Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Preeklampsia

    , Autor: Viera1009

    Dobry den,pan profesor. Zacali mi opuchat nohy a niekedy aj prsty na rukach. Sem tam mam aj pobolievanie hlavy. Trva tobuz asi 2 tyzdne poradnu mam v utorok. Som v 32 tyzdni. Chcem sa spytat,ci nemoze ist o preeklampsiu. Pri tej je vzdy vysoky tlak? Ten zatisl nemam,skor nizsi mam okolo 104 na 69. Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    opuchy v tehotnosti sú veľmi časté, príčina je nižší obsah bielkovín v krvi a tým pádom voda z krvi uniká von z ciev do tkanív, po koncentračnom spáde. Pokiaĺ nemáte vyšší tlak nad 140/90, je preeklampsia vysoko nepravideľná, vysoký tlak je základným prejavom tohoto ochorenia.

Podobné otázky

  • prevencia preeklampsie

    , Autor: Maribel

    Dobrý deň pán doktor.chcela by som sa spýtať,ak mqm podozrenie,ze som mala jemnu poporodnu preeklampsiu(tlak,pocas a po porode bolest na pravej hornej strane brucha,opuch noh) a chcem teda preventivne nieco urobit pri dalsom tehotenstve,tak moja doktorka vravela,ze fraxiparin si mozem potom pichat ak budem tehotna.u vas som qle citala este aj anopyrin na zaciatku tehotenstva.viete oni si ma urcite objednaju az 8tt,staci vtedy riesit?alebo mozem mojej gynekologycke zavolat po pozitivnom teste a dat si predpísať preventivne fraxiparin, anopyrin aj utrogestan trebars?mam 38rokov,myslite si,ze by to malo zmysel vsetko takto preventivne a pre pokoj v dusi,alebo to ma zbytocne nejake rizika ako vsetko?dakujem,qk mi poradite,dlho pridlho sa uz riadim tym,co si od vas citam.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    jemná popôrodná preeklampsia je pre mňa nový pojem. Opuchy, bolesti aj hypertenzia vôbec nemusia znamenať preeklampsiu.
    Určite Faxiparine nie je prevencia preeklampsie, je to pomerne závažný liek a mal by sa užívať iba ak je indikovaný, nie len tak "pre istotu". Aj anopyrin sa dáva, iba ak je naozaj zvýšené riziko preeklampsie, existuje na to aj skríning, ale na Slovensku sa žiaľ plošne nerobí.

  • Screening

    , Autor: Marika678

    Dobrý deň, screeningy v tehotenstve mi vyšli negatívne, tak isto aj Nifty pro test a morfologicky usg. Zaujimalo by ma ale, či hodnoty fbhcg 5,33 MoM a Papp-a 2,86 MoM neznacia niečo zle, keďže sú takto zvýšené. Dočítala som sa, že ak je aj hladina fbhcg vyššia, tak riziko potom vyššia hladina papp-a eliminuje. Je to pravda? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takto zvýšené HCG nad 5 MoM je spojené s vyšším rizikom niektorých tehotenských komplikácií, ako je gestačná cukrovka, preeklampsia aj predčasný pôrod. Neznamená to však automaticky, že Vaše tehotenstvo bude komplilkované, iba je tam vyššie riziko oproti ženám, ktoré mali nižšiu hodnotu.
    Najlepšou prevenciou preeklampsie a gestačnej cukrovky je aktívny pohyb, takže Vám odporúčam chôdzu a cvičenie.

