Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,200 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Viac otázok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Mám na vás viacero otázok. Momentálne som v 29 tt., v 22 týždni mi bola robená serkláž kvôli skracujúcemu sa krčku, a tiež sa moje predhcádzajúce tehotenstvo skončilo v 28 týždni. Steh po serkláži zatial drží, občas mi tvrdne brucho, ked si dlhšie neľahnem. Mám nariadený kludový režim, neviem všqak, čo to presne znamená. Snažím sa poležať si aspon trikrát dene po hodinu, chodievam na prechádzku na cca hodinu. Mám dvojročného synčeka,takže sa o neho musím akotak starať.Mô"že prechádzka uškodiť? ALEBO Znamená kludový režim iba ležať. Ked ležím viac, dosť ma pobolieva chrbát, niekedy sa nemôžem anij otočiť. Okrem toho ma pobolieva v podbrušku - jazva po sekcii.. njiekedy nič a niekedy sa to nedá vydržať. Je to normálne?
    Beriem magne B6 tirkrát denne, nemôže uškodiť? ani vo vačšom množstve?
    Dalej ma zaujíma glukozový test, všade píšu, že sa má robiť do 28 tt, mna však objednali až na 32 tt. Má vôbec zmysel robiť test v takotmto štádiu tehotenstva? Môžem ho odmietnuť?
    Môžem sa otvárať aj ked mám nakrčku steh? alebo steh sa rozletí? bojím sa totiž, že sam i rozbehne pôrod skôr, pri prvom tehotenstve som prišla do nemocnice úplne bez bolestí a bola som otvorená na štyri palce...
    dakujem vopred za odpovede

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    o tom sa musíte poradiť s Vašim lekárom, ja osobne Váš nález nevidím a neviem ako drží steh po cereclage.
    Ja osobne orientačné radím pacientkám pri kľudovom režime - vačšiu času polihovať a prechádzku iba v prípade, že im nerobí problém (bolesti, tlaky, tvrdnutie brucha).
    Aj o bolestiach v jazve informujte lekárá, vhodný je ultrazvuk jazvy. Teoreticky ak by ste mala kontrakcie tak pri serkláži je jazva po sekci ohrozená.

Podobné otázky

  • Gestóza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry

    Som momentálne v 35.TT ( konkrétne 34/2 ). Pred dvoma týždňami mi gynekológ nasadil Magnezium, NOSPA - 2x denne a Macmiror - 1x denne, kvôli tomu že je tam niečo pre " špic prsta ". Povedal : Krčok zatiaľ drží , ale je tam trochu otvorenie pre špic prsta. o 2 týždne som prišla na kontrolu a môj tlak bol 145/95, bez bielkovín v moči. Okamžite ma odoslal na sledovanie do nemocnice, s natočením CTG záznamu. V jeho pokeci pre ambulanciu rizikovej gravidity bola napísane- krčok takmer spracovaný, pre špic prsta, nález na pôrodných cestách a dg. gestóza. Na druhý deň som prišla znovu na kontrolu - kde sa malo rozhodnúť nastúpiť do nemocnice alebo nie - tlak bol ale už iba 120/90, CTG v obidvoch prípadoch v poriadku, bez bielkovín, nález palpačne normálny pre 3-rodičku, prietoky v poriadku ( mala ma už 2600g ). Poslali ma domov. Dnes ráno som sa zobudila s napuchnutými rukami aj nohami - iné problémy nemám ( trochu bolesti v chrbte večer , ale po nospe prestanú ) . Mám vyhľadať znovu nemocnicu nech sa na to pozrú? Hrozí nejaký predčasný pôrod ? Je pravda , že v ten deň čo som lietala po doktoroch som nič nepila ani nejedla - mala som totiž aj skúšky - tak som bola viac vystresovaná. Gestózu som nemala ani v jednom tehotenstve - iba v prvom som mala Edémy a Tlak 140/100 - ale to bolo už v 39 . TT a hneď mi indukovali pôrod. Môže existovať gestóza bez bielkovín v moči, len s edémami a KT ?
    je tu viac otázok, možno primitívne , ale asi by som sa vašou odpoveďou trochu ukľudnila, alebo bola k sebe trochu viac šetrná - moja stredná dcéra ešte nemá 2 roky, čiže fungujem na plné obrátky.
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vyšetrenie moči papierikom nie je presné, my robíme štandardne zber moči za 24 hodín. Vhodné je vyšetrenie krvi na niektoré parametre.
    Preeklampsia je veľmi závažná a zákerná, určite je namieste opatrnosť.

