Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,513 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • otázka

    , Autor: Elif

    Dobrý deň, chcem sa opýtať. Mala som teliesko Levosert, dala som ho vybrať 14.11.23, doktor mi povedal že ovulácia mi vychádza na víkend hneď po vybratí. S priateľom sa snažíme o dieťatko a mali sme nechránený pohlavný styk od vybratia do soboty vrátane. Pred včerom sa mi začalo nafukovať brucho, slabé pichnutie na pravej strane vaječníku a cačínam mať citlivé prsia. Menštruáciu by som mala dostať až o 2 týždne. Takéto stavz som nikdy nemala , keď som mala teliesko. Viete mi poradiť?

Podobné otázky

  • Bolesti brucha v tehotenstve

    , Autor: BerGab

    Dobrý deň, chcem sa opýtať ma Váš názor. Som v 19t. a už približne mesiac mam bolesti podbruška. Bolesť prevláda ale hlavne na prvej strane. Niesu to menštruačné bolesti skôr by som povedala že mi pripomínajú ovulaciu alebo zapal mocoveho mechura. Je to pichľavá bolesť. Bola som aj na sone brucha v nemocnici ale tam je všetko v poriadku. Našli tam jedine malé množstvo tekutiny okolo tenkého čreva. Doktor ale povedal, že z toho ma brucho bolieť nemôže. Gynekológ ma dôkladnejšie vyšetril aj z vnútra. Vaječníky mam v poriadku sú čisté. Nič tam nenašiel čo by mi mohlo spôsobovať bolesť. Mam na krčku polip ale z toho asi tiež nemozem mať bolesti. Z výteru sa zistilo, že mám streptokoka B. a neskor sa zistilo aj že mám enterokoka. Užívam momentálne tabletky na vkladanie fluomizin.
    Moja otázka znie z čoho môžu byť tie bolesti? A druha otázka: Neublížim bábätku tým, že sa stále musím vaginálne liečiť?

    Dostala som dnes trochu strach lebo po užití prvej tabletky fluomizinu dnes necítim pohyby bábätka. Možno to s liekmi vôbec nesúvisí ale mam o bábätko strach. Ak by bábätko nebolo v poriadku mala by som nejaké iné príznaky?

    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    streptokok aj enterokok môžu byť normálnou súčasťou pošvovej flory a neliečia sa, pokiaľ nemáte výtok a pálenie pošvy.
    Bolesti môže spôsobovať veľa príčin, nielen pôrodníckych, ale aj urologických (hromadenie moču v močovode), chirurgických (črevné zápaly) alebo aj ortopedických - porucha postoja. Rovnako môžu bolieť aj rozšírené žily v okolí maternice.
    Stav plodu s tým zrejme nesúvisí.

  • Kultivačné vyšetrenie moču 11tt

    , Autor: Katka002

    Dobrý deň p. doktor, z kultivacie moču mi boli potvrdené Escherichia coli a Lactobacillius species. Som v 11tt, môžu tieto baktérie nejak ohroziť plod ? Posledné 3 dni mam jemne bolesti v podbrušku. Boli mi predpisané penicilinove lieky a odporúčané probiotiká, je to dostačujúca liečba?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je otázka, či naozaj to bolo z moču, alebo E coli bola zavlečená z pošvy pri odbere. Závisí na technike odberu moču, mal by sa brať stredný prúd po osprchovaní.
    Ale ak je potvrdená baktéria v moči, nazýva sa to asymptomatická bakteriúria a je potrebná liečba, lebo prítomnosť baktérií v moči u tehotných zvyšuje riziko niektorých komplikácii.
    Antibiotiká by sa mali podať podľa citlivosti.

  • Zubar

    , Autor: Miminkuska

    Dobrý deň,
    Chcem sa opýtať, že to týždeň by som mala ísť k zubárovi a mal by mi robiť kaz (vŕtanie, vyvrtavanie sivej plomby a jej výmena za bielu) neviem či si budem dávať počkať aj anestéze alebo nie, som v 26 týždni a moja otázka teda znie či mi lekár môže takéto ošetrenie úročiť aj v tehotenstve alebo si termín preložiť až po pôrode, dakujem veľmi pekne za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takéto bežné zubné ošetrenie, aj spolu s lokálnym umrtvením je v tehotnosti bezpečné. Ak by dentista potreboval roentgenove vyšetrenie zuba, je možné ho v zákryte previesť aj u tehotnej.

  • Zápal

    , Autor: Janka12

    Dobrý deň, v utorok som šla k doktorke s bolesťou hrdla ktoru som mala od pondelka, bez teploty, nechcela som ale niečo podceniť - namerali mi CRP 65, predpísala mi Dorithricin ako lokálne antibiotikum a kalciovy sirup. Potom som čítala na internete že to CRP je ozaj vysoké, a nebezpečné. No polepšilo sa mi a už vo štvrtok večer som sa cítila oveľa lepšie, dnes akoby som ani chorá nebola, mám douzivat lieky, iné mi nedala keď sa mi polepšilo a dalsiu kontrolu mám až 31.1 vtedy mi skontroluje to CRP.
    Mám v tom chaos, lebo všade čítam inak... Keď sa už cítim dobre, malého pohyby cítim mohlo sa stať že by mu zápal mohol ublížiť? Alebo väčšie riziko je, že hrozí predčasný pôrod pri zápaloch - platí to aj pri zapale hrdla? Nedá mi to spávať v kľude, aj keď sa cítim dobre stále rozmýšľam či to môže ešte nejako uškodiť a aj takto neskôr spustiť pôrod, prípadne či sa nemohol skrátiť krčok a podobne, keďže neviem ako som s tým zápalom na tom teraz aj keď sa cítim ok...
    Ďakujem veľmi pekne za prečítanie a odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto je pre mňa zložitá otázka, pretože nemám dostatok informácií. Ale ak sa Vám uľavilo pri lokálnej liečbe nemusíte sa stresovať, že hrozia tehotenské komplikácie.
    Máte pravdu zápal môže zvyšovať riziko predčasného pôrodu, pretože sa pri ňom zvyšuje hladina niektorých látok, ktoré stimulujú maternicu. Avšak takýto lokálny zápal, ktorý ustúpil nepredstavuje riziko.

  • Otazka

    , Autor: Agnesss

    Dobrý deň, chcem sa spytat na Vas nazor, možno sa len zbaviť obáv, ktore vznikli po hospitalizácii v nemocnici s nie uplne ľudským prístupom..som v 25 tyzdni tehotenstva, bola som hospitalizovaná na žiadosť gynekológa kvoli skrátenemu a mäkšiemu krčku na 2,9cm, otvorena na špic prsta a bolestiam v podbrusku skor takeho ťahavého typu,nie menštruačného..po užívaní Progestanelle a magnerotu 500g pobolievanie odznelo,krcok stuhol,skracovanie nepokračuje ani otváranie..po par dnoch som bola prepustená, citim sa dobre, ale strach v hlave pretrváva, uz len ked ma trosku zabolí v brusku,co je pravdepodobne spôsobené rastom a vývojom ..myslite,ze je riziko predčasného pôrodu velke alebo to nie je take vazne? Ma krcok tendenciu sa rychlo skracovať ak sa to uz raz stalo alebo moze takyto zostat az do pôrodu? Dakujem velmi pekne za odpoved.