  • Vysoký spodný tlak

    , Autor: Katarína03

    Dobrý deň, je nutné robiť paniku kvôli vysokému spodnému tlaku ? Nie je to pravidlom no pri merávaní mávam tlak aj 140/100 alebo 136/98. Ten vrchný mi nepríde tak strašný ale ten spodný je vysoký. Som v 35tt a prsty mám tak isto opuchnuté a nohy sa pridali tiež akurát vnoci mi to utíchne a cez deň sa vracajú. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    panika nie je správne slovo, ale takto zvýšený tlak krvi môže znamenať ochorenie zvané neskorá preeklampsia.
    Vzniká častejšie u žien s nadváhou, alebo s väčším plodom v maternici. Srdce tehotnej v týchto prípadoch nie je schopné úplne adekvátne prekrviť maternicu a dochádza k relatívne nižšiemu zásobeniu placenty krvou a kyslíkom. Vzniká tzv. placentárny stres, čo je podstata preeklampsie, nedostatočne prekrvená placenta vyplavuje do obehu látky, ktoré zvyšujú matke tlak, tak aby sa viac krvi dostalo k placente. Tento druh preeklampsie je síce menej nebezpečný ako tzv. včasná preeklampsia, pri ktorej je placenta v strese kvôli nesprávne založeném krvnému riečisku, ale stále stále je potreba tento stav dostatočne monitorovať.
    U nás na klinike ženy s vyšším tlakom krátkodobo hospitalizujeme, aby sme monitorovali hodnoty TK počas celého dňa, popri tom zrealizujeme viacero vyšetrení, ktoré nám preeklampsiu potvrdia alebo vyvrátia. V prípade potvrdenej preeklampsie, sledujeme veľmi poctivo stav plodu v maternici a pôrod väčšinou ukončujeme skôr, vyvolaním (indukciou) pôrodu.

  • CTG záznam

    , Autor: Fialka444

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či je potrebná nejaká dlhodobá hospitalizácia pri náhodnom záchyte na CTG zázname v 37 g.t. frekvencia srdca plodu 190-200/min. jednorázovo, pričom bol plod v tú dobu výrazne aktívny pohybovo, následne po nejakých 5-10 min frekvencia klesla a pohybovala sa okolo 160, občas vyskočila na 170 pri výraznom pohybe, následne ďalšie záznamy v priebehu 48 hodín boli vnorme dla ošetrujúcich doktorov, vrátane prietokov na USG, všetky screeningy bolo vnorme … viem že sa asi ťažko k tomu vyjadriť bez videnia daných záznamov, len by ma zaujímalo aký postup by ste Vy volili, ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade by sa u nízkorizikovej rodičky nemali CTG záznamy až do termínu snímať, pretože neprinášajú žiadny benefit, naopak vedú často k zbytočným hospitalizáciám. Ak nemáte žiadne riziko v tehotnosti (rastové zaostávanie plodu, preeklampsia) CTG nemusíte mať.
    Prechodné zrýchlenie pulzu je v u plodu normálne, súvisí s pohybmi, ale aj s Vašim stresom, Vašou námahou a podobne. Ak sa záznam upraví, nie je potrebné žiadne iné opatrenie.

  • Preeklamsia

    , Autor: Ivana1009

    Dobre rano,pan profesor. Som na zaciatku 37 tyzdna. Uz asi mesiac ma trapia opuchy prstov na rukach a chodidiel,ktore su takmer sustavne a asi tyzden dozadu sa pridala aj pichava bolest v hornej casti brucha,najma na pravo,najma pri urcitych pohyboch len(som to pripisovala utlaku) ale vcera som citala,ze tieto priznaky mozu byt aj pri preeklamsii. Tlak mam standardne nizky. Pred aj pocas tehu vacsinou 100/60,niekedy aj nizsi,moc bol tiez vzdy v poriadku.....mam sa obavat tohto ochorenie? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri preeklampsii bývajú tupé tlakové bolesti v pravom nadbruší, vyvolané opuchom pečene. To nezodpvoedá Vašim príznakom, skôr by som to pripisoval útlaku alebo chrbtici. Opuchy prstov a nôh sú v tehotnosti bežné. Iba veľmi výnimočne môže prebieha´t preeklampsia pri normálnych hodnotách krvného tlaku.