Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,811 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Predcasny porod_polyp_pichanie

    , Autor: SimiOn

    Dobrý deň pán doktor.
    Začínam 27tt. Už od začiatku mám problémy s deciduálnym polypom v krčku maternice. Sem tam špinenie, krvácanie. Polyp má 26x10mm a rozširuje vnútorný kanál krčka. Dĺžka krčka je 34mm, z toho vlastne viac ako 2/3 vypĺňa a rozširuje polyp. Krčok sa skrátil zo 41mm za posledné 2 týždne. Mám obrovský strach z predčasného pôrodu. Na pohotovosti ma vystrašili, že práve nález polypu môže byť dôvodom predčasného otvárania a odtoku plodovej vody. Posledné cca 4 dni pociťujem v pošve, akoby v krčku pichanie. Celkom často. Akoby ma niekto bodal. Niekedy aj v strede podbruška. Sú tieto pocity spôsobené práve rozširovaním, otváraním a skracovaním krčka? Mám to urýchlene riešiť pohotovosťou? Dnes mi dokonca odišlo niečo ako hlienová zátka. Hlien s prímesou hnedých vlásočnic. Aká je šanca, že to dotiahneme aspoň do 36tt?
    Mám mať kľudový režim, čo ani neviem do akej miery znamená nechodiť. Mala by som ležať? Nebola by vhodná cerclage v mojom pripade? Keďže ten polyp vlastne celý kanál krčka rozširuje.

    Za odpoveď vám vopred ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    deciduálny polyp žiaľ zvyšuje riziko pôrodu pred 37. týždňom asi trojnásobne. Problém je, že chirurgické odstránenie polypu toto riziko ešte viac zvyšuje. Ak máte bolesti v podbruší a odtok krvavých hlienov určite je potrebné vyšetrenie na pohotovosti.