Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Kľudový režim

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, som v 28 tt a dnes mi lekár oznámil, že musím nabehnúť na kľudový režim. Bola som v takom strese, že som úplne prepočula čo sa vlastne deje. V karte mám však zaznačené tieto termíny: Tv sono CK 33mm, funeling v dĺžke 8mm do 4mm.TAS poloha hlav., postavenie I., placenta ant. Vedeli by ste mi prosím povedať o čo sa vlastne jedná, či to znamená, že sa otváram a či je možnosť, že keď budem teraz mať 2 tyzdne kludovy rezim a užívať magnezium, do ďalšej prehliadky ( mam naplánovanú cervikometriu), že sa to zmení a budem môcť normálnejšie fungovať a sem tam ísť aj do práce? ...Cítim sa úplne v poriadku, brucho mi netvrdne, nemam ani kŕče, pohyby cítim a vytok mam tiez v norme. Veľmi pekne Vam vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kľudový režim neznižuje riziko predčasného pôrodu ani u žien, ktorým naozaj hrozí. Cervikometria 33 mm je v norme a Vy nemáte zvýšené riziko predčasného pôrodu oproti ostatným tehotným. Najlepšie na tom je to, že zrejme predčasne neporodíte (nemáte riziko) ale všetci (asi aj vrátane Vášho lekára) budete presvedčení, že vďaka tomu kľudovému režimu :). Vidím, že aj magnézium ste dostali, tiež nemá vplyv na predčasný pôrod.

Podobné otázky

  • Krčok 33+5

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor, dnešny nález: CL 33+34mm, funneling 8mm, funkčná časť 26mm
    Som 33+5, je hrozna predčasného pôrodu ? Je potrebný prísny kludovy režim ? Užívam utrogestan.

    Ďakujem

  • Skrátený krčok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som 33tt a krčok mam 2,5cm uzavretý ale vraj presiaklý. Doktorka povedala kľudový režim a očividne je nutný aj zákaz sexu. Avšak ako je to so samotným orgazmom bez pohlavného styku? Môže orgazmus skrátiť krčok ešte viac alebo spôsobiť otváranie sa?

  • Dĺžka krčku a spomalený rast

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor, dnes mi cez sono namerali krčok 25mm, sakrálne uložený, neotváram sa, ale hlavička tlačí. Som 33+2tt, je takýto nález v poriadku, je treba dodržiavať prísnu kludovy režim ? Beriem magnézium a utrogestan.
    Okrem iného je bábätko veľkostne o mesiac pozadu, najvýraznejšie sú to práve stehenné kosti. Placenta aj prietoky fungujú dobre, živín je dosť. Čím by to teda mohlo byť? Stravujem sa dobre, beriem vitamíny a pod. Mám výšku 167 a muž 190...dosť sa obávam prečo je ten rozdiel taký veľký. Aký je váš názor ? Zatiaľ ma pravidelne sledujú, v pondelok idem do Martina do rizikovej ambulancie.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kľudový režim nijako neznižuje riziko predčasného pôrodu a už sa nikde na svete neodporúča, lebo zvyšuje riziko trombozy a osteoporozy. Máte normálny nález, nemusíte sa strsova´t, v 34. týždni je 25 mm norma, predčasne neporodíte.
    Avšak ak je dieťa mesiac pozadu a hlavne kosti, tak je veľké a vážne podozrenie na genetickú vadu, toto treba určite doriešiť, strava a vitamíny nič neriešia. Nerozumiem, že toto neriešil nikto skôr.

  • Skracovanie krčka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, p.doktor.

    Chcela by som vedieť Váš názor :) prvý krat som mala krčok nameraný na 29mm už v 18tt, potom o 2 týždne som mala 31mm až do dnes, teraz mám krčok 27mm a som 25+4, budúci týždeň mám kontrolu v nemocnici. Bruško tvrdne 2-3x za deň, ale trvá to pár sekúnd a po zmene polohy to prejde, nie je to ani bolestivé. Beriem magnerot 2x3 denne. Progestenalle 200-0-200. Omega 3 mastné kyseliny a každé tri dni gynimun.

    Je toto optimálny nález? Doktorka mi povedala, že to ešte nie je stále nič strašné, no skôr mi to prišlo, že ma nechcela len stresovať. Je to naše tehotenstvo po 4 rokoch snaženia, takže som opatrná, snažím sa aj oddychovať.
    Pomáha mať nohy hore? A ležať?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kľudový režim je vážnym ohrozením tehotnej a je potrebné pred ním varovať. Vy máte normálny nález a nemusíte sa stresovať, riziko predčasného pôrodu máte rovnaké ako ostatné tehotné.

  • Makky krcok v 22tt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    dnes na kontrole mi lekarka povedala, ze mam maksi krcok, ako by som mala v 22tt mat. Pri merani ultrazvukom mal, ale dlzku 4,3cm a bol zatvoreny. Bolia ma od vcera krize a pocitujem take tlaky dole, ale dnes aj dost silne pohyby maleho. Chcem sa spytat, ci musim dodrziavat nejake opatrenia, ako je kludovy rezim alebo zakaz pohlavneho styku. Nakolko moja lekarka vsetkym tehotnym aj s bezproblemovym priebehom zakazuje pohlavny styk od zaciatku po koniec tehotenstva. Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    jediný adekvátny parameter je dlžka krčka materaná ultrazvukom, vy nemáte zvýšené riziko potratu ani predčasného pôrodu, môžete normálne žiť a samozrejme aj sexuálne, lebo to je normálna súčasť života tehotnej ženy. Vaša lekárka zrejme zámerne alebo z hlúposti škodí pacientkám, ak im styk v tehotnosti zakazuje.