Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Kľudový režim

    , Autor: Kika_211

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, som v 28 tt a dnes mi lekár oznámil, že musím nabehnúť na kľudový režim. Bola som v takom strese, že som úplne prepočula čo sa vlastne deje. V karte mám však zaznačené tieto termíny: Tv sono CK 33mm, funeling v dĺžke 8mm do 4mm.TAS poloha hlav., postavenie I., placenta ant. Vedeli by ste mi prosím povedať o čo sa vlastne jedná, či to znamená, že sa otváram a či je možnosť, že keď budem teraz mať 2 tyzdne kludovy rezim a užívať magnezium, do ďalšej prehliadky ( mam naplánovanú cervikometriu), že sa to zmení a budem môcť normálnejšie fungovať a sem tam ísť aj do práce? ...Cítim sa úplne v poriadku, brucho mi netvrdne, nemam ani kŕče, pohyby cítim a vytok mam tiez v norme. Veľmi pekne Vam vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kľudový režim neznižuje riziko predčasného pôrodu ani u žien, ktorým naozaj hrozí. Cervikometria 33 mm je v norme a Vy nemáte zvýšené riziko predčasného pôrodu oproti ostatným tehotným. Najlepšie na tom je to, že zrejme predčasne neporodíte (nemáte riziko) ale všetci (asi aj vrátane Vášho lekára) budete presvedčení, že vďaka tomu kľudovému režimu :). Vidím, že aj magnézium ste dostali, tiež nemá vplyv na predčasný pôrod.

Podobné otázky

  • Placenta praevia marginalis

    , Autor: Johnya

    Dobrý deň, chcela by som sa poradiť už mesiac som hospitalizovaná v nemocnici pre nízko uloženú placentu (praevia marginalis) pre krvacanie. Podávajú mi liečbu (dicynone 3-4x ,trenolk), ktorá zaberie, no akonáhle mi ju začnú postupne vysádzať vždy sa spustí silne krvacanie, pri ktorom zaberie len trenolk. Cely mesiac len ležím, hýbem sa minimálne Momentálne som 30+4 a hemoglobín mám 96 (od začiatku tehotenstva beriem Globifer 2x1) placenta bola od vnútornej bránky na začiatku hospitalizácie 0,4 mm teraz by mala byť 1,4 cm. Je možnosť, že krvacanie ustúpi úplne alebo čo môžem urobiť, aby nebolo. Prip odporučate nejakú inú liečbu?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takýto prísny kľudový režim nie je úplne ideálny, hoci zakrvácate, tehotenstvo pokračuje úspešne ďalej, dokonca okraj placenty sa vzdaluje od bránky. Neviem čo je trenolk, ale ak máte posteľ dole hlavou, tak to určite neúčinkuje a neodporúča sa to.
    Dicynone spevňuje cievy, ale či naozaj zastaví krvácanie je otázne. Vo Vašom prípade je potrebné iba počkať na vývoj situácie, je možné, že ak sa placenta ešte viac vytiahne, krvácanie ustane.

  • Skratka v tehotenskej knižke

    , Autor: Simona2633

    Dobrý deň, v teh. knižke mám v 20tt napísané nasledovne: CS - CM: 45,2
    Môžete mi prosím vysvetlit?
    Keď má pán dr. kontroloval tak sa mu niečo nezdalo, sonom skontroloval, že sa mi trosku otvára krčok a mám mat kludový režim. Nemusím panikáriť.
    Veľké obavy mám hlavne kvôli tomu, pretože v 9 mesiaci nám bábätko zomrelo. Je to už tretie tehotenstvo a doposial som žiadne problémy s krčkom nemala.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    CM je cervikometria, 45 mm je normálny nález bez zvýšeného rizika predčasného pôrodu, alebo potratu. KĽudový režim je absolútny nezmysel, neznižuje riziko predčasného pôrodu ale zvyšuje riziko vážnych komplikácii, ako je tromboza alebo osteoporoza.

  • Kludovy režim a rizikové tehotenstvo

    , Autor: Lucik...

    Dobrý deň prajem,
    aktuálne zajtra začínam 35tt, dnes som 33+6, od približne 25tt mám kvôli skracujúcemu sa krčku a tvrdnutiu brucha nasadený kludovy režim s liečbou Utrogestan 0-0-2 a Magnerot. Bola som raz hospitalizovaná 3 dni kde mi dávali MGSO4. Počas týchto viac ako dvoch mesiacov len ležím s nohami vyššie, stále som doma, nikam nechodím len keď po byte na wc, obed. lekárka na poslednej poradni namerala krčok cca 20mm bez vnútorného funnelingu ( pár týždňov dozadu som mala s funellingom) a povedala aby som ešte potiahla aspoň do 36TT kludovy režim, čo najdlhšie aby ak nahodou sa bábätko narodilo už úplne donosené, lenže mne posledne týždne aj keď sa idem najesť a sedím dlhšie alebo trosku dlhšie pochodim po byte nevladzem dýchať a strašne mi je ťažko, točí sa mi v hlave kvôli môjmu nízkemu tlaku. Chcem sa opýtať, stále mám dodržiavať kludovy režim na lôžku takmer cely deň alebo môžem aj cestovať autom k rodine 15 minút od bytu alebo sa ísť prejsť alebo o týždeň mame opekacku vo firme tak ísť tam ku kolegom môžem? Alebo radšej mám ešte potiahnuť čo najdlhšie sa dá? Bojím sa aj toho, aby som potom vládala odrodiť ak sa niekedy v 37tt rozchodím.. už to je na mňa naozaj dlho ležať sama, ale nemám problém ak by sa niečo malo stať bábätku ostať ležať radšej .. prosím o vašu radu, ku svojej gynekologické už nepôjdem len priamo do pôrodnice o 2 týždne na kontrolu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    prísny kľudový režim jednoznačne nepredlžuje graviditu a už sa neodporúča. Môžete normálne žiť, najdôležitejší je ten utrogestan.

