Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Hellp syndrom

    , Autor: zuzana-m

    Dobrý deň, pred 9 rokmi som rodila v 33+4 týždni, z dôvodu HELLP syndrómu. Dieťa bolo v inkubátore, pretože malo problém s dýchaním. U mňa sa to vyvinulo v podstate za víkend, v piatok som bola v poradni a mala som vysoký tlak, dali mi dopegyt a v pondelok ráno ma poslali na infúzky kvôli tlaku (dopegyt ho neznizil), bielkoviny v moči a v noci robili akútnu sekciu. Momentálne som tehotná druhý krát, teraz v 23 týždni tehotenstva, bola som už hospitalizovaná kvôli zvracaniu a 2 krát kvôli krvácaniu z hematomu (mal 10x2cm). Užívala som fraxiparine, ale už druhý týždeň mi ho zmenili na aspirin protect, zároveň už asi mesiac beriem dopegyt 3x1, magnezium 3 denne. Chcem sa opýtať na Váš názor, či sa dá nejak predísť vzniku HELLP syndrómu, či sú ešte nejaké lieky, ktoré by mi mohli pomôcť mu predísť aby som tentoraz nerodila predčasne. Bolo mi povedané, že mám dodržiavať kľúdový režim, ale keď som ho dodržiavala tak tlak mi stúpal, pred tehotenstvom som mala tlak nízky a cvičila, tak som sa začala znova hýbať a tlak sa pohybuje okolo tých 110-70/80. Chcem sa preto aj opýtať, či môžem normálne fungovať alebo dodržiavať ten kľúdový režim? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kľudový režim je samozrejme úplný nezmysel, nemá nič spoločné so znížením rizika HELLP syndromu.
    Pretože HELLP sy. v 85% nasadá na preeklampsiu, jediná prevencia je prevencia preeklampsie, ktorá spočíva v užívaní Anopyrinu 150 mg denne od začiatku tehotnosti (respektíve od 12. týždňa).

Podobné otázky

  • hellp syndrom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    rodila som plánovaným cisárskym rezom (kvôli očnej indikácii) týžeň pred termínom. Tehotenstvo som mala absolútne bezproblémové. Počas operácie mi však nevedeli zastaviť krvácanie. Následne som 2 dni strávila na ARO. Môj pôrodník mi následne oznámil. že pravdepodobne išlo o HELLP syndrom, ale vraj po pôrode sa to už nedá potvrdiť. Na internete som čítala, že HELLP syndrom sa zvykne prejavovať už v tehotenstve.
    1. Zaujímalo by ma, či skutočne sa môže Hellp syndrom prejaviť až pri pôrode?
    2. Kedže plánujem ďalšie dieťa, zaujímalo by ma, či vzhľadom k prekonaným komplikáciam, by som mala absolvovať nejaké zvláštne vyšetrenia (či už pred otehotnením alebo počas tehotenstva)? Je dôvod na rizikové tehotenstvo?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    men sa to zdá málo pravdepodobné, či vobec išlo o poruchu zrážania krvi, musel by som vidieť laboratórne nálezy, hellp syndrom sa prejavuje typicky v laboratórnych hodnotách, neexistuje povedať že sa jednalo "pravdepodobne" o HELLP, buď ste mala málo doštičiek a vysoké pečeňové testy alebo nie. Na to, aby ste pri porode krvácala by ste musela mať doštičiek menej ako 50.000, čo je nepravdepodobné. Osobne si myslím, že nevedeli stíšiť krvácanie kvoli operačným komplikáciam.
    Bolo by dobré vidieť operačný nález a laboratórne hodnoty, mne sa to zdá ako nezmysel.

  • je mozne rozlistit preeklampsiu od hellp syndromu?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    mala som diagnostikovanu preeklampsiu pri prvom tehotenstve, nejde mi vsak do hlavy, preco som mala silne bolesti v nadbrusku, nechut jest, rodila som v 7 mesiaci. Jedna sa mi o dalsie tehotenstvo.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Hellp syndrom často nasadá na preeklampsiu.
    Bolesti v nadbrušku však možu byť aj u preeklampsii, lebo pri tom može byť postihnutá aj pečeň. Avšak samozrejme vždy u toho myslíme skor na Hellp syndrom, závisí na laboratornych hodnotách.
    Riziko opakovania preeklampsie alebo Hellp sy. je u Vás vyššie oproti bežnej populácii, stále však máte veľkú šancu na normálny priebeh tehotnosti.

  • hellp sy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    O hellp sy som sa docitala uz dost hroznych veci.Mne sa vraj zacal rozvija v prvej dobe porodnej.Porodila som cisarskym rezom krasneho zdraveho chlapceka.Od vtedy preslo5 rokov.Celych 5 rokov uvazujem o druhom dietati.velmi sa bojim dalsieho tehotenstva.Po porode som mala dlho psychicke problemy,ktore dost suviseli so strachom ze som mohla umret pri porode.Doteraz uzivam antidepresiva.Velmi tuzim po druhom dietati.Prosim Vas ako mozem predchadzat tomu strasiakovi hellp syndromu?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hellp syndrom je nepreventabilný a nedá sa mu nijako predísť. Ale riziko opakovania je malé. Okrem toho i napriek závažnosti ochorenia, už sa na neho neumiera. Nestresujte sa a kľudne otehotnite. A nečítajte internet, je tu mnoho strašenia.

  • help syndrom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den...
    chcela by som sa spytat na help syndrom v tehotenstve..
    este pred otehotnenim som bola darcom krvi a stalo sa mi ze ma lekar pri darovani upozornil na malo cervenych krviniek.. nebolo to rizikove, len to bolo na hranici.. krv mi vzali. 4 mesiace na to som otehotnela, ale o babo som prisla.. diagnoza missed abort..
    mohlo to mat suvislost ??? teraz som opat tehotna, v 33+2 tt.. pred 2 tyzdnemi som mala tlak u lekara 150/90.. sestricka mi ho premerala po 5 min. a bol 150/80
    vcera to bolo 120/80..
    pri prvom tehotenstve pred 16r. som mavala stale nizky tlak 90/60 a pod.
    aky by mal byt spravny tlak v tretom trimestri??
    aj pri najmensej namahe, staci ak rozpravam sa zadycham a busi mi srdce.. len teraz som sa docitala nieco o help syndrome a neviem ci to moze mat spojitost s tym darovanim krvi, s naslednym missed ab., a terajsim tlakom kt. je vzdy 120/80 alebo viac..
    dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    missed abortus nemá s hraničnými červenými krvinkami nič spoločné, ku koncu tehotnosti može vzniknúť preeklampsia, ktorá sa prejaví vysokým tlakom.
    NOrma je do 140/90
    ak by ste mala tlak opakovane vysoký, potrebné je laboratorne vyšetrenie.
    Hellp syndrom nemá nič spoločné s missed ani darovaním krvia ani ničím iným, je to samostatná nozologická jednotka.