Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Vysoký spodný tlak

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, je nutné robiť paniku kvôli vysokému spodnému tlaku ? Nie je to pravidlom no pri merávaní mávam tlak aj 140/100 alebo 136/98. Ten vrchný mi nepríde tak strašný ale ten spodný je vysoký. Som v 35tt a prsty mám tak isto opuchnuté a nohy sa pridali tiež akurát vnoci mi to utíchne a cez deň sa vracajú. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    panika nie je správne slovo, ale takto zvýšený tlak krvi môže znamenať ochorenie zvané neskorá preeklampsia.
    Vzniká častejšie u žien s nadváhou, alebo s väčším plodom v maternici. Srdce tehotnej v týchto prípadoch nie je schopné úplne adekvátne prekrviť maternicu a dochádza k relatívne nižšiemu zásobeniu placenty krvou a kyslíkom. Vzniká tzv. placentárny stres, čo je podstata preeklampsie, nedostatočne prekrvená placenta vyplavuje do obehu látky, ktoré zvyšujú matke tlak, tak aby sa viac krvi dostalo k placente. Tento druh preeklampsie je síce menej nebezpečný ako tzv. včasná preeklampsia, pri ktorej je placenta v strese kvôli nesprávne založeném krvnému riečisku, ale stále stále je potreba tento stav dostatočne monitorovať.
    U nás na klinike ženy s vyšším tlakom krátkodobo hospitalizujeme, aby sme monitorovali hodnoty TK počas celého dňa, popri tom zrealizujeme viacero vyšetrení, ktoré nám preeklampsiu potvrdia alebo vyvrátia. V prípade potvrdenej preeklampsie, sledujeme veľmi poctivo stav plodu v maternici a pôrod väčšinou ukončujeme skôr, vyvolaním (indukciou) pôrodu.