Vyšli obe v norme.. Pred dvomi týždňami keď sa mi objavil cukor v moci tak mi brali nalačno krv na glykovany hemoglobín a hodnota vyšla opäť v norme. Lekár ma tento týždeň už poslal diabetologovi, aby mi vyšetrili glykozuriu. Ked som sa objednavala tak mi povedali že mi zoberú len krv. Prosím vás nie je potrebné aby mi robili radšej glukozovy test vypitím roztoku ? Dieťa má v 34 týždni 2720 g - väčšie o dva týždne. Všetky morfologické ultrazvuky vyšli v poriadku bez patológie. Sekciu mam naplánovanú o mesiac kvôli priečnej polohe plodu a placente praevii.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    cukor v moči je u tehotných normálny nález, dôležité sú hodnoty v krvi. Cukor v moči majú tehotné preto, že majú vyšší prietok krvi obličkou a nestačí sa glukoza spätne vychytávať. Ak máte normálnu hladinu pri oGTT, netreba to riešiť. Veľkosť plodu sa neudáva v týždňoch (väčšie o 2 týždne ale v percentiloch).

  • Velkost plodu

    , Autor: dragonfly23

    Dobry den p. doktor,
    som v 33tt, bola som na kontrolnom sone kde mi doktor povedal ze je babo napred o cca 2,5 tyzdna a ze by som mala zmenit stravovanie a obmedzit cukry. Ja sladke ale skor vobec nejem, pribrala som zatial 9kg, pijem len obyč. vodu, glukozovy test bol ok. Prosim vas o radu, ci to naozaj mozem ovplyvnit stravou/dietou, bojim sa aby male nemalo cez 4 kila pri porode. Inak tu su hodnoty -
    vaha 2252g, tyzden 32+1, zodpoveda 34+4, BPD 86-36+9, FL 65-33+4, AC 299-35+6, hlavou dole, DCK-32, placenta vpredu, st. I, PI 1,05, RI 0,68
    Dakujem velmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    plod je symetrický a normálne veľký, ultrazvuk obsahuje priemerné hodnoty, a nikto z nás nie je priemer. Ak ste mala glukozový test negatívny, tak sa nič nedeje.

  • Viac otázok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Mám na vás viacero otázok. Momentálne som v 29 tt., v 22 týždni mi bola robená serkláž kvôli skracujúcemu sa krčku, a tiež sa moje predhcádzajúce tehotenstvo skončilo v 28 týždni. Steh po serkláži zatial drží, občas mi tvrdne brucho, ked si dlhšie neľahnem. Mám nariadený kludový režim, neviem všqak, čo to presne znamená. Snažím sa poležať si aspon trikrát dene po hodinu, chodievam na prechádzku na cca hodinu. Mám dvojročného synčeka,takže sa o neho musím akotak starať.Mô"že prechádzka uškodiť? ALEBO Znamená kludový režim iba ležať. Ked ležím viac, dosť ma pobolieva chrbát, niekedy sa nemôžem anij otočiť. Okrem toho ma pobolieva v podbrušku - jazva po sekcii.. njiekedy nič a niekedy sa to nedá vydržať. Je to normálne?
    Beriem magne B6 tirkrát denne, nemôže uškodiť? ani vo vačšom množstve?
    Dalej ma zaujíma glukozový test, všade píšu, že sa má robiť do 28 tt, mna však objednali až na 32 tt. Má vôbec zmysel robiť test v takotmto štádiu tehotenstva? Môžem ho odmietnuť?
    Môžem sa otvárať aj ked mám nakrčku steh? alebo steh sa rozletí? bojím sa totiž, že sam i rozbehne pôrod skôr, pri prvom tehotenstve som prišla do nemocnice úplne bez bolestí a bola som otvorená na štyri palce...
    dakujem vopred za odpovede

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    o tom sa musíte poradiť s Vašim lekárom, ja osobne Váš nález nevidím a neviem ako drží steh po cereclage.
    Ja osobne orientačné radím pacientkám pri kľudovom režime - vačšiu času polihovať a prechádzku iba v prípade, že im nerobí problém (bolesti, tlaky, tvrdnutie brucha).
    Aj o bolestiach v jazve informujte lekárá, vhodný je ultrazvuk jazvy. Teoreticky ak by ste mala kontrakcie tak pri serkláži je jazva po sekci ohrozená.

  • tehotenska cukrovka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    som v 21. t.t. a bol mi robeny glukozovy test. Pred vypitim sladkej vody som mala hodnotu 9,1. Nasledne po dvoch hodinach bola hodnota znizena na 6,3. Znamena to ze mam tehu cukrovku? v pripade ze ano, hrozi dietatu aj ine riziko ako vyssia hmotnost? Za odpoved vopred dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    DObrý deň,
    ak ste bola nalačno a mala ste 9,1 máte pravú cukrovku a je potrebné Vás okamžite previesť na inzulín, čo najskor. Ale myslím si, že ste si to splietla.

  • test na tehotenskú cukrovku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    som v 27 tt a nebol mi ešte robený glukózový test. Na moju otázku, kedy mi ho urobia mi na gynekológii povedali, že ho nerobia, len v prípade, že je nejaké podozrenie, prípadne diagnóza cukrovky v rodine. Na moju rodinnú anamnézu sa však nikto doteraz nepýtal. Nezdá sa mi tento postup správny. Je tento test povinný alebo ako to vlastne je ?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vyšetrenie na cukrovku je vyšetrenie doporučené odbornou spoločnosťou a je chyba ak ho niekto nerobí. Informujte o postupe úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.