Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Funeling

    , Autor: Kika_211

    Dobrý deň pán doktor, veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď k nižšie položenej otázke ohľadom ck33 mm v 28tt a kludoveho režimu. Veľmi ma Vaša odpoveď potešila avšak ešte by som sa chcela opýtať na doplnenie, čo znamená to ,,funeling v dĺžke od 8mm do 4 mm" .
    Ešte raz veľmi pekne ďakujem za Váš čas a za to čo pre nás ženy robíte.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    musel by som vidieť nález na krčku, pretože by sa mala písať čisto funkčná časť krčka.
    Ak ste v okolí BA a chcete druhý názor, prídite v utorok na ambulanciu č. 55 medzi 9.00 a 11.30 na našej poliklinike v Ružinove.
    Ak by bol skrátený krčok, jediná overená liečba je vaginálne podávanie progesteronu.

Podobné otázky

  • Krčok

    , Autor: Johankaa7

    Dobrý deň,

    Som v 25. Týždni tehotenstva. Ako hodnotíte môj nález? Hlavne čo sa týka bránky a tuhosti krčka, nerozumiem tomu. znamená to že sa otvárajú?

    Vag. Vulva, pošva bpn, MOPI, pôr. Cesty centrovane 1,5 cm, polotuhe, pre prst vonk. vnut. Tesne pre špic
    Uterus ako grav.m. VI, normotonus, PV stoja
    Cervikometria je 30mm bez funelingu.

    Vďaka

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    dobre sa bavím na zápise MOP I - je to skratka z češtiny - mikrobni obraz poševní, teda to by znamenalo, že Váš lekár Vám spravil ster na sklíčko a pozrel to pod mikroskopom. Ešte sa nájdu veľmi starí lekári so starým myslením, ktorí pozrú na sekrét na rukavici a vidia ho akoby pod mikroskopom :).
    cervikometria 30 mm je normálny nález.

  • Kľudový režim

    , Autor: Kika_211

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, som v 28 tt a dnes mi lekár oznámil, že musím nabehnúť na kľudový režim. Bola som v takom strese, že som úplne prepočula čo sa vlastne deje. V karte mám však zaznačené tieto termíny: Tv sono CK 33mm, funeling v dĺžke 8mm do 4mm.TAS poloha hlav., postavenie I., placenta ant. Vedeli by ste mi prosím povedať o čo sa vlastne jedná, či to znamená, že sa otváram a či je možnosť, že keď budem teraz mať 2 tyzdne kludovy rezim a užívať magnezium, do ďalšej prehliadky ( mam naplánovanú cervikometriu), že sa to zmení a budem môcť normálnejšie fungovať a sem tam ísť aj do práce? ...Cítim sa úplne v poriadku, brucho mi netvrdne, nemam ani kŕče, pohyby cítim a vytok mam tiez v norme. Veľmi pekne Vam vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kľudový režim neznižuje riziko predčasného pôrodu ani u žien, ktorým naozaj hrozí. Cervikometria 33 mm je v norme a Vy nemáte zvýšené riziko predčasného pôrodu oproti ostatným tehotným. Najlepšie na tom je to, že zrejme predčasne neporodíte (nemáte riziko) ale všetci (asi aj vrátane Vášho lekára) budete presvedčení, že vďaka tomu kľudovému režimu :). Vidím, že aj magnézium ste dostali, tiež nemá vplyv na predčasný pôrod.

  • Dĺžka krčka maternice.

    , Autor: Kkaudy

    Dobrý deň.
    Som tretorodicka v 19tt a pán doktor mi cervikometriou nameral dĺžku krčka 3,3cm bez funelingu a predpísal mi progestanelle 200mg 2x denne preventívne vzhľadom na moju anamnézu. V oboch tehotenstva ch som mala problém so skracovanim a otváraním krčka a brala som utrogestan až do konca od cca polovice tehotenstva.
    Je podľa vás tento nález v poriadku na daný týždeň?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nález je v poriadku a v podstate je otázka, či ste predtým predčasne porodili. Ak áno, je vaginálne (do pošvy) podanie progestanelle plne indikované.

  • Krčok

    , Autor: LillyD

    Dobrý deň.

    Chcem sa opýtať na váš názor na moj nález a odporúčanie doktora. Pri kontrole v 16tt mi zistil otvorený krčok a povedal, že to môže spôsobiť potrat (som po 1MA v 10tt kde sa robil kyret, užívam od začiatku tehu utrogestan a fraxiparine lebo mám 3 trombogilne stavy).
    nález: CS: 1, CM: 37,8mm s incip.funelingom. Mala som už ukončiť užívanie utrogestanu, doktor mi ho kázal brať ešte 10dní, potom vysadiť, naordinoval 3x denne magnerot a kludovy režim ale kontrolu až o mesiac. Mne to príde divne, keď mi hrozí potrat, vysadiť o 10dni utrogestan a prist na kontrolu až o mesiac - čo na to hovoríte? A aký mate názor na serklaž, či to sa už nerobí? Doktor to sice nespomenul ale teda vraj sa to niekedy robilo. Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pootvorený krčok v 16. týždni je dosť neobvyklý nález. Magnézium a kľudový režim samozrejme nemajú vplyv na dlžku gravidity. Ak by bolo podozrenie na nedostatočnosť krčka, indikované je vaginálne podávanie Utrogestanu, ktorý spevňuje krčok, prípadne naozaj serkláž
    Kyretáž pri MA zvyšuje riziko predčasného pôrodu asi o 20%, preto už riešime túto diagnozu pomocou liekov.

  • Baktérie a otváranie v tehotenstve

    , Autor: MirkaP

    Dobrý deň,
    Aktuálne som v 26 týždni tehotenstva, už mesiac otvorená na 3cm s funelingom krčka. V pôvodných steroch mi zistili streptokoka, ktorého vyliečili antibiotikami. Nález je po mesiaci nezmenený (stále 3cm). Opakovane mi však v steroch vychádza baktéria enterococcus faecalis, ktorú liečili macmirorom a potom ampicilinom no neúspešne. Nemám však žiadne ťažkosti v súvislosti s touto baktériou. Zaujímalo by ma, či môže táto baktéria spôsobovať ďalšie otváranie a zhoršovanie nálezu. Ďakujem veľmi pekne. Pekný deň prajem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri otvorení krčka na 3 cm nie je možné hovoriť o funnelingu. Ak ste takto výrazne otvorená, určite by Vás mali hospitalizovať a zvážiť nejaké opatrenia na prevenciu odtoku plodovej vody takto skoro.
    Osobne si myslím, že máte krčok dlhý 3 cm a nie že ste takto otvorená.
    Enterococcus je normálna súčasť pošvovej flory a nemusí sa liečiť.