Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,527 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Čiastočne odlupovanie placenty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som v 20tt a minulý týždeň som mala pád na ľade - nič hrozne, udrela som si len bok nohy...vyhladala som lekára, ktorý povedal ze je všetko v poriadku. O 2 dní na to som však začala krvácať, zistilo sa že placenta je čiastočne odlupena, je za ňou veľký hematóm. Krvácanie bolo ako pri silnejšej menštruácii, snažili sa ho zastavit čo sa im darí aj keď nie úplne. Prosím vás, aká je šanca že sa placenta nebude viac odlupovat a že to potiahneme ešte aspoň pár týždňov? Dá sa to nejako povedať? Je nejaká nádej? Bábätko sa zatiaľ javí byť vitálne.
    Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto je pomerne veľký problém s nejasným výsledkom. Je šanca, že sa už hematóm nebude za placentou šíriť a ak nie je odlúpená viac ako tretina placenty, nemusí sa nič vážne stať. Ak je odlúpená väčšia časť, hrozí, že zvyšná časť placenty už nebude dostatočne vyživovať plod a hrozí mu porucha rastu. Alebo sa hematom bude postupne šíriť a žiaľ plod odumrie. Tento proces sa nijako nedá ovplyvniť a je potrebné počkať, ako sa bude situácia vyvíjať.