  • viac otazok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,pan doktor.Som v 12tt. a uz druhy krat za ten cas mam nadchu a upchava sa mi nos,teploty nemam ,riesim to len cajmi a teraz aj Nasivin sinus-om.Moze tieto prechadnutia negativne vplyvat na dietatko? Ta prva nadcha bola okolo 6teho tyzdna.A moja dalsia otazka-aky mate nazor na 4D ultrazvuk,odhali toho viac ako ten klasicky? Velmi sa bojim,aby bolo vsetko v poriadku,kedze som na zaciatku tehotenstva (este som o tom nevedela)absolvovala 8x rehabilitacne procesy-magnetoterapiu na driekovu chrbticu,bolo to asi v 3.-4tt. ..Urcite vplyva zle aj ten stres ,co prezivam,tak sa chcem trochu upokojit.Dakujem za odpovede.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nádcha je v tehtonost inormálna, sliznica nosa je viac prekrvená a možete mať pocit ako pri prechladnutí. Plod nie je ohrozený.
    4D ultrazvuk nemusí zvyšovať pravdepodobnosť odhalenia vady, lebo aj tak sa plod prezerá v 2D obraze. Magnetoterapia plod neohrozuje.

  • ovu a prl

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Uz som sa docitala ze ked mam zvyseny prolaktin ze to brani ovulacii. Ale ja si myslim ze ju mam,pretoze ma v strede cyklu boli podbrusko a aj spinim. Takze ovulacia mi asi prebieha.Ci mozem mat ovulaciu aj bez vajicka???????????? Aj moja mudr. ma poplietla, najprv mi povie ze treba brat lieky na znizenie a potom ze vsak mam ovulaciu,tak mozno asi nemusim.Moj prolaktin sa dlhodobo pohybuje okolo 1000. Laboratorne hodoty su od 0-600. Takze o 400 niekedy 350 ho mam zvyseny. Bol mi odoberany v klude,2 hod. po prebudeni. Su nejake studie kde je potvrdene od kolkych hodnot je uz problem otehotniet???? Viete mudr mi predpisala Norprolac,ale aj tam sa uvadza ze nie su studie aky to ma vplyv na plod.Mam na vas trosku viac otazok,ale prosim odpovedzte mi . Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade, neviem, ako dlho sa snažíte otehotnieť. Liečba by mala byť podaná minimálne až po roku snaženia.
    Bolesti v podbruší ešte neznamenajú, že máte ovuláciu, na druhej strane vyšší prolaktín zákonite nemusí blokovať každú ovuláciu.
    Zvýšený prolaktín býva aj sekundárne pri niektorých iných ochoreniach, ktoré bránia otehotneniu, preto Vám nemožem na otázky jednoznačne odpovedať.

  • a je to tu!

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pan doktor, dnes rano som si robila TT a ukazal dve ciarky. podla vypoctov by som mala byt v 5tt /ak sa pocita od posl. menstruacie/. Manzel zatial nevie, chcem mat 100% istotu ked mu to poviem. Som v soku, neplanovali sme to... Ale tesim sa. Od rana surfujem na webe po teh. strankach a som z toho paf, tolko cudzich slov, tolko pojmov. Neviem kde zacat, co robit. Mam viac otazok:

    1.Kedy ist ku gynekologovi a co bude robit.
    2.Ako je to z liekami, posledne 4 mesiace beriem antidepresiva, mozem ich bez problemov vysadit?, ale nebude uz neskoro?, strasne sa bojim, nechcem ublizit babetku.
    3.Ako je to s stravou = pocula som ze by sa nieco nemalo jest, pecen alebo ryby...
    4.Mame doma 2macky a psa = je to problem?
    5.Kedy sa zacina priberat - v ktorom mesiaci?

    dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    1. týždeň po vynechaní menštruácie a mal by spraviť prvý ultrazvuk
    2. lieky vysaďte až po porade so psychiatrom
    3. okrem surového masa možete jesť všetko
    4. n?e je, ak majú toxoplazmozu tie mačky, tak už ju máte aj vy a teda nič nehrozí
    5. to je individuálne