  • Hrozí predčasný pôrod?

    , Autor: zuzu0404

    Dobrý deň,
    som v 34+3 týždni gravidity, do 28. týždňa som mala placentu praeviu partialis (teraz už upravená), v tom týždni mi bola zistená mierna hepatopatia gravidarum (ALT 1,6, AST 1,07) , v posledných výsledkoch z 6.5. boli ALT, AST aj žlčové kyseliny v norme, liečim sa aj na hypotyreózu v tehotenstve. Od 2. trimestra som pociťovala občasné tvrdnutie bruška pri chôdzi, bolesti symfýzy, ktoré pri oddychu ustúpili.
    Včera som však mala výrazné tonizácie maternice trvajúce asi 10 hodín nonstop, nepredchádzala im žiadna námaha, užila som 2 tbl magnézia, po celú dobu ležala v posteli, dala si teplú sprchu, do hodiny po sprche bolo brucho stále tvrdé, občas zabolelo podbruško na max 10 sekúnd, pohyby plodu som dobre cítila. Rozhodla som sa ísť na urgent, kde na CTG bola jedna slabšia kontrakcia (mimo tie pri pohybe plodu), USG v poriadku, až na skrátený cervix na 15 mm (týždeň a pol dozadu meral 42 mm), hrdlo otvorené na špičku prsta. Nekrvácam, voda neodtiekla. Podobné tonizácie som mala aj dnes.

    Aká je normálna dĺžka krčku v 35.týždni tehotenstva? Hrozí mi predčasný pôrod a mala by som opäť držať prísny kľudový režim? Môžem vzhľadom na tonizácie a nález na krčku predpôrodne rehabilitovať? Stačí užívať do konca 36.týždňa 3x denne 1 tbl Magnesii lactas ako doteraz? Ďalšiu poradňu mám plánovanú až o 2 týždne, mám požiadať radšej o skorší termín?

    Ďakujem Vám za odpoveď. Prajem pekný zvyšok dňa

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    už nie sú normálne hodnoty krčka v 35. týždni, pretože maternica sa už začína pripravovať na pôrod a niekto s 15 mm krčkom aj prenáša a niekto porodí do 24 hodín.
    Kludový režim nepredlžuje graviditu, nie je potrebné ho dodržiavat. Magnézium rovnako nepredlžuje graviditu. Stačí počkať ako sa situácia vyvinie, pretože ak naozaj hrozí predčasný pôrod, ničím ho nezastavíte a v 35. týždni už nemáte ani výhodu z podania kortikoidov.

  • Krčok

    , Autor: Lucik...

    Dobrý večer,
    chcem sa opýtať, aktuálne som v 30tt, beriem už viac ako mesiac Utrogestan 0-0-2 tbl kvôli skracovaniu krčka, v pondelok som bola na poradni u svojej gynekologicky kde mi zistila zhoršený nalez krčka na 25mm s tým že pri tvrdnuti 19-20mm, odporučila má na hospitalizáciu kde som hneď išla a včera má po 2 dňoch prepustili s tým, že tvrdnutie brucha ktoré som mala často aj pri tom ako som mesiac doma ležala je fyziologické, napichali ma magneziami a aj naďalej mam doma brať svoj Magnerot a odporučili sledovať krčok každé 2 týždne u svojej doktorky. Mám aj ATB na opakovaný zápal močových ciest. Chcem sa ale opýtať, doktorka mi odporučila kludovy režim s liečbou ale teraz v sobotu mame svokrovu oslavu kam treba autom cestovať cca hodinu. Na oslave by som samozrejme ležala, miestami sedela ak sa bude jesť. Ide mi o to, či mi odporúčate na takúto oslavu ísť aj s tou cestou po našich rozbitých cestách kde to v aute riadne natriasa alebo radšej mam ostať doma ležať ako doteraz a neriskovať to? Na oslave bude dosť ľudí a deti, takze bude tam aj hluk a tak ako na oslave býva. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kľudový režim nepredlžuje graviditu, problém s oslavou vidím skôr v tom, že budete vzdialená od Vašej pôrodnice, ak by sa náhodou niečo stalo (zrejme sa nič nestane). Dôležité je naozaj sledovanie dynamiky dlžky krčka na rajone a utrogestan. Je možné, že po vyliečení infekcie močových ciest sa situácia ukludní.