Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Veľkosť

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, pán doktor chcela by som opýtať som v 30tt ale podla sona v 31tt je možné ze porodim skôr ako mám termin

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    jediný presný a akceptovateľný termín pôrodu je možné stanoviť podľa ultrazvukového merania plodu na začiatku tehotnosti do 13. týždň. Po tomto termíne sa už rôznia rastové krivky plodov a nie je možné meniť termín pôrodu. Je však potrebné povedať, že presne v stanovenom termíne porodí iba malá časť žien, cca. 4-5%, ostatné porodia okolo termínu. Ale termín je potrebné mať presne určetný, aby sme vedeli vek plodu pri pôrode a aby sa zabránilo dlhodobému prenášaniu (viac ako 14 dní).

Podobné otázky

  • Veľkosť bábätka - fraxiparine

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor, veľkosť bábätka zaostáva o cca 3/4 týždne, prietoky, plodová voda, placenta všetko ok. Som 34+6. U nás v nemocnici mi už dávnejšie predpísali fraxiparine. Chodím však na rizikovku do iného mesta, kde sa práve špecializujú na neonatológiu. Tam mi povedali, že fraxiparine s veľkosťou bábätká nemá nič spoločné a pichať si ho nemusím. Aký máte na to názor vy?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    neexistuje žiadny dôkaz, že by fraxiparine ani iné nízkomolekulárne heparíny mali vplyv na rast plodu. Preto ak nemáte iný dôvod na podávanie, nie je potom indikované.
    Zaostávanie v raste sa rieši iba sledovaním plodu pomocou ultrazvuku a kardiotokografu, ideálne s počítačovou analýzou (cCTG). Keď sa zistí ohrozenie plodu, indikovaný je predčasný pôrod.

  • FGR stage 1

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor, som 34+0, v správe mám napísané, že mám FGR stage 1, veľkosť bábätka pod 1 percentilom, približne váha 1550 +-200 g, prietoky sú zatiaľ perfektne, plodovej vody dostatok, placenta zatiaľ tiež dobre. Ale doktorka spomínala, že to môže byť zapríčinené práve placentou a treba to sledovať na tyZdennej báze. Vraj by bolo vhodné vydržať ešte tri týždne do 37+0, ak by sa nález zhoršoval porod by vyvolávali skôr. Kortikoidy mi podané neboli. Beriem len teh. vitamíny, magnézium a fraxiparine. Je takýto postup správny ? Skutočne to môže byť tou placentou aj keď doktorka vraví že zatiaľ funguje v poriadku ? Ale sama iný dôvod nevidí. Veľmi sa obávam toho, že ak bude pôrod skôr než 37+0, bábätko bude malé. Ale je pravda, že môj cyklus nebol pravidelný (cca 36 dní), ale nik to nejako nebral do úvahy.
    Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    najpodstatnejšie vo Vašom prípade je stanovenie presného termínu pôrodu (a veku plodu) na základe prvého ultrazvuku, nie na základe menštruácie.
    Ak je dieťa pod 1. percentilom, tak napriek dobrým prietokom je potrebné prísne sledovanie, ideálne aj pomocou počítačového CTG, a včasné ukončenie tehotnosti, pretože je vysoko pravdepodobné, že aj napriek dobrým prietokom je narušená funkcia placenty. Na webe existujú presné vzorce na výpočet závažnosti FGR aj s odporučením pre ďalší postup, my používame barcelonské tabuľky.

  • Nízke ozvy srdiečka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, po potvrdeni gravidity po ivf som v 6 tt mala potvrdenu akciu srdiečka - 110 úderov/ min.
    Na kontrole 8+0 mal plod veľkosť 15 mm (čo zevraj zodpovedá času), no ozvy boli o dosť pomalšie. Presne číslo neviem. Pani doktorke sa to nepáčilo, nasadila mi fraxiparin. Čítala som že to môže spôsobiť skorý potrat, ale aj to že to môže byt len dočasné.
    Je možnosť že v takomto skorom štádiu to bolo napríklad spôsobené ultrazvukom alebo podobne ?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    púšťanie dopplerovského ultrazvuku a sledovanie oziev pred 10. týždňom tehotnosti je vysoko rizikové a odborné spoločnosti to neodporúčajú. Nikdy som nepočul o liečbe fraxiparine v tejto indikácií a celý postup mi príde neuveriteľný.

  • Zvýšený cukor v moci + mierny polyhydramnion

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som aktuálne v 34 týždni tehotenstva a už druhý krát na poradni mi vyšiel zvýšený cukor v moči. Plus mi doktor povedal, že mam mierny polyhydramnion 9,6 hodnota. Glukozovy test v 24 týždni mi vyšiel negatívny avšak bol mi robený tak, že nalačno mi zobrali krv zo žily, vypila som sladký roztok a potom po dvoch hodinách mi bola hodnota nameraná glukomerom. Vyšli obe v norme.. Pred dvomi týždňami keď sa mi objavil cukor v moci tak mi brali nalačno krv na glykovany hemoglobín a hodnota vyšla opäť v norme. Lekár ma tento týždeň už poslal diabetologovi, aby mi vyšetrili glykozuriu. Ked som sa objednavala tak mi povedali že mi zoberú len krv. Prosím vás nie je potrebné aby mi robili radšej glukozovy test vypitím roztoku ? Dieťa má v 34 týždni 2720 g - väčšie o dva týždne. Všetky morfologické ultrazvuky vyšli v poriadku bez patológie. Sekciu mam naplánovanú o mesiac kvôli priečnej polohe plodu a placente praevii.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    cukor v moči je u tehotných normálny nález, dôležité sú hodnoty v krvi. Cukor v moči majú tehotné preto, že majú vyšší prietok krvi obličkou a nestačí sa glukoza spätne vychytávať. Ak máte normálnu hladinu pri oGTT, netreba to riešiť. Veľkosť plodu sa neudáva v týždňoch (väčšie o 2 týždne ale v percentiloch).

  • Hodnoty NT a NB

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, nedávno som bola na prvotrimestriálnom screeningu. Podľa poslednej menštruácie som bola vtedy 13+0 a podľa veľkosti plodu 12+2 (normálne mávam 35 - 38 dňové cykly a ani v predošlých tehotenstvách mi týždne tehotenstva podľa PM nesedeli s veľkosťou plodu). CRL bolo 56,9 mm, NT 1,38 mm a NB 3,2 mm. Zaujíma ma hlavne, či je v poriadku veľkosť NB, ale samozrejme aj ostatné parametre. Doktor len zhodnotil, že je všetko v norme, no nedá mi to spávať. Za odpoveď Vám vopred ďakujem.