Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Aká je šanca

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. V období ovulácie mi partner asi 6krat strcil špičku údu do vagíny. Naposledy ejakuloval deň predtým a potom močil. Je nejaká sanca otehotnieť ak by sa stihli počas tej krátkej doby vylúčiť nejaké kvapky lásky? Obaja mame 16 rokov.

Podobné otázky

  • Pôrod 35 tyzden

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň som v nemocnici od 29+6 TT týždňa pre hrozbu predčasného pôrodu kedy mi pri príjme zistili že som na špičku prsta otvorená malý je hlavičkou nízko. Dnes som 34+5 tt a pri včerajšej kontrole je môj nález stále nezmenený otvorená na špičku prsta, palpacne krckok 0,5 cm a je vysoko stále to drží pri príjme v 30 TT. Cervikometriu už nechcú robiť. Hlavicka dieťatka sa dala zmerať len ťažko keď že je nízko. Mám občasné tvrdnutie bruška hlavne v noci. Mám veľmi chudé bruško cize každý pohyb cítim veľmi intenzívne. Tak isto aj zle spim. Stále si vkladám progestenalle 200 ráno aj vecer 1 tabletu. Moja otázka znie ak by sa malý narodil v tomto termíne aká je šanca že bude v poriadku ? Poprípade dokážem s takýmto nálezom vydržať ešte týždeň? Termín mám 15 septembra.
    Ďakujem krásne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    neverím, že v súčasnosti existuje pracovisko, ktoré uväzní ženu na viac ako mesiac o nemocnice.
    Ani neviem čo Vám mám napísať, pretože nerozumiem postupom, ktoré boli na Vás aplikované. Mrzí ma to.

  • Čiastočne odlupovanie placenty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som v 20tt a minulý týždeň som mala pád na ľade - nič hrozne, udrela som si len bok nohy...vyhladala som lekára, ktorý povedal ze je všetko v poriadku. O 2 dní na to som však začala krvácať, zistilo sa že placenta je čiastočne odlupena, je za ňou veľký hematóm. Krvácanie bolo ako pri silnejšej menštruácii, snažili sa ho zastavit čo sa im darí aj keď nie úplne. Prosím vás, aká je šanca že sa placenta nebude viac odlupovat a že to potiahneme ešte aspoň pár týždňov? Dá sa to nejako povedať? Je nejaká nádej? Bábätko sa zatiaľ javí byť vitálne.
    Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto je pomerne veľký problém s nejasným výsledkom. Je šanca, že sa už hematóm nebude za placentou šíriť a ak nie je odlúpená viac ako tretina placenty, nemusí sa nič vážne stať. Ak je odlúpená väčšia časť, hrozí, že zvyšná časť placenty už nebude dostatočne vyživovať plod a hrozí mu porucha rastu. Alebo sa hematom bude postupne šíriť a žiaľ plod odumrie. Tento proces sa nijako nedá ovplyvniť a je potrebné počkať, ako sa bude situácia vyvíjať.

  • Predcasny porod_polyp_pichanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor.
    Začínam 27tt. Už od začiatku mám problémy s deciduálnym polypom v krčku maternice. Sem tam špinenie, krvácanie. Polyp má 26x10mm a rozširuje vnútorný kanál krčka. Dĺžka krčka je 34mm, z toho vlastne viac ako 2/3 vypĺňa a rozširuje polyp. Krčok sa skrátil zo 41mm za posledné 2 týždne. Mám obrovský strach z predčasného pôrodu. Na pohotovosti ma vystrašili, že práve nález polypu môže byť dôvodom predčasného otvárania a odtoku plodovej vody. Posledné cca 4 dni pociťujem v pošve, akoby v krčku pichanie. Celkom často. Akoby ma niekto bodal. Niekedy aj v strede podbruška. Sú tieto pocity spôsobené práve rozširovaním, otváraním a skracovaním krčka? Mám to urýchlene riešiť pohotovosťou? Dnes mi dokonca odišlo niečo ako hlienová zátka. Hlien s prímesou hnedých vlásočnic. Aká je šanca, že to dotiahneme aspoň do 36tt?
    Mám mať kľudový režim, čo ani neviem do akej miery znamená nechodiť. Mala by som ležať? Nebola by vhodná cerclage v mojom pripade? Keďže ten polyp vlastne celý kanál krčka rozširuje.

    Za odpoveď vám vopred ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    deciduálny polyp žiaľ zvyšuje riziko pôrodu pred 37. týždňom asi trojnásobne. Problém je, že chirurgické odstránenie polypu toto riziko ešte viac zvyšuje. Ak máte bolesti v podbruší a odtok krvavých hlienov určite je potrebné vyšetrenie na pohotovosti.

  • Placenta praevia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,

    chcela by som sa opýtať, som v 16.tt. a bola mi diagnostikovana placenta praevia. Krcok ma boli od zaciatku tehotenstva, krvacam kazdy den uz cca mesiac spolu so zrazeninami resp. skor su to niake vlasočnice. Moj lekar mi povedal ze nemam mat strach ze casom sa placenta vacsinou upravi. Na nasledujucej kontrole o dva tyzdne mi brali krv na genetiku, a lekar robil sono a zacal ma strasit ze pokial mi to krvacanie neprestava ( beriem ascorutin a vitamíny) môže to naznacovat aj poskodenie plodu. Vysledky genetiky pridu buduci tyzden. Co ma ale zaskocilo a neviem o tom nikde nic najst, vraj sa moze stat aj to ze ako bude babatko rast, tak si tu placentu moze pretrhnut. Aktualne ju ma pod sebou od hlavicky az po nohy a prekryva cely krcok. Pre mna je to bolestive, a stale krvacam. Samozrejme mam kludovy rezim. Pokial vyjdu testy genetiky v poriadku, aka je sanca ze sa moze stat ze si babatko poskodi placentu samo? Veľmi sa obavam co bude dalej.
    Mam za sebou jeden zamlčany potrat v 3.mesiaci a zatial som nerodila, vek 29rokov. Zakroky LSK cysty, čistenie po endometrióze tiez LSK. Obratena maternica - vraj by sa mala napravit tehotentvom ale aktialne nemam ziadne info ohladom toho. RH 0pozit.

    Veľmi pekne ďakujem za ochotu
    s pozdravom Miriam

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    placenta praevia určite nebolí, Vaše bolesti s tým nesúvisia. V 16. týždni zaberá placenta veľký obvod v maternici a preto sa táto diagnóza nestanovuje, pretože často sa placenta vytiahne a zmení polohu. Určite si plod rastom placentu neroztrhne, taká situácia neexistuje.
    Neustále krvácanie môže mať viacero príčin, môže to byť aj z okraja placenty, ale bez vyšetrenia sa to nedá stanoviť.

  • toxoplazmoza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den, pan doktor....mozete mi, prosim povedat, za ako dlho po infekcii toxoplazmozou sa daju v krvi detekovat protilatky?

    a este jedna vec- aka je sanca nakazenia, ked som vysmazala fasirky a pri obracani som sa prstom chytila tej este surovej strany a potom nedopatrenim prst olizla.

    som 26tt.

    dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    protilátky typu IgG zostávajú celý živoť a IgM asi rok po infekcii.
    skutočne šanca je asi nulová, táto panika okolo toxo je úplne zbytočná.